El municipi recupera una joia del patrimoni modernista

La Casa Larratea obre les seves portes com a centre cultural municipal

Dos anys després de l’inici de la seva remodelació, finançada amb fons de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Casa Larratea ha obert les portes com a centre artístic i cultural. La inauguració es va fer ahir i va despertar força expectació. Desenes de persones van voler veure el resultat de les obres que han permès transformar el que va néixer l’any 1899 com una casa d’estiueig d’una família burgesa barcelonina, els Larratea, en un equipament modern i funcional.

“Avui és un dia molt especial, un moment històric que marca un abans i un després en el nostre compromís amb la cultura, el patrimoni i la participació ciutadana“, va dir l’alcalde, Bartolo Egea (PSC), tot destacant l’esforç col·lectiu de l’AMB i l’Ajuntament i, en especial, de l’exregidora de Cultura i Patri moni, M. Rosa Borràs (ERC), i del seu actual homòleg, Albert Carandell (PSC), per fer possible la transformació de l’edifici en un equipament públic.

L’edifici, d’estil neoclàssic i elements modernistes (1899), va ser adquirit pel consistori l’any 2005, està inclòs en el Catàleg de Patrimoni de Montcada i Reixac i és obra de l’arquitecte Antoni Maria Gallissa

Aconseguir que un habitatge unifamiliar esdevingui un espai cultural no ha estat un repte fàcil, segons va reconèixer Francesc Pla, responsable tècnic del projecte i cap servei d’Arquitectura, Enginyeria i Paisatge de l’AMB. “Adequar aquest edifici patrimonial a les noves necessitats ajustades a estrictes normatives sense desconfigurar l’essència de la casa ha estat gràcies a l’astúcia de l’equip liderat per Moisés Martínez i Carles Español“, va dir Pla. El representant de l’AMB també va lloar la convicció de l’Ajuntament en el projecte.

El nou equipament municipal acollirà a partir d’ara les dependències de la Regidoria de Cultura i Patrimoni i a partir del setembre, també les dependències de l’escola municipal d’art actualment ubicada a la Casa de la Vila. La primera planta compta també amb un espai dedicat al pintor Joan Capella, fill predilecte del municipi, del qual l’Ajuntament gestiona el seu fons d’art, amb més de 2.000 peces entre pintures i dibuixos. “Ell aspirava a promoure un centre d’art obert i participatiu i la Casa Larratea serà ara aquest far de llum per a la cultura i l’art de la ciutat”, va dir Carandell.

Memòria col·lectiva

Des de l’any 1935 fins al 1956, la Casa Larratea va acollir la fàbrica de cervesa artesanal ‘Dos Torres de Munic’, fundada per la família alemanya formada per Gerard i Sophia Cohn-Vossen, que va haver de fugir del seu pais l’any 1933 a causa de la repressió contra els jueus. Els jardins de la casa –tant el de la mateixa finca com el que està situat davant– es van omplir durant dècades fins a principi de l’actual segle, de veïns que gaudien de l’espai de la cerveseria. Fins al 1956, el negoci el va regentar la família alemanya que posteriorment el va arrendar a la família Carrasco Oliva i, en la recta final, a la família Ramos.

L’espai de l’antiga cerveseria, avui transformat el parc públic, forma part de la memòria col·lectiva de diverses generacions de montcadencs i aquest va ser un dels fets més comentats durant la inauguració. “Avui no només celebrem la recuperació d’un edifici del nostre patrimoni modernista, sinó de la nostra identitat com a poble”, va assenyalar el president de l’Àrea Territorial, Andreu Iruela (PSC).

El fill dels fundadors de la fàbrica de cervesa i últim propietari de la Casa Larratea abans que passés a ser de titularitat pública, Esteban Cohn-Vossen, no es va voler perdre ahir l’estrena del nou equipament. “M’alegra molt que la casa familiar s’hagi convertit en un centre de cultura, perquè aquí la cultura bullia, els meus pares eren amants de la pintura, la música i la literatura”, va dir emocionat.

Deixa un comentari