El Ple se suma al manifest de condemna per les morts de migrants a la frontera de Melilla

El prec de l’ong Montcada Solidària als grups municipals esdevé una moció aprovada per unanimitat

Dos representants de Montcada Solidària van presentar davant del plenari el manifest contra els fets de Melilla
Sílvia Alquézar

El manifest de denúncia contra els recents fets de Melilla presentat per Montcada Solidària en forma de prec de la fi de la sessió plenària de juny va esdevenir finalment una moció aprovada per unanimitat en una sessió extraordinària d'urgència convocada in situ. Tots els grups van estar d'acord a acceptar, a proposta de l'alcaldessa, Laura Campos (ECP), que el document es tractés en Ple per poder ser debatut i per donar opció als grups a pronunciar-s'hi. 

El manifest presentat per Montcada Solidària condemna l'actuació de les forces policials que van actuar el passat 24 de juny per impedir l'assalt de la frontera entre Espanya i el Marroc causant víctimes mortals –23 persones, segons fonts oficials, i 37, segons diverses ong. Un representant de l'entitat local va llegir el text en què es reclama, entre d'altres qüestions, una investigació independent sobre el succés així com la reparació de les víctimes; atenció a les persones ferides; que acabin les devolucions en calent; protecció i garantia dels drets humans a tota la frontera sud, atenent especialment els menors d'edat; transparència sobre les relacions entre Espanya i el Marroc; establiment de vies legals i segures per als migrans i, finalment, derogació de la Llei d'estrangeria. L'ong montcadenca també va instar els grups i la ciutadania a participar a la manifestació que es farà aquest divendres a Barcelona (19.39h), davant de la Delegació del govern espanyol.

ECP, ERC i Cs critiquen durament les declaracions fetes pel president Sánchez i reclamen transparència sobre el pacte entre Espanya i el Marroc

Tots els grups municipals es van afegir al manifest i van coincidir a condemnar els fets i a traslladar el seu condol als familiars de les víctimes. "Costa trobar adjectius apropiats per definir el que tots hem pogut veure en les imatges que ens han arribat; el que van fer les forces de seguretat mostra un total despreci a la vida", va manifestar Juan Carlos de la Torre (ECP), qui no es va estalviar crítiques al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per les seves primeres declaracions elogiant l'actuació de la policia marroquina tot exigint depuració de responsabilitats i transparència sobre el tracte signat amb el regne marroquí. També el portaveu d'ERC, Jordi Sánchez, va carregar contra Sánchez. "Aquest és el pacte vergonyós que hi ha darrera la traició al poble sahrauí; el Marroc fa la feina bruta d’impedir el pas als migrants i el propi president el felicita, vergonyós", va dir l'edil.

En nom de Cs, Angelina E. del Pino va ser igualment molt dura amb l'executiu espanyol i amb les devolucions en calent que es viuen a la frontera sud, així com amb la gestió que s'està fent d'aquesta crisi humanitària. El grup va voler fer, però, dues matissacions al document. "Més que un estudi independent sobre el que ha passat entenem que ha de ser oficial, per donar-li més pes i no creiem que calgui derogar la Llei d'Estrangeria, sinó modificar-la, ja que té aspectes que entenem són vàlids", va explicar la regidora.

El PSC va ser l'únic que va eludir durant el debat les crítiques al govern espanyol i al seu president però es va posicionar sense escletxes a favor de la moció. "Lamentem i condemnem els fets que es van viure a Melilla i traslladem la nostra solidaritat a les víctimes i les seves famílies, tot reclamant la necessitat de garantir vies legals per als migrants", va dir el portaveu socialista Andreu Iruela.

L'alcaldessa va tancar el debat agraïnt a Montcada Solidària la seva iniciativa i adquirint el compromís de traslladar el contingut de la moció al Congrés i al Senat.

Veieu el punt del ple en aquest enllaç.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari