El Museu inaugura una exposició amb motiu del seu 40è aniversari

L’acte inaugural tindrà lloc aquest dimarts a la sala d’exposicions de la Casa de la Vila (18.30h)

La Laura i la Marina, alumnes de segon d'ESO, visitant el Museu Municipal
Laura Grau

El Museu Municipal commemora el seu 40è aniversari amb una exposició que permetrà resseguir l’evolució de la seva tasca en els àmbits de la investigació, la conservació i la divulgació durant quatre dècades. La mostra s’inaugurarà aquest dimarts 22 (18.30h) a la sala d’exposicions de la Casa de la Vila, edifici on es troba çel Museu des del 2003. Anteriorment, el servei estava en un modest local del carrer Julio García que l’Ajuntament va cedir el 1982 a un grup de persones vinculades a l’INS Montserrat Miró i a les primeres excavacions arqueològiques­ que es van fer al jaciment ibèric Les Maleses.

Primeres passes

La finalitat d’aquest equipament era disposar d’un lloc on guardar i exposar les troballes fetes en aquesta intervenció. “Tot i que era un sòtan de dimensions reduïdes, podem dir que va ser l’embrió de l’actual”, ha explicat Mercedes Durán, directora honorífica del Museu Municipal i persona clau en el naixement del projecte. El 1996 es va crear l’Associació Amics del Museu, que va treballar per aconseguir un espai més digne, fita que es va fer realitat al 2003, quan l’Ajuntament va decidir traslladar-lo a la planta baixa de la Casa de la Vila, on ara es troba. Aquesta nova ubicació, en un lloc cèntric i accessible, va suposar un salt de qualitat i va permetre articular un discurs museogràfic més modern i didàctic.
La regidora de Cultura i Patrimoni, M. Rosa Borràs (ERC), ha posat en valor la singularitat d’un museu nascut per iniciativa ciutadana, tot i reconèixer que aquest fet “va ralentitzar la seva integració i consolidació com a equipament municipal”. Pel que fa al futur, creu que cal seguir treballant en les dues línies actuals: convertir el Museu en un espai viu per explicar a la ciutadania la història del municipi i fer de la Casa de les Aigües –que considera una extensió del Museu– un centre de referència per als municipis del Besòs en temes de ciència, tècnica i sostenibilitat.

Deixa un comentari