El moviment veïnal celebra l’avenç del setge judicial a la cimentera

L’AV Can Sant Joan va interposar la primera demanda contra l’empresa al 2009 i ha guanyat tres recursos

Membres de l’AV Can Sant Joan i de la Plataforma Antiincineració, davant d’un mural de denúncia sobre la contaminació de la cimentera
Pilar Abián

La lluita de Can Sant Joan contra la cimentera ve de lluny, en ser aquest barri el que, per la seva proximitat, ha sofert de forma més directa l’impacte de la planta. És per això que l’AV del veïnat va ser la que va liderar al 2006 la creació de la Plataforma Antiincineració, a la qual es van afegir una cinquantena d’entitats més del municipi. D’aleshores ençà, la Plataforma ha organitzat xerrades, manifestacions i la recollida de 6.000 signatures, al 2008, en contra de la crema de residus a la planta. Amb plataformes d’altres comunitats autònomes, la de Montcada va fundar la Coordinadora estatal contra la incineració i també una altra d’àmbit català, que han convocat trobades nacionals i internacionals sumant forces amb entitats ecologistes d’arreu del món.

Després de tres ligitis amb sentències a favor, el fet que per primera vegada el TSJC parli explícitament de clausurar la cimentera és per al president de l’AV Can Sant Joan, José Luis Conejero, un pas més en la lluita iniciada fa 16 anys contra una fàbrica centenària.

Creu que realment la planta es tancarà?
Cada vegada ho veig més a prop. Feia 16 anys arribar fins aquí semblava impossible i hem demostrat que, amb perseverança, amb l’ajuda dels veïns i, sobretot, tenint la raó, les coses s’aconsegueixen.
No serà fàcil, tenen al front la Generalitat i una gran multinacional.
Som conscients que la cimentera té molt poder i que la Generalitat, en comptes de ser neutral, ha demostrat estar a favor de l’empresa. Fins i tot la Fiscalia està investigant la seva actuació.
No creu que tot rau en un defecte de forma en la tramitació de l’autorització ambiental?
Permetre canvis no substancials sobre autoritzacions ambientals que no existeixen no sembla només un tema de tramitació. Les coses s’han fet malament i per això ho vam denunciar.


'Hem demostrat que, amb perseverança, amb l’ajuda dels veïns i, sobretot, tenint la raó, les coses s’aconsegueixen', opina Conejero


Al mig, però, es troben els treballadors.
No els desitgem cap mal. La cimentera se n’ha de fer càrrec de recol·locar-los o d’indemnitzar-los. Lafarge seguirà venent ciment aquí i necessitarà empleats. D’altra banda, si es fa una reconversió industrial de l’espai que ocupa la planta, això generarà molts llocs de feina. Però, en última instància, si aquesta activitat és perjudicial per a la salut, no es pot tolerar.

Quines són les molèsties que pateix el veïnat?
Pols que s’acumula a les nostres finestres, terrasses i cotxes. No és com fa 20 anys, que trepitjàvem el ciment pel carrer, però tot això ho estem respirant. I a l’estiu, el soroll és insoportable.
Formarien part d’una taula de negociació?
Si en 100 anys no han resolt com deixar de contaminar, no cal parlar res, que ho facin i prou!

Deixa un comentari