El pagament de les expropiacions forçoses torna a enfrontar un cop més el govern i l’oposició

Els grups demanen responsabilitats polítiques per l’afer mentre PSC i CiU mantenen que és un problema que afecta tota l’Àrea Metropolitana

Sessió plenària del mes de març, celebrada aquest dijous a la Casa de la Vila
Laura Grau

ICV-EUiA, PPC, C’s i ERC han tornat a carregar en el Ple de març contra el govern municipal per la gestió que ha fet de les expropiacions forçoses reclamades per tres propietaris de terrenys afectats per la modificació del Pla General Metropolità del 1976. El debat s’ha produït en el punt en què el president de l’Àrea Econòmica, Joan Maresma (CiU), ha donat en compte del pla previst per fer front al pagament que ha fixat la justícia pels solars i que puja a 15 milions d’euros en total més 3,7 milions en interessos. La meitat del deute ja s’ha afrontat a través d’un crèdit concertat amb l’Àrea Metropolita de Barcelona i la resta es pagarà en diversos terminis que s’allargaran fins al 2021.

El principal grup de l’oposició, ICV-EUiA, ha criticat la “manca de transparència” del govern en la gestió. “Encara estem esperant un informe de l’Àrea Territorial que vam reclamar fa dos anys”, ha dit el portaveu de la coalició, Josep M. González. L’edil ha reclamat responsabilitats polítiques pel deute que ha d’assumir el consistori entenent que restarà recursos per a serveis i projectes en el futur: “Em sap molt greu que la ciutadania hagi de pagar i vostès marxin sense assumir cap responsabilitat després d’haver fet una gestió nefasta”.

En la mateixa línia, la portaveu del PPC, Eva García, ha qualificat de gravíssim el fet que l’Ajuntament hagi de pagar 17 milions d’euros per les polèmiques expropiacions “Estem parlant de molts diners i aquí no passa res!”, s’ha exclamat l’edil que ha retret a Maresma la seva actuació com a responsable de l’Àrea Econòmica: “Vostè no continuarà al càrrec però l’herència que deixa és molt preocupant, sobretot per als ciutadans, que són els que hauran de fer front a aquestes quantitats astronòmiques”.

En nom de C’s, Carmen Romero, ha lamentat que al 2011 no es fes efectiu el principi d’acord que hi havia amb els propietaris dels terrenys expropiats i s’optés per contractar un servei extern de juristes expert en urbanisme: “Aquesta idea fantàstica ens ha sortit ben cara; al final, ens toca pagar les sentències i el cost dels advocats que ha pujat molts diners”. L’edil també ha criticat que l’Ajuntament acabi pagant “obligat per la justícia perquè el govern no ha estat capaç d’arribar a acords”.

ERC, per la seva banda, ha comparat la “mala gestió” del cas de les expropiacions que, en la seva opinió s’ha fet a Montcada amb el cas de Sant Vicenç dels Horts on governa el seu partit i on l’Ajuntament ha negociat amb els propietaris el pagament de quantitats substancialment més baixes de les reclamades inicialment. “Vostè es volen eximir de responsabilitats i qui fa això no s’ha de presentar per a polític”, ha criticat Marta Aguilar adreçant-se a Maresma. L’edil també ha qüestionat el pla previst per fer els pagaments: “No creiem que aquest govern sigui el que hagi de decidir com i quan es pagaran els diners”.

 

Maresma respon

 

El president de l’Àrea Econòmica ha lamentat les dures crítiques rebudes per l’oposició entenent que hauria d’haver-se posat al costat del govern per fer front a una problemàtica que afecta 20 municipis de l’AMB i que, segons l’edil, ve motivada per una legislació que dóna peu a l’especulació. “Vostès saben perfectament que n’hi ha més ajuntaments perjudicats i que, en total, s’han dictat sentències que sumen més de 100 milions d’euros”, ha dit Maresma. “Aquest és un problema que, malauradament, continuarà existint fins que no es resolgui què passa amb les zones verdes de l’Àrea”, ha afegit l’edil tot recordant que l’Ajuntament ha presentat, juntament amb la resta dels consistoris afectats, una reclamació a la Generalitat perquè, com a administració responsable del planejament, sigui la que assumeixi el cost de les expropiacions.

En compliment de les sentències dictades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l’Ajuntament passa a ser propietari d’uns terrenys valorats pel jutge en 15 milions d’euros, xifra que Maresma ha reconegut, no correspon de cap manera al seu preu real. “Accepto –ha dit a l’oposició- que no valen això però, d’entrada, passen a formar part del patrimoni municipal i li tocarà al futur govern estudiar com els hi pot treure la màxima rendibilitat”. Respecte a la repercussió que el seu pagament tindrà en les arques municipals, l’edil ha insistit que “el pla elaborat pel govern permetrà assumir el cost sense afectar projectes ni serveis”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari