El PSC es queda sol defensant l’alcaldessa davant la moció presentada per l’oposició

CiU es va abstenir en la votació del text que insta María Elena Pérez a dimitir

La sala de plens es va omplir de gom a gom per assistir a una sessió que va durar cinc hores
Pilar Abián

El Ple de l'Ajuntament va aprovar ahir la moció presentada per l'oposició –ICV-EUiA, PPC, C's i ERC–, en què insta l'alcaldessa, María Elena Pérez (PSC), a dimitir després que s'hagi sabut que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la jutjarà per un presumpte delicte de prevaricació en el cas de la contractació de l'exdirectora d'Urbanisme, Carmina Llumà. El punt es va debatre sense la presència de l’afectada, que dimarts va tramitar la baixa mèdica per recomanació del ginecòleg, en trobar-se en la recta final del seu embaràs. El fet va ser criticat tot just a l’inici de la sessió per part de l’oposició que va lamentar no haver estat informada per la pròpia alcaldessa.

 

Malgrat que l’oposició no suma majoria, la moció va prosperar gràcies a l’abstenció de CiU, que va apel·lar a la responsabilitat del PSC perquè resolgui la situació. La portaveu dels socialistes i alcaldessa accidental, M. Carmen Porro, per la seva banda, va desmentir que l’alcaldessa estigui formalment acusada, com van afirmar els grups de l’oposició, i va  assegurar que el seu partit prendrà les mesures que calgui quan consideri que així ho ha de fer.

 

Debat

Tot i que l’oposició va demanar inicialment que el vot fos secret, el govern va propiciar que la moció es votés en bloc com a grup, seguint el procediment habitual. Abans de la votació, cada portaveu va intervenir per defensar el seu posicionament. Els grups promotors del text van recordar els antecedents del cas, des que l’alcaldessa va ser imputada al novembre del 2012 en la peça cinquena separada del cas Mercuri, arran del contingut d’unes escoltes telefòniques entre el diputat socialista i exsecretari d’organització del PSC, Daniel Fernández, l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i el seu germà Francisco, també edil d’aquest municipi. A les converses enregistrades en el marc de la investigació, es posava de manifest que tots tres estaven informats de com s’estava desenvolupant el procediment intern de la convocatòria per ocupar la direcció de l’Àrea Territorial del consistori, així com la seva intenció de pressionar l’alcaldessa perquè la candidata que ocupés el càrrec fos Carmina Llumà, exalt càrrec del govern tripartit al Parlament de Catalunya.

La portaveu d’ERC, Marta Aguilar, va remarcar que el seu grup no ha demanat la dimissió de Pérez fins que no s’ha sabut que serà formalment acusada. “Ara ja no només hi ha indicis, ara sabem que haurà d’anar a judici i no volem que hi vagi com a alcaldessa, representant-nos a tots, sinó que ho faci a títol individual”, va reclamar l’edil, tot lamentant el que considera una falta d’ètica per part tant de Pérez com del PSC.

Carmen Romero, portaveu de C’s, es va mostrar preocupada i escandalitzada per les despeses que el consistori haurà d’assumir per pagar la defensa de la màxima responsable de l’Ajuntament tenint en compte que la lletrada és una prestigiosa penalista. “L’alcaldessa –va dir– ha de fer front al delicte més greu per a un càrrec públic, prevaricació, i resulta que la factura l’hem de pagar entre tots”. Romero també va carregar contra CiU, a qui va acusar d’actuar amb complicitat per permetre que Pérez es mantingui al càrrec.

El PPC, per la seva banda, va censurar l’absència de l’alcaldessa al Ple i va donar per fet que la sentència serà condemnatòria. “L’alcaldessa ja està acusada, el fiscal li demana dos anys d’inhabilitació i una multa de 3.600 euros; sincerament, em sembla escandalós i vergonyós que aquesta senyora continuï al càrrec”, va exposar la portaveu popular Eva García.

El grup majoritari en l’oposició, ICV-EUiA, no va demanar responsabilitats jurídiques sinó polítiques, que va fer extensives a la presidenta de l’Àrea Interna i alcaldessa accidental i al president de l’Àrea Territorial, Juan Parra, pel fet d’haver estat presents en la reunió que hi va haver amb l’empresa encarregada de fer l'examen psicotècnic durant la prova de selecció de la plaça i en la qual es van modificar els criteris aprovats inicialment propiciant que Llumà passés de ser considerada ‘no apta’ a ‘apta’. “El que ha passat no només és responsabilitat de l’alcaldessa, és de tot el grup del PSC i dels seus militants, que no li demanen que actuï d’acord amb el codi ètic del seu propi partit”, va dir el portaveu del grup ecosocialista, Josep M. González, qui va deixar la porta oberta a la presentació d’una moció de censura.

 

 

Posicionament del govern

 

Amb la seva abstenció, CiU va decantar la balança a favor de la moció que, tot i prosperar, no serà efectiva a la pràctica,  ja que la decisió de dimitir depèn únicament i exclusivament de l’alcaldessa, com va remarcar el portaveu de la coalició nacionalista, Joan Maresma. L’edil va posar per davant de tot el pacte amb el PSC per garantir la governabilitat i va deixar en mans del seu soci de govern la resolució de la problemàtica: “Estem convençuts que el partit socialista actuarà i buscarà els mecanismes per resoldre aquesta qüestió i garantir l’estabilitat”.

 

Porro va cloure el debat recordant que Pérez encara no ha estat acusada formalment i que la seva condició processal és d’imputada. “El PSC continua defensant la innocència de l’alcaldessa perquè, malgrat no agradi a l’oposició, la situació no ha canviat respecte al novembre del 2012”, va dir la portaveu socialista. Porro va demanar a tots els grups fer servir la mateixa vara de medir a l’hora de jutjar altres casos d’edils imputats a ajuntaments de tots els colors polítics i als quals no se’ls ha demanat la dimissió. Quant al posicionament de CiU, l’alcaldessa accidental va agrair la seva abstenció i es va comprometre a actuar, tal com li va reclamar Maresma: “Evidentment el PSC prendrà la resolució que correspongui, quan arribi el moment i d’acord amb el codi ètic del partit”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari