El govern veu el pla de l’AMB com l’única via per evitar enderrocs en curs

La legislació urbanística mai ha permès regularitzar una urbanització que es va començar a construir als anys 60 en zona forestal

La urbanització ocupa 44,5 hectàrees i pertany a Montcada i Reixac, en un 87% i a Badalona, en un 13%
Pilar Abián
Imatge parcial de la urbanització, que es troba en zona forestal, a la serralada de Marina

El Bosc d’en Vilaró, una urbanització il·legal de 44,5 hectàrees que té els seus orígens en la dècada dels anys 60, a cavall entre Montcada i Reixac (87%) i Badalona (13%), ha entrat en un procés de degradació que amenaça les condicions de vida dels veïns. En trobar-se en zona forestal i fora de la legalitat urbanística, l’Ajuntament no pot concedir cap permís d’obres a particulars ni tampoc fer intervencions que comencen a ser urgents –arranjament de carrers, sistema de recollida d’aigües, accessos i seguretat per a la prevenció d’incendis, entre d’altres. En paral·lel, hi ha expedients de disciplina urbanística en curs amb perill d’enderrocs imminents.

Davant d’aquesta situació, el pla d’actuació que l’AMB ha compartit amb la Generalitat, la Diputació i el Consorci de la Serralada de Marina i que també ha presentat al Síndic de Greuges, es planteja com l’única sortida. Les administracions proposen una extinció diferida amb dret de superfície. Això significa que els propietaris de les 206 cases de la urbanització les podran cedir al consistori a canvi de poder fer-ne ús entre 35 i 40 anys més –el termini està per concretar. 

El pla d’actuació va ser encarregat pel propi consistori a l’AMB al 2012 i a l’informe jurídic que l’acompanya i que l’Ajuntament va rebre al 2014 es reitera que a la legislació urbanística no hi ha cap escletxa que permeti legalitzar el sector, fet que tira per terra l’esperança que durant anys han mantingut els propietaris i que, en determinats moments, s’ha vist alentada per les pròpies administracions.

“Fa dècades que aquest tema està enquistat i la situació cada cop és més greu; hi ha una trentena de veïns pendents d’expedients de disciplina urbanística i el barri s’està degradant”, explica el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), per justificar l’interès de l’actual govern a posar fil a l’agulla i resoldre una de les problemàtiques més antigues que arrossega el municipi. Segons l’edil, l’única possibilitat de poder millorar les condicions de vida del veïnat passa per aprovar el pla d’actuació de l’AMB.

 

Antecedents

La proposta de l’Àrea no és novedosa, l’antiga Corporació Metropolitana ja va plantejar l’any 1983 fer una extinció diferida a 75 anys mitjançant expropiacions, però el pla no va reeixir perquè l’organisme va desaparèixer. El nou full de ruta estableix les bases tècniques i jurídiques per ordenar el Bosc d’en Vilaró respectant la legalitat urbanística i proposant les mesures necessàries per contenir i reduir l’àmbit actual i, alhora, garantir la seguretat de les persones residents mentre no es produeix l’extinció de la urbanització.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari