El Ple aprova una moció d’ERC en contra de les polítiques d’austeritat que promou Madrid

Els grups debaten sobre la conveniència o no de portar al plenari temes de política general

Silvia Díaz
Ple d’abril del 2013

Amb el nom ‘Per un país lliure de retallades’, el Ple d’abril, celebrat ahir dijous, 25 d’abril, va donar llum verda a una moció presentada per ERC, en la qual es denuncia com la política econòmica i l’objectiu de dèficit del 0,7% que l’Estat espanyol imposa a Catalunya està suposant que “cada dia que passa els catalans vivim pitjor; la societat catalana veu minvades les seves oportunitats i, en molts casos, la seva supervivència”. Entre d’altres arguments, ERC considera que “l’asfíxia econòmica de l’Estat a Catalunya” s’evidencia en aspectes com que els impostos que paguen els catalans en impostos generen 32 milions d’euros a l’any “mentre tan sols podem disposar d’una tresoreria que arriba als 18 milions d’euros”. Segons els sobiranistes, els diners que envia Madrid no permeten afrontar tots els pagaments als treballadors públics, proveïdors, inversions… i per tot plegat, es demana una distribució “més justa” dels sostres de dèficit que estableix Europa als Estats membres, com un sostre de dèficit del 2,2%.  És impossible que Catalunya retalli els 4.500 milions d’euros que ens imposa Madrid, ni tancant les tres universitats públiques, els sis principals hospitals, ni acabant amb el cos de Mossos d’Esquadra i Bombers i amb la corporació de ràdio i televisió de Catalunya no compliríem amb aquests requisits”, va explicar al Ple la portaveu republicana, Marta Aguilar.

La moció demana sol·licitar al govern espanyol que el Consell Europeu defensi una reorientació de la política econòmica europea que aturi les polítiques d’austeritat, exigir una revisió a l’alça de l’objectiu de dèficit per al 2013, exigir el pagament del deute de Madrid a Catalunya, restituir les retallades a la funció pública corresponents a una paga extra del 2013, informar la ciutadania de Montcada i Reixac del que suposaria el retorn dels diners a Catalunya i que l’Ajuntament es posicioni en contra de les retallades i faci costat als moviments socials que estan lluitant en contra d’aquestes restriccions. El text es va aprovar amb els vots a favor de la regidora d’ERC i el grup municipal de CiU. Ciutadans (C’s) i el PP van votar-ne en contra i el PSC i ICV-EUiA es van abstenir.

Entenem el posicionament d’ERC però creiem que la moció està una mica esbiaixada, trobem a faltar que es parli de les retallades que està efectuant el govern de la Generalitat”, va dir la portaveu socialista, M. Carmen Porro, tot argumentant que “amb el milió d’euros que gastarà el govern català enguany per als actes del tricentenari del 1714 ens podrien pagar el que ens deu de la Llei de barris” –la Generalitat deu a Montcada i Reixac uns 2, 5 milions d’euros. El regidor d’ICV-EUiA Óscar Gil va dir que la moció semblava més pròpia de CiU entenent que ERC considera que el problema és el sostre de dèficit, “un argument propi d’ideologies neoliberals” a la vegada que va criticar a la regidora republicana que el text no parlés de la privatització de la gestió dels serveis públics i les retallades que està efectuant la Generalitat. “Podem compartir alguns punts però no donarem suport a les polítiques privatitzadores per defensar una Catalunya lliure”, va expressar l’edil.

La representant de C’s, Carmen Romero, va demanar més seriositat a ERC. “En primer lloc, Catalunya no és un país, i si vostè considera que una Catalunya independent seria el motor com ho és ara Alemanya d’Europa és que vostè viu en un món paral·lel; volem un millor finançament, però amb transparència i coherència”, va dir. En nom del PP, Cristino García va culpar de gran part de la situació de les arques catalanes a l’anterior govern tripartit (PSC-ERC-ICV-EUiA). “Es va gastar el que no es tenia i ara la culpa és de Madrid”, va apuntar García. L’edil va apuntar a Aguilar actuacions que ha fet l’Estat al territori català, apuntat que Catalunya és una de les comunitats que més es beneficia dels pressupostos generals del 2013, que hi ha una inversió de 2,6 milions d’euros en infraestructures, la creació del corredor ferroviari del Mediterrani, actuacions als aeroports o el desdoblament de la Nacional II. “També seria interessant que la gent de Montcada i Reixac sabés la inversió que s’està efectuant a Catalunya”, va dir l’edil popular.

Arran d’aquesta moció i dues de les altres tres que es van debatre i aprovar a Ple –sobre la transparència a les administracions públiques i el suport als corresponsals de Catalunya Ràdio–, al Ple es va generar un debat paral·lel sobre la conveniència o no de parlar de temes de política general a Montcada i Reixac. El portaveu de CiU, Joan Maresma, que va donar el vot favorable a la moció en contra de les retallades que fa el govern espanyol, va demanar que al Ple “es portin temes de Montcada i Reixac, el debat dels punts ha durat mitja hora i en portem una debatent qüestions de les quals només quedarà un acord que arribarà a Madrid perquè en restin assabentats”. En aquest sentit també es va expressar Cristino García, del PP, qui va dir a ERC que “vostès tenen representants al Congrés dels Diputats, parlin allà d’aquests temes“. En resposta a Maresma, la regidora d’ICV-EUiA Alba de Lamo va apuntar que “si no hem debatut més de Montcada és perquè només han portat cinc punts”. La portaveu d’ERC va dir que, “cada una de les retallades incideix directament a tota la ciutadania, no es tanquen les urgències per casualitat, no es deixa de fer l’institut Montserrat Miró per casualitat, val la pena perdre el temps en aquests temes”, a la vegada que va manifestar que “nosaltres no som gestors, estem dins d’un marc més ampli i com a representants de partits polítics que som, defensem els nostres posicionaments”.

Seccions:

Deixa un comentari