El govern, satisfet amb el balanç de resultats del seu mandat

Segons les seves dades, el percentatge d’assoliment dels projectes ha arribat al 87%

El govern municipal -ICV-EUiA, ERC i Círculo- va presentar aquest dimarts a l'Auditori el balanç del seu mandat un dia després que també el compartís amb la plantilla de l'Ajuntament. L'acte, al que van assistir una cinquantena de persones, va comptar amb les intervencions de l'alcaldessa, Laura Campos; el president de l'Àrea Econòmica, Óscar Gil -ambdós d'ICV-EUiA-; de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez, d'ERC, i de l'Àrea Social, Mar Sempre, de Círculo. Tot i les dificultats econòmiques del consistori, la seva manca d'experència governant i d'estar en minoria, els quatre edils van mostrar la seva satisfacció amb el grau de compliment dels compromisos que van adquirir al seu Pla d'Actuació Municipal. Segons les dades proporcionades pel govern, el percentatge d'assoliment dels projectes ha arribat al 87%, un 10% està encara en procés i només s'han deixat de fer el 3%. 

Campos es va mostrar orgullosa de tenir el privilegi de dedicar-se a la política local i va lloar la cohesió que ha demostrat el govern, tot i estar en minoria i haver viscut un mandat complicat per la cojuntura política i econòmica. "A la nostra arribada, ens vam trobar un Ajuntament ferit de mort i amb la necessitat de recuperar la confiança de la ciutadania en la política després de molts anys d'un govern sociovergent que havia dirigit la ciutat amb un rodet", va dir l'alcaldessa, que també va destacar, com a responsable de l'Àrea Presidencial, el fet d'haver assolit el compromís per al soterrament de la línia R2 amb el lideratge de l'Ajuntament i el suport de la ciutadania, la modernització de l'administració per fer-la més transparent, la millora de la seguretat ciutadana amb una sèrie de canvis a la Policia Local, l'augment de la presència del consistori a les xarxes socials per apropar-lo a la ciutadania i la signatura d'un nou conveni amb els treballadors municipals amb una tasca d'internalització de llocs de treball i plans de formació. Campos va defensar que el PAM que va dissenyar el seu govern, i que l'oposició va qualificar en el seu dia de poc ambiciós, va ser "realista, prudent i responsable"

Àrea Econòmica

En matèria econòmica, el president de l’Àrea, Óscar Gil, va explicar que l’encàrrec d’un informe econòmic va servir per demostrar que els governs anteriors havien manipulat els números i que “la situació financera de l’Ajuntament estava pitjor del que es podia pensar”. Gil també va destacar el fet que no s'hagin incrementat els impostos a la ciutadania, la reducció del deute, la creació de la unitat de contractació, l’aplicació de la tarifació social en les escoles bressol públiques, la posada en marxa de pressupostos participatius per primera vegada en la història del consistori i la substitució de la zona blava d'aparcament per la taronja. Sobre la necessitat de pactar per poder tirar endavant els pressupostos que el govern ha presentat durant el seu mandat, Gil es va mostrar molt crític amb l’actitud de l’oposició: “Tot i que hi ha hagut algunes excepcions, els partits de l’oposició no han demostrar tenir la responsabilitat necessària quan hi ha un govern en minoria”. En l’àmbit del comerç i de la promoció econòmica, el regidor d’ICV-EUiA va posar èmfasi en la creació de la finestreta única empresarial, el grup de compra agregada d’energia i el projecte Montcada Inclou per facilitar la inserció laboral de persones amb discapacitats, entre d’altres.

Àrea Territorial

El president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, va explicar que els resultats de l'auditòria urbanística que el govern va encarregar al principi del mandat va posar en evidència algunes problemàtiques com les expropiacions que obliguen a l’Ajuntament a pagar 24 milions d’euros, la concessió de llicències incorrectes o el polèmic trasllat de la fàbrica Valentine, que encara està pendent d’una sentència judicial. En relació amb els seus objectius, Sánchez va qualificar com una “obsessió” la necessitat de cohesionar, a nivell social i territorial, un municipi trinxat per les infraestructures i va posar com exemples alguns actuacions subvencionades per entitats supramunicipals com la instal·lació dels ascensors al pas soterrat de l’R3 a Mas Rampinyo, l’anella cívica al voltant del Turó -amb la integració de la N-150-, la futura connexió dels carrers Barberà i Medinacel·li a la Muntanyeta de la Font Pudenta i les inversions realitzades a Can Sant Joan, aprofitant els últims anys de la Llei de Barris. El president de l’Area Territorial també es va mostrar orgullós de l’aprovació del Catàleg de Patrimoni i, preguntat sobre les assignatures pendents, va reconèixer que “el repte més important per al futur és aconseguir que tots els barris del municipi siguin decents i que els veïns tinguin unes condicions de vida dignes”.

Àrea Social

En l’àmbit social, la responsable de l’Àrea, Mar Sempere, va destacar que de les 348 accions específiques recollides al PAM s’han assolit un total de 314 gràcies –va dir– al treball transversal i multidisciplinari entre les sis regidories que formen part d’aquesta àrea. Sempere va afirmar que la despesa social que hi ha hagut en aquest mandat ha estat la més elevada de la història de la corporació, posant com exemple l’increment de les beques menjador o de les partides de serveis socials. “Tot i els problemes econòmics de l’Ajuntament, estem molt safisfets amb el nivell de protecció social que tenen els ciutadans ja que hem intentat revertit les retallades que es van generar arrel de la crisi”, va explicar l’edil, qui també va destacar la trentena de processos participatius que s’han engegat, amb especial incidència en els diferents plans que s’han elaborat, l’aposta perquè l’educació arribés a més col·lectius i la lluita per acabar amb la imatge “gris i trinxada del municipi”, apostant per una programació cultural atractiva i impulsant iniciatives com el festival MIRAMiR, la fira Tastajocs i l’Any de la Literatura Infantil i Juvenil.

L’acte de valoració del PAM, que es va desenvolupar amb un estil informal i distès, va finalitzar amb un breu torn d’intervencions del públic i amb una foto de família a la que es van afegir els altres tres regidors del govern -Mónica Martínez (ICV-EUiA), Montse Ribera (ERC) i José Domínguez (Círculo)- que hi van assistir.

Seccions:

Deixa un comentari