El Ple condemna el feixisme i rebutja les accions que coartin la llibertat d’expressió

El consistori aprova un document presentat pel CDR de Montcada

El Ple de l’Ajuntament, reunit a la sessió ordinària de setembre, va aprovar una moció, a proposta del CDR local, contra el feixisme i les actituds que atempten contra la llibertat d’expressió al carrer i altres espais públics. El text també insta la Generalitat a aturar els grups d’extrema dreta i proposa a l’Ajuntament la creació d’una comissió de seguretat específica amb presència de les forces de seguretat i els grups municipals per avaluar la situació al municipi. La moció va comptar amb els suports de tots els partits polítics, a excepció de Cs i el PP, que van votar en contra.

 

El document va ser exposat per Miquel Àngel Gràcia en representació del CDR, qui va demanar “la condemna de les actituds feixistes que coarten la lliure expressió dels drets fonamentals” i va criticar els posicionaments d’alguns partits i jutges “que tenen actituds contemplatives i condescendents amb el feixisme”. Gràcia també va demanar explicacions al govern municipal per les identificacions de persones que col·loquen cartells polítics a la via pública per part de la Policia Local. L’alcadessa, Laura Campos (ICV-EUiA), es va mostrar satisfeta per l’aprovació de la moció contra el feixisme i la violència. Respecte al paper de la Policia Local, Campos va assegurar que no té constància que més enllà de l’1-0, quan els agents no actuaven per indicacions de l’Ajuntament, s’hagin fet més identificacions que no estiguin en el marc de l’ordenança municipal”. D’altra banda, la regidora de Serveis Generals de Presidència, Montse Ribera (ERC), responsable de la Policia Local, va agrair al CDR la petició de la creació d’aquesta comissió “per buscar, a través del diàleg, solucions a la crispació”.

 

Pel que fa al debat dels grups municipals, els partits que van donar el seu suport a la moció van ser els tres que configuren el govern –ICV-EUiA, ERC i Círculo–, el PSC, el PDeCAT i la CUP. El portaveu cupaire, Josep Galván, va recordar les últimes víctimes del franquisme, ahir feia tot just 43 anys, “perquè van ser afusellades sense judici i, a dia d’avui, encara no s’ha reparat la seva memòria ni s’ha demanat perdó a les famílies”, va dir, posant èmfasi en la necessitat d’alliberar-se de la xacra del feixisme. Per la seva banda, la regidora del PDeCAT, Montse Sánchez, va insistir en la importància de “no tolerar cap mena de violència i de restricció de l’expressió d’idees”. Per part de Círculo va intervenir la seva portaveu, Mar Sempere, qui va defensar “l’expressió pacífica de les nostres opinions”. El portaveu d’ERC, Jordi Sánchez, va parlar d’una Montcada plural, rica i diversa que aposti per la convivència des de la via del diàleg i el respecte. Combatrem el discurs de la fractura amb la mà estesa, seguirem parlant d’un sol poble i governant per a tots”, va manifestar. D’altra banda, el portaveu d’ICV-EUiA, Òscar Gil, va comentar que el context de crisi política no només es viu a Catalunya i l’Estat espanyol, sinó també a Europa amb la crisi humanitària de les persones refugiades. “No podem més que continuar combatent el feixisme, el populisme barat contra l’inmigrant, que deixar morir en el Mediterrani milers de persones”, va manifestar l’edil. El PSC, a través de la seva portaveu, M. Carmen Porro, també va rebutjar el feixisme i va posar èmfasi en la condemna de tot tipus de violències i coaccions, vinguin d’on vinguin”, va explicar l’edil, qui va afegir que no és moment de culpabilitzar la Policia Local.

Per la seva banda, els dos partits que van votar en contra de la moció –CS i PP– van coincidir a condemnar qualsevol tipus de violències, ja sigui de l’extrema dreta com de l’extrema esquerra, i van recordar alguns episodis de violència que han patit ells mateixos amb pintades a la façana de les seves seus. “El setembre de l’any passat, el nostre local va aparèixer pintat amb un símbol nazi i no vam veure cap signe d’indignació per part dels que ara signen la moció”, va dir el regidor taronja, Fernando Almansa, qui va lamentar que es qüestioni el paper de la Policia Local. Per a la portaveu del PP, Eva García, la moció és “un acudit de mal gust, plena de fasedat i hipocresia. Els CDR no m’han de donar lliçons de democràcia i llibertats”, va manifestar.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari