El Ple consensua i aprova una moció que dóna un ultimàtum al Ministeri de Foment

Si el projecte constructiu no s’aprova abans del 13 de maig, la Plataforma Tracte Just engegarà accions de protesta, amb el suport de l’Ajuntament

El Ple municipal va aprovar per unanimitat una moció requerint a la Secretaria d’Estat de Planificació i Infraestructures que ratifiqui per escrit el seu compromís d’incloure el projecte executiu del soterrament de la línia de Portbou, almenys la fase prevista amb perforadora, als pressupostos generals de l’Estat del 2012. El document estableix el 13 de maig com a data límit perquè el govern central compleixi aquest requeriment i adverteix que, si no és així, la Plataforma Tracte Just, Soterrament Total, emprendrà mobilitzacions amb el suport de l’Ajuntament. Així va quedar finalment el text de la moció que el ple va aprovar ahir la tarda després d’un llarg i intens debat ja que inicialment es presentaven al Ple dues mocions en el mateix sentit, però amb matisos ben diferents. La del govern, format per PSC i CiU, que sol·licitava un compromís per escrit i no fixava cap ultimàtum, i la de la Plataforma, presentada via urgent per Esquerra, amb un to més expeditiu i marcant el 30 d’abril com a data límit per engegar accions de pressió. L’existència de dues mocions tan allunyades va posar en evidència les diferències entre el govern i la Plataforma, pel que fa a l’estratègia a seguir a partir d’ara per garantir el soterrament. Aquesta situació també va ser criticada per l’oposició.

El portaveu del grup d’ICV-EUiA, Josep M. González, va criticar la forma de treballar del govern, “que no avisa a la resta de partits quan es reuneix amb la Plataforma, trencant la unitat que hauria d’existir en aquest tema”. No obstant això, el regidor ecosocialista es va mostrar partidari d’aprovar una moció única, igual que la portaveu d’Esquerra, Marta Aguilar, qui va lamentar la recerca de protagonisme d’alguns grups municipals en el tema del soterrament “sense tenir en compte que la força més gran l’hem de fer des d’aquí i entre tots, no anant a Madrid a fer-se la foto”. La portaveu del PP, Eva García, va qüalificar la moció del govern de “ridícula pel to i la manca de fermesa, en contraposició amb la de la Plataforma”, i va proposar que es votessin els dos documents per separat.

En el debat plenari també van intervenir representants de la Plataforma, presents entre el públic de la sala, que van manifestar la seva profunda desconfiança sobre les intencions de Foment i el seu desànim per la tardança del projecte. “El temps d’espera s’ha acabat i ja hem après la lliçó: tallar vies de tren és l’única manera que t’escoltin”, va dir Josep Bacardit, en nom del col·lectiu. També va prendre la paraula un altre membre destacat de la Plataforma, Josep Relat, que va comminar el govern a “trencar la disciplina de partit en bé de la ciutat i a posar-se al capdavant del moviment”.

Finalment després d’una llarga discussió es va poder consensuar un text. El tema més espinós, la inclusió de la data límit per fer mobilitzacions, es va solucionar buscant una data no tan pròxima al 30 d’abril, la del 13 de maig. Segons la portaveu del PSC, Carme Porro, “així encara hi ha un marge de temps perquè Foment reaccioni”. El portaveu de CiU, Joan Maresma, també va acceptar de bon grat les modificacions proposades per la Plataforma i la resta de grups. L’alcaldessa, M.Elena Pérez, va fer constar en l’acta del ple –seguint les recomanacions de la secretària– que l’Ajuntament secundarà les accions de protesta, “sempre i quan estiguin dintre de la legalitat”. 

Deixa un comentari