El moviment antiincineració condemna la permissivitat de la consellera Jordà

Els ecologistes denuncien que el cas de Lafarge a Montcada incompleix la Llei de moratòria a la incineració

L'acte va servir per presentar els principals greuges mediambientals vinculats amb la incineració arreu de Catalunya
PCRZ

La Plataforma Ciutadana Residu Zero (PCRZ) va oferir ahir 20 d’octubre una roda de premsa denunciant l‘incompliment per part del govern de la vigent Llei de moratòria, aprovada a finals de 2021. La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va explicar en el Parlament que la llei tindria una vigència de dos anys, en els quals no s’obririen noves incineradores, no s’ampliarien les existents i s’elaboraria un pla de tancament i desmantellament d’aquestes infraestructures.

"Els dos casos més flagrants on no és compleix la moratòria són a Montcada i a Juneda” va explicar Josep Lluís Moner, tècnic ambiental i membre de la Plataforma. Moner lamenta que la Generalitat està eludint el tancament de la central i treballa per atorgar una nova llicència a la cimentera. “Com a ciutadans ens apel·len a què reciclem, però per part del govern i l’Agència Catalana de Residus només veiem publicitat enganyosa. Per a això li demanem a la Consellera que sigui coherent amb el que predica i no concedeixi noves llicències ambientals”.

'Els dos casos més flagrants on no és compleix la moratòria són a Montcada i a Juneda' Josep Lluís Moner, membre de la PCRZ

José Luis Conejero va participar com a representant de la Coordinadora antiincineradora de Montcada exposant les al·legacions que han presentat contra l’intent de la Generalitat de tornar a donar una nova llicència ambiental a la Cimentera Lafarge, que actualment opera sense autorització. Conejero va explicar que "hem demanat els noms dels responsables dels funcionaris de la tramitació de l’expedient per si estiméssim necessari presentar una querella per prevaricació".

Què fer amb els residus

En el cas de Juneda, els ecologistes critiquen que la Generalitat va desestimar les seves al·legacions i treballa per ampliar la quantitat de residus que es poden cremar, tot i que abans de l’aprovació de la Llei, el Departament d’Acció Climàtica havia anunciat que la planta de Nova Tracjusa entraria dins la moratòria. “El problema dels residus mal gestionats afecta el conjunt del país” va indicar Moner. El doctor Josep Martí, membre del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), va intervenir per criticar que “quan vam aconseguir tancar els abocadors, els residus es van començar a cremar perquè no saben que fer-ne”.

Moner ha criticat que l’esborrany de la futura llei de prevenció de residus “no respecta la directiva europea. No parla mai de reciclatge, sempre de valoració energètica que és el que es fa a les incineradores”. Pel que fa a aquesta generació d’energia mitjançant la crema de residus, Joan Vàzquez, de l’entitat ecologista Ipcena, va afirmar que “el gas que es genera a incineradores com la de Juneda, procedent de la crema de purins i de residus urbans i industrials, és un gas de baixa qualitat, un 20% inferior al gas natural”. Segons Vàzquez, la incineració respon a un interès econòmic perquè “els Ecoparcs de l'Àrea Metropolitana pagarien 60 euros per tona de residus a Nova Tracjusa perquè s'emporti els residus".

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari