El projecte del soterrament s’endarrereix

Les obres no començaran a final del 2020, ja que encara s’ha d’aprovar el projecte constructiu

Primera reunió de la Taula del soterrament després de sis mesos sense fer cap convocatòria per la pandèmia de la Covid-19

El projecte de soterrament de l’R2 al seu pas per Montcada continua endavant, tot i que s’han endarrerit els terminis previstos per l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) i el Ministeri de Foment, que preveien el començament de les obres a finals del 2020. Segons el cronograma pactat, el projecte constructiu, que ara es troba en fase de supervisió tècnica, s’hauria d’haver aprovat definitivament ara fa un any per tal de licitar les obres la passada primavera i iniciar els treballs durant el darrer semestre. Hem demanat una reunió amb Foment perquè ens confirmi que els Pressupostos Generals de l’Estat del 2021 incorporin una partida econòmica per licitar i executar les obres”, ha dit l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), qui el passat 16 de setembre va mantenir una reunió amb la Comissió tècnica, formada per representants d’Adif, la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la UTE d’empreses que estan redactant els projectes. Durant aquest trobada, el gestor ferroviari va avançar al consistori que l’objectiu és aprovar definitivament els projectes a finals d’aquest any o principi del 2021. El document ja ha passat el període d’informació pública d’ocupació de terrenys per a l’execució de les obres i no ha rebut cap al·legació.

Respecte a la nova estació de Montcada i Reixac, l’Ajuntament ha demanat a Adif que la nova infraestructura no suposi un problema d’accessibilitat i mobilitat en el sector. Campos ha comentat que s’han incorporat gran part de les propostes presentades pel consistori i la setmana vinent hi ha una reunió entre els tècnics per ultimar els detalls. Per la seva banda, el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), ha avançat que el gestor ferroviari ha previst la construcció de pous per connectar les aigües freàtiques a la sortida del túnel de Vallbona com a mesures correctores. “Ens han assegurat que aquestes actuacions no condicionaran l’inici de les obres”, ha manifestat Sánchez. La propera convocatòria de la Comissió tècnica tindrà lloc el 22 d’octubre.

L’Ajuntament es va reunir aquest dimarts de manera virtual amb la Taula del soterrament, després de més mig any sense cap trobada a causa de la crisi sanitària. Per part de la Plataforma Tracte Just Soterrament Total (PTJST) va assistir Josep Maria González, qui ha valorat positivament el fet que continuï endavant el projecte, malgrat la situació extraordinària provocada per la Covid-19. “Ningú s’esperava que comencessin les obres en la data prevista amb el que està passant. El projecte va avançant, tot i que no a la velocitat esperada”, ha manifestat González, qui ha afegit que “mantenim viva l’esperança que el projecte es faci, malgrat no es compleixin els terminis acordats inicialment”. En el marc de la trobada amb el consistori, també es va parlar del període d’execució de les obres, que s’ampliarà de 48 a 66 mesos. Per a nosaltres, és prioritari saber quines seran les afectacions i l’impacte que tindran els treballs entre la ciutadania, ja que s’allargaran durant cinc anys i mig”, ha expressat el representat de la PTJST.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari