El Ple, en contra del pla de retallades del govern central

Tots els grups, a excepció del PPC, consideren que les mesures atempten contra els ens locals

Tots els grups municipals, a excepció del PPC, van aprovar ahir dijous una moció en contra de les mesures aprovades per l’Estat. Els partits consideren que les reformes que afecten els ajuntaments limiten les seves competències i atempten contra la pluralitat democràtica ja que la retallada de regidors perjudicarà especialment les formacions minoritàries. També es mostren en contra de l’augment de l’IVA entenent que contribuirà a generar nous desajustos econòmics als ens locals en els seus pressupostos generant un déficit no previst.

L’alcaldessa, María Elena Pérez (PSC), va parlar del “gran retrocès democràtic” que suposa aquesta reforma i va dir que precisament els ens locals són els que tenen un nivell d’endeutament més baix en comparació amb altres administracions i que només suposa el 3% del dèficit que té l’Estat. “Són mesures que no tenen res a veure amb l’economia sinó amb la limitació de poders”, va afirmar l’edil. També Joan Maresma (CiU) es va suma a aquesta tesi: “El punt més feble de l’administració és el municipalisme i cada vegada ens afecten més normatives que dificulten la prestació dels serveis que fem a la població”.

 

Per part de l’oposició qui més va participar en el debat va ser Alba de Lamo (ICV-EUiA), actuant com a portaveu de la coalició en absència del titular, Josep M. González, qui no va poder assistir per motius de feina. La representant ecosocialista va denunciar que “sota l’excusa de la crisi, s’estan reduïnt els drets socials i civils de la ciutadania” i que les diferents reformes que s’han fet fins ara no han servit per crear més llocs de feina sinó per perjudicar encara més la classe treballadora. Marta Aguilar (ERC) va votar a favor de la moció tot i considerar que no passa de ser una “declaració d’intencions”. La portaveu republicana es va posicionar, però, en contra dels punts 3 i 7. El primer rebutja que els funcionaris puguin prendre decisions que avui dia només corresponen als polítics una qüestió sobre la qual l’edil va dir no estar prou informada, i el segon, defensa el model territorial i competencial que estableix l’Estatut d’Autonomia. “Nosaltres anem més enllà; el nostre objectiu és la independència”, va dir. La representant de C’s, Carmen Romero, va votar a favor de la moció tot i que en el seu parlament va dir que les mesures del govern van enfocades a “aprimar l’administració i a reduir despeses”.

 

L’únic grup que va votar en contra de l’escrit va ser el PPC. La seva portaveu, Eva García, va criticar durament els socialistes a qui va culpar del déficit que té l’Estat. “Haurien d’estar avergonyits de com està el país en comptes de sortir a manifestar-se al carrer”, va dir. García va qualificar les mesures com a “dures però imprescindibles” i va dir que donaran els seus fruits el més aviat possible. També es va sorprendre que el debat girés al voltant de l’administració local i no de les decisions que afecten la ciutadania, com ara la pujada de l’IVA.

L’alcaldessa va tancar les intervencions posant en dubte que les retallades aprovades vagin en benefici de la població, sinó més aviat de la banca. Respecte les crítiques al seu partit, va recordar que, quan el PSOE va deixar el govern, la prima de risc era molt més baixa.

 

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari