El Ple reclama a la Generalitat que faci efectiu el pla per millorar l’atenció primària al municipi

Tots els grups donen suport a la moció presentada per ECP en nom de la Taula per la Salut

Accés d'entrada al CAP Montcada, un dels dos centres d'assistència primària del municipi
Pilar Abián

La moció presentada per ECP a favor de l’assignació del 25% del pressupost autonòmic de salut a l’atenció primària i per l’establiment d’un pla global de salut a Montcada i Reixac ha estat aprovada al Ple de febrer per unanimitat. El text, proposat per la Taula per la Salut del municipi, posa de relleu com l’atenció primària ha estat greument perjudicada per la manca d’inversions en l’última dècada i reclama assolir els paràmetres que estableixen l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i relators de l’ONU instant els Estats a reforçar-la i a destinar-hi el 25% del pressupost sanitari.

La moció també posa el focus en les afectacions que les retallades sanitàries han tingut al municipi, on des del juliol del 2011 no hi ha urgències nocturnes ni farmàcies de torn en aquesta franja horària i reclama el servei de ginecologia i potenciar el de pediatria, entre d’altres. “És per això que la petició del Ple passa per exigir a la conselleria de Salut i al govern de la Generalitat que donin màxima prioritat i dotin de recursos el Pla global de salut per millorar l’assistència primària a Montcada i Reixac al que es va comprometre el conseller de Salut, Manuel Balcell (ERC), en la reunió que vam mantenir el passat 4 de gener”, va dir la regidora de Sanitat, Mar Sempere (ECP).

Tots els grups van compartir el contingut de la moció tot i que el portaveu d’ERC, Jordi Sánchez, va fer constar les seves reticències sobre alguns dels adjectius de la part expositiva. “Malgrat això, estem d’acord que la sanitat pública és un tresor i una joia que s’ha de defensar“, va manifestar l’edil, tot assenyalant que al 2022 la Generalitat ha fet un esforç per millorar la dotació pressupostària en atenció primària.

El pacte de pressupostos entre ERC i PSC per a l’actual exercici inclou destinar un 24% del pressupost total de sanitat a l’atenció primària

Dori Alcalà, en nom del PSC, també es va referir a l’increment d’aquesta partida fins al 24% del pressupost total en sanitat per a l’actual exercici “gràcies –va dir– al pacte entre el PSC i ERC per a l’aprovació dels comptes autonòmics”. Mentre que Juan Romero, de Cs, va fer constar el compromís del seu grup amb la sanitat pública i les reivindicacions municipals: “Agraïm a la Taula per la Salut el que està fent per recuperar el que ens van prendre amb les retallades”.

No renunciem a recuperar les urgències nocturnes; si el Pla global de salut recull les nostres demandes l’assistència primària al municipi experimentarà una gran millora

Laura Campos, alcaldessa

Entre les millores que el consistori i la Taula per la Salut volen incorporar al Pla global de salut del municipi hi ha reforçar l’assistència domiciliària les 24 hores del dia i a les persones amb dependència; garantir actuacions d’atenció bucodental a persones en situació de vulnerabilitat; recuperar l’atenció ginecològica i posar data a la reobertura de les urgències nocturnes, segons va apuntar l’alcaldessa, Laura Campos (ECP). “No renunciem a recuperar aquest servei i a que es faci efectiu el pacte de pressupostos del 2022 que, segons ens diuen, no depèn d’una qüestió econòmica sinó de manca de personal”, va dir l’edil tot afegint “si el Pla recull el que proposem, l’assistència primària a Montcada i Reixac experimentarà una gran millora”.

No engreixeu les mútues i els hospitals privats, defensem la nostra sanitat pública de qualitat i universal

José Mª Guerra, Taula per la Salut

En el torn de precs i preguntes van intervenir dos dels líders de les reivindicacions veïnals en l’àmbit sanitari José Mª Guerra, com a membre de la Taula per la Salut, i Antonio Cera, president de la Favmir, que va ser el col·lectiu que va iniciar les manifestacions en contra de les retallades. “Portem prop de 200 concentracions en els darrers 11 anys” , va recordar Cera. Guerra, per la seva banda, va agrair als grups el posicionament favorable a la moció i va reclamar a la Generalitat la contractació de més personal en condicions dignes i estables per acabar amb les llistes d’espera i el col·lapse del sistema sanitari públic. “Si el que falten no són diners, sinó professionals, no entenem com, segons les dades del SEPE del 2022, hi ha a l’atur més de 1.400 facultatius i 3.400 infermeres”.

Darrera concentració feta per la Taula per la Salut, el passat 2 de febrer davant del CAP Montcada
Sílvia Alquézar

Guerra també va un prec a la ciutadania: “No engreixeu les mútues i els hospitals privats, defensem la nostra sanitat pública de qualitat i universal“. La Taula per la Salut convoca concentracions el primer dijous de cada mes, a les 19h, davant del CAP Montcada per reclamar la reobertura de les urgències nocturnes.

Deixa un comentari