El recurs al Constitucional contra la Llei que regula els ajuntaments tira endavant
Tots els grups opinen que la norma atempta contra l’autonomia local excepte el PPC que la considera necessària per posar fre a les despeses
Tot els grups municipals al excepció del PPC han aprovat en el Ple de febrer la proposta del govern de sumar-se al recurs davant del Tribunal Constitucional (TC) contra la nova Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local aprovada del govern central a final de l’any passat. Montcada i Reixac serà un dels més de 3.500 consistoris d’arreu de l’Estat espanyol que denunciaran la norma davant del TC, per mitjà del Consell de Governs Locals de la Generalitat de Catalunya i les entitats municipalistes. El text aprovat reivindica la defensa, la garantia i l’enfortiment dels drets socials i el benestar de la ciutadania.
“La Llei vulnera l’autonomia local i l’Estatut i deixa els ajuntaments sense capacitat de decisió i de control sobre les qüestions que afecten la ciutadania i posa en perill serveis bàsics i de proximitat”, va exposar l’alcaldessa, Maria Elena Pérez (PSC), en el moment de defensar la presentació del recurs. L’edil va assenyalar que amb la nova norma, l’Ajuntament podria deixar de prestar els serveis socials i perdria les competències en matèria d’escoles bressol, escoles d’adults, programes adreçats a l’assessorament a persones nouvingudes i els relacionats amb joventut o el suport a les dones, que passarien a dependre de les diputacions o els governs autonòmics corresponents o, fins i tot, a mans privades. El primer tinent d’alcalde, Joan Maresma (CiU), va expressar la seva preocupació per com afectarà la norma a la ciutadania. “Després de la tasca que els ajuntaments han fet durant els 35 anys de democràcia aquesta Llei no resolt el problema endèmic del finançament i el que fa és allunyar el ciutadà de l’administració; tot plegat, ens convida a no respectar-la i a seguir fent la nostra feina com fins ara”, va dir.
Oposició. El PPC, l’únic grup que va votar en contra del recurs, considera contràriament que la Llei de la Racionalització de les Administracions Locals que ha aprovat el govern central no està en contra dels ajuntaments sinó de les barbaritats que han comès alguns alcaldes. “El que es pretén és posar fre a les despeses descontrolades, limitar els sous d’alcaldes i regidors, evitar la duplicitat de competències i garantir el cobrament dels proveïdors”, va respondre Eva García (PPC). L’edil també va negar que hi hagi una majoria d’ajuntaments que se sumaran al recurs tot recordant que a Espanya hi ha més de 8.000 municipis i que la majoria estan governats pels populars.
La resta de grups de l’oposició sí que es va alinear al costat del govern local en considerar que la Llei té una voluntat recentralitzadora i que castiga les administracions menys endeutades respecte les comunitats autònomes i el propi Estat que és el que acumula més deute d’acord amb el pressupost que gestiona.
Josep M. González (ICV-EUiA) va titllar la Llei de “regressiva i autoritària” i va acusar els populars d’aprofitar la conjuntura econòmica i la seva majoria absoluta per reformar l’estructura de l’Estat: “Els ajuntaments –va dir– demanen més suficiència financera i una redistribució de competències i el PP el que fan és relegar-los a ser merament gestors administratius”. La portaveu de C’s, Carmen Romero, va afirmar que la norma incompleix els articles 140 i 141 de la Constitució. “Acaba amb els serveis de proximitat i fa que els polítics es vegin encara més allunyats dels contribuents”, va afegir l’edil. Marta Aguilar (ERC), va ser crítica amb la gestió dels populars respecte les administracions locals: “Cada vegada que governen empitjoren la situació dels ajuntaments, els van treure l’IAE i ara els volen retallar competències”.