El Ple vota a favor de la reforma horària per tal de racionalitzar la jornada i conciliar la feina amb la vida personal

Una moció presentada per CiU aposta per canvis normatius en àmbits com el laboral, l’educatiu, el comercial i el cultural, entre d’altres

El Parlament ja ha començat a debatre la necessitat d'una reforma horària
Gencat.cat

Tots els grups de l’Ajuntament van votar en el Ple de març a favor de la moció presentada per CiU en suport a la necessitat d’una llei de reforma horària que permeti conciliar la vida laboral amb la familiar. Aquesta proposta, impulsada per la plataforma ciutadana Iniciativa per a la reforma horària-Ara és l’Hora ja ha estat recollida pel Parlament de Catalunya. Entre les qüestions a legislar hi hauria ajustar els horaris laborals per poder avançar els dinars i sopars seguint el model europeu per tal de racionalitzar la jornada i guanyar en qualitat de vida. Suprimir les jornades compactades als instituts i fer les vacances escolars més curtes són algunes de les propostes en matèria educativa. Pel que fa a l’administració, es considera que hauria de predicar amb l’exemple i no realitzar actes públics més enllà de les 19h. En matèria de comerç, tot i reconèixer que hi ha interessos oposats, la reforma hauria d’anar en la línia d’altres països d’Europa, en què les botigues tanquen més d’hora i, en aspectes com l’oci, s’aposta, entre d’altres mesures, per avançar els horaris dels programes televisius més vistos.

La moció aprovada pel consistori acorda donar suport a les mesures que facin possible la transició cap a la reforma horària; impulsar una jornada per debatre la questió amb els sindicats i les patronals de la comarca, i fer arribar la resolució a l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació Catalana de Municipis (FMC) i a la plataforma Iniciativa per a la reforma horària-Ara és l’Hora.

 

Arguments favorables

Joan Carles Paredes, portaveu de CiU, el grup que va presentar la proposta, considera que els horaris actuals són arcaics:“Responen a una altra època, no als que demana una societat moderna i desenvolupada”. L’edil també va deixar clar que regular-los “requerirà la implicació de tota la societat ja que afectarà tots els àmbits, el laboral, l’escolar, el cultural, l’esportiu i l’associatiu així com la implicació de les organitzacions i les institucions del país”. Eva García (PP) considera que queda molt per fer però que la reforma avança imparable. “És evident que és necessària; el fet que estem debatent aquesta qüestió a les 21.30h, n’és una bona mostra”, va dir. Per al portaveu de la CUP, Gonzalo Garcia, hi ha molts factors, sobretot de salut, que avalen els canvis proposats: “Europa fa dècades que va substituir els horaris de l’era industrial per altres adaptats i flexibles a les necessitats d’igualtat, productivitat i participació de la ciutadania”.

Per a Círculo Montcada, la necessària reforma horària haurà d’anar precedida d’una intensa pedagogia. “Ens comprometem a treballar per canviar aquesta cultura del temps, i a conscienciar per acabar amb aquestes jornades llarguíssimes presidencialistes i poc productives, a més d’incompatibles amb la vida familiar”, va assenyalar Ana Ballesta. Montse Ribera (ERC), va recordar, d’altra banda, que fins al 1942 Espanya marcava una hora menys que l’actual, a l’igual que Portugal, Canàries i Anglaterra, d’acord amb el que correspon al meridià de Greenwich, i que el govern franquista va adoptar l’horari de Berlín per simpatia amb el seu aliat nazi. “Es tractava d’una ordre temporal i, tot i que els països ocupats van recuperar el seu horari en acabar la segona guerra mundial, aquí encara el mantenim”, va lamentar. En la mateixa línia, Óscar Gil (ICV-EUiA-E) va dir que precisament per aquest motiu Espanya és el país d’Europa on el sol surt més tard. “Si estem parlant de compactar horaris hem de canviar l’actual franja”, va dir l’edil tot reclamant que les persones puguin conciliar el seu horari laboral no només amb el familiar, sinó amb el personal en general.

David Gerbolés (C’s) va recordar que la proposta de reforma horària està inclosa al programa electoral que el seu partit va presentar a les passades eleccions generals. “N’estem totalment a favor i esperem que l’Ajuntament convoqui aviat la jornada de debat amb els agents socioeconòmics, els sindicats i les patronals”, va manifestar.

M. Carmen Porro (PSC) va argumentar el vot favorable del seu grup fent referència a què nombrosos estudis han constatat que la reforma és necessària tant per motius de salut com econòmics. “Actualment som el país que més hores passem a la feina i el menys productiu de tota Europa”, va afirmar l’edil.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari