El govern signa un acord amb un privat per cobrir l’aval del CD Montcada

El deute econòmic de l’entitat verda, les peticions de dimissió que n’ha generat i l’aparcament han centrat el debat plenari

El govern municipal –PSC i CiU– ha signat un acord amb l’empresa Ebesa, que gestiona l’ecoparc de Montcada i Reixac, per tal que la firma aporti 24.000 euros anuals durant els propers cinc anys, a canvi de publicitat, que serviran per cobrir l’aval del CD Montcada, que ascendeix a 100.000 euros. El que quedaria pendent seria el deute del club, que segons les xifres aportades per l’entitat puja a 55.000 euros, i el consistori ha de decidir si avança la subvenció anual al club, d’uns 30.000 euros, per cobrir part d’aquests diners. Ho ha anunciat aquest dijous durant el Ple de juliol el president de l’Àrea Econòmica, Joan Maresma (CiU), en el decurs del debat d’una moció presentada per Esquerra –que s’ha rebutjat amb els vots en contra del govern, l’abstenció del PPC i els vots a favor d’ICV-EUiA i Esquerra–, en la qual els sobiranistes demanaven la dimissió de Maresma i del regidor d’Esports, Juan Parra (PSC), en considerar que després de 10 anys avalant el club, que està passant per una complicada situació econòmica, els dos edils han mostrat “incompetència en la fiscalització, negligència per deixar passar i no demanar comptes als presidents sortints i irresponsabilitat perquè ara la mala gestió s’ha de pagar amb diners públics”, en paraules de la portaveu republicana, Marta Aguilar. L’edil sobiranista ha fet un repàs detallat de les arques del CD Montcada durant la darrera dècada i de la intervenció de Parra i Maresma durant aquest temps, que els va portar, al 2007, a entrar a formar part d’una junta gestora després de la dimissió de l’aleshores president, Antonio Alcalá. Segons Esquerra, el govern “mai ha demanat explicacions als responsables de l’entitat que marxaven deixant forats de fins a 135.000 euros”, fent al·lusió a la marxa d’Alcalá. Aguilar ha dit que el detonant de la petició de dimissió ha estat la presentació, a principi de juliol, d’un informe encarregat pel consistori a una empresa externa, en el qual “no només no es donava cap detall de l’estat del club sinó que deia que l’actual junta era incompetent”.

 

En nom dels dos regidors ha parlat Maresma, qui ha defensat l’acció del govern, entenent que “no podem permetre que cap club s’ensorri” i ha recordat el treball dut a terme per l’executiu per donar suport el desaparegut club femení d’handbol o al CB Montcada. El president de l’Àrea Econòmica ha apuntat que quan el CD Montcada continuava demanant la renovació de l’aval, el govern va posar el límit en els 100.000 euros amb l’objectiu d’anar rebaixant-lo en 20.000 euros fins a extingir-lo, “però les despeses del club eren més elevades que el pressupost disponible; ens sentim enganyats pel CD Montcada perquè no ha buscat la manera de reduir el deute, és el club el responsable de la seva situació”, ha apuntat l’edil, qui també ha dit que “no entenem perquè se’ns demana la dimissió en  un tema que no és responsabilitat directa nostra”. Per part d’ICV-EUiA, la regidora Alba Delamo ha recordat que al 2002, el seu grup va advertir del perill que comportava “que el CD Montcada es nodrís de recursos no segurs i no va ser fins al 2005 quan el govern es va reservar el dret a fiscalitzar el club”. Segons l’edil ecosocialista, l’Ajuntament hauria d’haver actuat abans i ha explicat que el seu grup havia demanat l’elaboració d’un estudi detallat dels comptes del club “que depurés responsabilitats”, en comptes de demanar dimissions. Per part del PPC, la portaveu, Eva García, ha apuntat que “estem d’acord en tot el que diu Esquerra i, de fet, el PPC sempre ens hem negat a avalar al CD Montcada”, però no comparteix la petició de dimissió perquè “hi ha hagut qüestions més transcendentals que podrien haver estat motiu de cessament d’un regidor”.

 

Com a contrapartida a la moció d’Esquerra, el PSC i CiU n’han presentat una altra, per la via d’urgència, demanant que Marta Aguilar deixi de ser la portaveu del grup municipal republicà, text que s’ha aprovat amb el vot favorable del govern i en contra de la resta de grups. “Vostè presenta propostes de dimissió sovint i fa servir expressions que poden ferir la sensibilitat; s’han de respectar les formes i la voluntat de l’Ajuntament”, ha explicat Maresma, en nom del govern. El regidor d’Esquerra, Jordi Sánchez, ha defensat Marta Aguilar i ha dit que “no és competència del Ple decidir qui és el portaveu d’un grup; la nostra portaveu l’ha triat la base ja que a Esquerra som un partit radicalment democràtic”. La regidora ecosocialista Laura Campos i la portaveu del PPC han coincidit a dir que aquesta moció semblava “de pati d’escola” i que la moció era “ridícula i inacceptable”. L’alcaldessa, María Elena Pérez, –que ha presidit el seu primer Ple ordinari– ha tancat aquest debat amb un prec: “Espero que la tònica de demanar dimissions d’ara en endavant no es prengui tan a la lleugera”, ha expressat l’edil.

 

El tema de l’aparcament també ha generat força debat. El Ple ha aprovat el plec de condicions per a l’adjudicació de la gestió de la zona blava, amb els vots a favor del govern i el PPC i en contra d’ICV-EUiA i Esquerra. La presidenta de l’Àrea Interna, M. Carmen Porro (PSC), ha explicat que el nou contracte redueix de 187 a 141 els estacionaments de rotació que entren al contracte, eliminant-ne els de l’avinguda de la Ribera i els del carrer Guadiana “perquè són els que hem detectat que tenen un menor ús i d’aquesta manera rebaixen l’impacte que suposa la instal·lació de zones blaves”. Campos ha argumentat que la zona blava “respon a un model de ciutat totalment diferent al nostre, apostem per l’ús del transport públic i no per una política fiscal dels estacionaments”. García ha valorat que el nou plec “incorpori aportacions ciutadanes”, mentre que Aguilar ha reiterat el rebuig d’Esquerra a aquest tipus de sistema en considerar que agreuja la situació de l’aparcament i que cada vegada està menys justificada la seva existència perquè “abans hi havia més serveis centralitzats però ara els equipaments estan més diversificats”. Esquerra ha presentat una moció per tal que el consistori faci marxa enrere en la fi de la tolerància d’aparcar damunt la vorera a la zona centre “mentre no es faci un estudi de l’estat actual de l’aparcament i s’aportin infraestructures per augmentar-ne les places”. El text s’ha rebutjat amb els vots en contra del govern, l’abstenció del PPC i el vot favorable d’ecosocialistes i republicans.

 

Pel que fa a la resta de l’ordre del dia, la sessió ha donat llum verda a la sol·licitud que el tram de la N-150 on s’ubicarà l’hospital Ernest Lluch passi a ser via urbana. L’oposició ha demanat al govern que aquesta petició es faci extensiva a tot el pas de la carretera per Montcada. Vinculat a aquest tema, el Ple també ha aprovat que la Comissió d’Urbanisme de Barcelona s’encarregui de la tramitació del pla parcial del sector Redosa-Vallençana baixa, que comprèn Montcada, Cerdanyola i Ripollet. També s’ha donat llum verda al mapa de capacitat acústica del municipi, a un conveni amb Medi Ambient i Habitatge sobre l’oficina local d’habitatge, a un altre per a la gestió del programa de mediació per al lloguer social, als comptes generals corresponents al 2009, a una operació de crèdit a llarg termini per finançar les inversions del 2010 –concertada amb Cajamar per 632.253 euros– i a l’ordenança reguladora de tinença d’animals.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari