El malson d’uns empresaris per amortitzar un deute bancari amb el Banc Sabadell i Avalis

El matrimoni, propietari d’una fàbrica de gel, protesta al carrer per l’atzucat en què es troba a causa de problemes burocràtics

José Manuel Castillo i Concepción Gómez, davant del Banc Sabadell
Pilar Abián

José Manuel Castillo i Concepción Gómez, veïns del municipi i propietaris de la fàbrica de gel Glaçons del Montseny, ubicada al polígon Coll de Montcada, han iniciat una protesta al carrer, davant de l’oficina del Banc de Sabadell, per forçar l’entitat bancària a desencallar la situació en què es troben per una operació de leasing signada al febrer del 2019. “Mai havíem demanat cap préstec, però fa tres anys vam haver de fer front a la compra de maquinària per valor d’1,5 milions i aquí és quan va començar el malson”, explica Castillo.

D’entrada, la parella no va anar al banc directament, va ser a través de l’empresa subministradora de la maquinària que el Banc de Sabadell els va oferir un préstec pel 70% de la inversió –700.000 euros–, la resta de diners es va cobrir amb fons de la pròpia fàbrica de gel. El dia que el matrimoni va anar a la Notaria a signar el leasing es va trobar amb una sorpresa, segons explica Castillo: “El representant del banc ens diu que l’entitat no pot assumir tota l’operació i que ha d’entrar necessàriament Avalis, una societat de garantia recíproca vinculada a l’Institut Català de Finances, que farà la funció d’avalar en cas que no paguem, tot i que ens obliguen a presentar també com a aval cinc pisos en propietat de la meva dona tasats en 1,3 milions d’euros en total”. Malgrat el gir inesperat, la parella va decidir signar per poder pagar sense demora la inversió compromesa i va començar a abonar mensualment els 7.300 euros de quota establerts, més prop de 5.000 a Avalis en concepte de quota social anual.

Amb l’arribada de la pandèmia, la situació financera de la fàbrica es va complicar per la baixada de comandes, motiu pel qual el matrimoni va decidir la tardor del 2020 vendre un dels cinc pisos que té en propietat amb l’objectiu de fer front als pagaments. “De seguida vam trobar comprador, però la nostra sorpresa va ser que, quan vam anar a la notaria a formalitzar la compra venda no ho vam poder fer perquè l’escriptura de la constitució de la hipoteca no està ben feta, els números de protocol del Banc de Sabadell i Avalis no coincideixen i el Registre de la propietat hi veia clàusules abusives”. Si la càrrega hipotecària no està registrada, els pisos no es poden alliberar per vendre’ls. És un peix que es mossega la cua”, lamenta el matrimoni.

A tot això, l’augment desproporcionat del preu de la llum ha collat encara més les finances de la parella d’empresaris. “Hem passat de pagar factures de 16.000 euros al mes a 60.000”, s’exclama Castillo. Per poder compensar les despeses i fer front al pagament de les nòmines de la vintena de treballadors directes que té Glaçons del Montseny, el matrimoni va decidir vendre un segon pis. El 17 de febrer la parella estava citada a la Notaria de Montcada per signar l’alliberament de l’immoble, però Avalis no es va presentar.


Tot això és un despropòsit, estem disposats a vendre el nostre patrimoni per saldar el deute, però ens tenen lligats de peus i mans”, lamenten


Davant la inacció dels deutors i per denunciar el que considera una situació d’indefensió, la parella no veu cap més sortida que plantar-se a la porta de l’entitat bancària amb un cartell de protesta. “Tot això és un despropòsit, estem disposats a vendre el nostre patrimoni per saldar el deute, però ens tenen lligats de peus i mans”, lamenten.

Des de laveu.cat s’ha demanat al Banc de Sabadell i a Avalis informació al respecte i l’única resposta ha arribat per part de la societat de garantia recíproca, assegurant que està treballant per resoldre el problema.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari