‘El que mengem ens pot ajudar a regular el dolor’

El nutricionista Miguel Albaiceta és un dels professionals que participa al cicle Espais de Salut

Miguel Albaiceta, durant la conferència feta en el marc del cicle Espais de salut
Pilar Abián

Explicar com l’alimentació pot contribuir a reduir el dolor va ser el motiu de la conferència que Miguel Albaiceta, tècnic diplomat en farmàcia i nutricionista, va oferir dimarts al Casal de la Mina en el marc del cicle Espais de salut que organitza la Xarxa d’equipaments de l’Ajuntament amb la col·laboració de la Creu Roja i l’equip d’atenció primària de Montcada i Reixac. La propera activitat del programa és un taller sobre automassatge i estiraments per a cames cansades que es farà al Centre Cívic la Ribera dimecres vinent, a les 16.30h.

Albaiceta va començar la seva conferència tot recordant una frase d’Hipòcrates, considerat el pare de la medicina: ‘Que el teu aliment sigui la teva medecina i la teva medecina el teu aliment’.

Estem acostumats a tractar el dolor amb fàrmacs. L’alimentació pot tenir la mateixa eficàcia?

El que mengem és clau per a qualsevol patologia. Deixant clar que el dolor és subjectiu i que cadascú en té una percepció i un llindar diferents, el cert és que hi ha aliments que tenen principis actius antiinflamatoris i d’altres que són analgèsics. Si els incorporem a la nostra dieta, segur que notarem una millora.

Quins aliments ens poden ajudar?

Per exemple, l’all i la ceba en cru són molt recomanables davant dels processos gripals, amb inflamació a les vies respiratòries altes. El pebrot vermell té un gran poder analgèsic. Les algues desintoxiquen l’organisme, absorveixen toxines i ens ajuden a baixar les inflamacions. I la pinya i les cireres són antiinflamatòries i analgèsiques per excel·lència, molt recomanables en cas de processos crònics i degeneratius com ara l’artritis.

Hi ha aliments que tenen principis actius antiinflamatoris i d’altres que són analgèsics

Miguel Albaiceta, nutricionista

Què més podem menjar per millorar la nostra salut?

Xampinyons, tenen un alt contingut en vitamina D, una hormona que regula el procés inflamatori. Una altra recomanació important és fer servir oli d’oliva pels seus efectes molt beneficiosos sobre els aparells digestiu i cardiovascular, retarda els processos oxidatius i actua com a lubricant. La xocolata negra, a partir de 70% de puresa, és l’aliment natural amb més magnesi, ideal per tractar l’artrosi. També trobem magnesi a tots els vegetals de fulla verda.

Per a tenir menys dolor, millor carn o peix?

En aquest cas, el peix supera la carn. Preneu quatre cops per setmana peix blau petit: sardina, seitó, verat i salmó, a ser possible salvatge.

A la conferència va dedicar un apartat a parlar de llavors i espècies.

Hi ha llavors com la xia i el lli que serveixen contra el dolor i actuen amb immediatesa. Els asteques ja utilitzaven la xia fa segles per les seves propietats com a font d’energia. Pel que fa a les espècies, la cúrcuma, el gingebre i el romaní són les més recomanades perquè modulen la inflamació, però compte amb el gingebre si prens anticoagulants.

No ens hem d’acostumar al dolor perquè sí, adquirint bons hàbits podem millorar la nostra situació

Miguel Albaiceta, nutricionista

També va dir que per al mal d’estòmac, el millor és aigua amb llimona.

Així és, l’estòmac necessita acidesa per poder digerir els aliments. Si tenim sensació d’acidesa i la treiem amb fàrmacs, modifiquem aquest PH i potser millorem els símptomes puntuals de la molèstia, però empitjorem la condició del nostre aparell digestiu.

Hem parlar del que cal menjar, però què hem d’evitar?

El sucre, no és un nutrient necessari, alimenta la nostra llengua, però empobreix el nostre cos i és font d’inflamacions. I per suposat, l’excés de greixos i d’aliments processats.

Amb una bona alimentació, doncs, aconseguirem dir adéu al dolor?

Farem un pas important per aconseguir-ho, però hi ha un altre factor a tenir en compte, el descans. Qui no descansi a la nit, tindrà dolor crònic. El que hem d’entendre és que no ens hem d’acostumar al dolor perquè sí, adquirint bons hàbits podem millorar la nostra situació. I sobretot, cal evitar l’automedicació, cada cos és diferent i els fàrmacs i els suplements han d’estar prescrits pels professionals sanitaris.

Una resposta a “‘El que mengem ens pot ajudar a regular el dolor’”

  1. E Vi Go E Vi Go ha dit:

    molt interessant . Gràcies

Deixa un comentari