El model d’immersió lingüística i el finançament dels ajuntaments centren el discurs oficial

Una quarantena d’entitats participen a l’ofrena floral feta davant l’escultura ‘La força de la terra’ a la plaça de l’Església

L'Associació Marroquina d'Amics i Amigues de Kasbas ha debutat en la cerimònia de l'ofrena floral
Mercedes Duran va llegir el text de la Diada de Catalunya al 2011
Mercedes Duran ha fet un apunt històric sobre la derrota de 1714
L'alcaldessa i els portaveus, fent l'ofrena floral com a ajuntament

Al voltant de 150 persones han assistit a l’acte institucional que ha organitzat l’Ajuntament aquest migdia per conmemorar la Diada Nacional de Catalunya. La cerimònia ha començat amb la tradicional hissada de la senyera per part dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local, que ha presidit l’alcaldessa, la socialista M. Elena Pérez, acompanyada dels portaveus dels grups municipals: Carme Porro, portaveu del PSC; Joan Maresma, de CiU; Josep Maria González, d’ICV-EUiA i Eva García, del PP. A l’absència de la regidora d’Esquerra, Marta Aguilar –que no mai no pren part a l’acte per considerar que és una mera formalitat, sense contingut reivindicatiu–, s’ha afegit la d’una altra edil de l’oposició, Carmen Romero, de Ciutadans. En un comunicat la formació declina participar a l’acte per considerar que la celebració “se sustenta en una mentida històrica i una mitificació de la figura de Rafael de Casanovas” i proposa que es traslladi al 23 d’abril, coincidint amb Sant Jordi, “una festa cívica compartida per tots els ciutadans de Catalunya”.

En el seu parlament, l’alcaldessa s’ha referit al perill real que suposa per la llengua catalana la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que qüestiona el model d’immersió lingüística a les escoles, “un model imprescindible i efectiu per mantenir viva la nostra llengua que mai no ha suposat cap amenaça per a la salut del castellà, tal com alguns volen fer creure fora de Catalunya”. Pérez també ha parlat de la dificultat de les administracions locals per donar resposta a les necessitats que apareixen en el nou context de crisi econòmica i ha estat crítica amb les retallades que està aplicant el govern català “que a Montcada han suposat la supressió de les urgències nocturnes i l’endarreriment de la construcció de l’institut Montserrat Miró i l’hospital Ernest Lluch”. L’alcaldessa ha acabat el seu discurs referint-se a la limitació del sostre de déficit aprovada recentment a Parlament: “Podem estar d’acord o no amb aquesta mesura, però segons els experts era necessària. Haurem de veure com afectarà el finançament de les administracions locals”.

La directora del Museu Municipal, Mercedes Duran, que ha parlat en nom de la societat civil, ha fet un recordatori dels fets històrics que avui es commemoren, remarcant que, tot i perdre la batalla contra les tropes borbòniques, “Catalunya va plantar cara i va lluitar pels seus drets per sobre dels interessos d’Estat, donant un exemple de resistència per a les futures generacions”. Precisament per superar aquest període de crisi i fer front al poder dels mercats i els grans grups financers, Duran ha fet una crida “per recuperar l’esperit de lluita d’aquell 11 de setembre i per conservar la nostra història i aprendre dels errors del passat”.

L’última part de l’acte ha consistit en la tradicional ofrena floral a l’escultura ‘La força de la terra’ de Luis Barbosa en la qual han participat una quarantena de partits polítics i entitats, per algunes de les quals ha estat la seva primera vegada, com la Fundació Joan Capella i l’Associació Marroquina d’Amics i Amigues de Kasbas . L’acte ha finalitzat amb la interpretació del Cant dels Segadors a càrrec del grup Musica’t. Entre el públic membres d’Esquerra i de l’Ajmir han lluït pancartes recordant els catalans que van caure en el setge a Barcelona l’any 1714 i mostrant banderes independentistes.

 

Deixa un comentari