El Ple demanarà a la Generalitat el deute pendent a l’Ajuntament

Els grups van compartir l’acord però van criticar que la proposta del PP no faci cap menció als impagaments de l’Estat amb Catalunya

La portaveu del PP, Eva García, durant la presentació de la moció sobre el deute de la Generalitat al Ple de febrer
Rafa Jiménez

El Ple de l’Ajuntament, reunit aquest dijous, ha aprovat demanar a la Generalitat que faci efectiu el deute de 2’5 milions d’euros que té pendent amb l’Ajuntament de Montcada per al finançament de diferents àmbits com les escoles bressol, les beques de menjador i altres programes com la Llei de Barris. L’acord, que es va debatre en forma de moció a proposta del PP, va comptar amb el suport de tots els grups municipals, a excepció d’ERC i la CUP, que es van abstenir. “Aquests impagaments, juntament amb les retallades en polítiques socials per part de la Generalitat, han afectat molts dels serveis que ofereix l’Ajuntament”, va dir la regidora popular, Eva García, durant la presentació de la moció. En compliment d’un dels punts recollits al document, l’Ajuntament ha incorporat aquest divendres al portal municipal de transparència l’informe sobre el deute, amb un desglossament sobre les partides impagades.

Les formacions van coincidir en el fet d’exigir al govern català els pagaments pendents, però van discrepar amb els arguments plantejats pel PP, a qui van recriminar que el document no fes cap referència al deute que el govern estatal té amb la Generalitat de Catalunya. “L’actitud del PP és molt cínica vist el que fa el govern espanyol amb la Generalitat”, va comentar l’edil de la CUP, Gonzalo García. En aquest sentit, el portaveu de CiU, Joan Carles Paredes, va manifestar que la moció “té una clara intenció de provocar perquè es deleita en el retard pel que fa al pagament del govern català però no diu res de l’asfíxia que pateix Catalunya per culpa de l’espoli fiscal”, va explicar l’edil, qui va recordar que l’Estat espanyol té pendent un deute de més de 300 milions d’euros amb Montcada per al soterrament de la línia ferroviària de Portbou.

Per la seva banda, el portaveu de Círculo Montcada, Sergi Martín, va remarcar que  comparteixen els acords, però va comentar que li sorprenia que la moció vingués del PP “ja que és el culpable del deute amb les seves polítiques neoliberals”, fent al.lusió també a diversos casos de corrupció per part del PP. Pel que fa a ERC, el seu portaveu, Jordi Sánchez, va comentar que la proposta els semblava “una ironia i un sarcasme per part de qui ve presentada” i va criticar la política del govern central amb les administracions locals. L’edil va demanar que el portal municipal de transparència també publiqui els impagaments del govern espanyol. D’altra banda, C’s va reclamar que les administracions paguin els deutes amb els ajuntaments i va lamentar que algunes formacions s’atreveixin a parlar d’asfíxia a Catalunya “quan també hi ha hagut diversos casos de corrupció com els de la família Pujol”.     

Pel que fa a ICV-EUiA-E, el seu portaveu, Óscar Gil, va reconèixer que el pagament del deute seria molt important per als ajuntaments, però va remarcar que hi ha d’altres decisions que han contribuït a augmentar les dificultats de la gestió local com “la llei ARSAL, que ens asfixia legalment, i tota la pressió i fiscalització que pateixen els ajuntaments en el seu dia a dia”. L’edil va reivindicar un nou finançament local i va insistir que continuaran reclamant inversions com el soterrament, el nou INS Montserrat Miró i l’hospital Ernest Lluch. En l’última intervenció sobre la moció, el PSC va demanar a la Generalitat i el govern central que tornin a dialogar per arribar a acords. “Des del 2009 la cistella dels impostos no ha estat negociada, quan l’estatut així ho recull”, va comentar M. Carmen Porro. L’edil del PP va tancar el debat agraint l’aprovació de la moció, “malgrat les nombroses crítiques que he hagut d’escoltar”, va dir.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari