El Suprem no admet a tràmit els recursos de cassació presentats per la cimentera, els treballadors i la Generalitat

L’últim tràmit judicial per evitar el tancament de la planta passa per la resolució dels recursos presentats davant del TSJC

La planta de Lafarge està a 200 metres dels habitatges de Can Sant Joan
MC

Nova victòria judicial de l’AV Can Sant Joan i la Plataforma Antiicineració en el litigi contra la cimentera. El Tribunal Suprem no ha admès a tràmit els recursos de cassació presentats per LafargeHolcim, la Generalitat de Catalunya i el Comitè d’Empresa contra la sentència que declara nul·la l’Autorització Ambiental Integrada (AAI) de la fàbrica atorgada a l’empresa pel Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat al desembre del 2017. En la seva resolució, el Suprem retorna les actuacions al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè resolgui els recursos de cassació autonòmics presentats, l’últim pas d’un llarg procés judicial que va arrencar el 2009, quan la cimentera va començar a utilitzar biomassa com a combustible, en contra de l’oposició dels veïns a què la planta fes les funcions d’una incineradora.

LafargeHolcim segueix treballant sense tenir l’autorització ambiental, per això demanem a la Generalitat que cumpleixi amb la Llei i amb la sentència ja dictada pel TSJC i clausuri la instal·lació”, ha manifestat el president de l’AV Can Sant Joan i portaveu de la Plataforma Antiincineració, José Luis Conejero.

L’advocat de l’entitat veïnal, Albert Calduch, considera que ara que la sentència és ferma, la Generalitat no té cap excusa per no executar el tancament de la cimentera

L’advocat de l’entitat veïnal i expert en medi ambient, Albert Calduch, considera que ara que la sentència és ferma, el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat no té cap excusa per no executar el tancament de la cimentera tot i encara queden pendents els recursos de cassació autonòmics presentats per les parts demandes. “Només són una nova maniobra de dilació per ajornar el tancament, que cada cop és més a prop”, opina el lletrat.

En nom de l’Ajuntament, que també ha guanyat els processos iniciats contra la cimentera, l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), ha felicitat les entitats veïnals per la seva lluita i per les fites judicials assolides. “Estem satisfets de la resolució del Suprem, ara només cal esperar que es resolguin els recursos pendents”, ha afegit l’edil.

Preocupació latent

Contràriament al posicionament veïnal i consistorial, tant la direcció de la cimentera com el Comitè d’empresa han expressat la seva preocupació davant la resolució del Suprem. A través d’un comunicat de premsa, LafargeHolcim ha manifestat que la seva prioritat és la defensa de la seva activitat així com en els llocs de treball que xifra en 327, entre directes i indirectes.

La companyia considera prioritari defensar la seva activitat i la continuïtat dels llocs de feina

L’empresa també fa constar que cap dels pronunciaments judicials que hi ha hagut fins ara ha qüestionat en comportament ambiental de la fàbrica, que situa en línia amb la legislació europea de prevenció i control ambiental, informació disponible al web de la companyia.

LafargeHolcim manté que s’ha arribat a l’actual situació per un defecte de forma en la tramitació de l’AAI i insta la Generalitat a agilitar la concessió de la nova autorització que hi ha en tramitació. Aquest procediment, però, és llarg i complexe i, en opinió de l’advocat de l’AV Can Sant Joan, no es resoldrà amb prou temps com per evitar l’ordre de tancament de la planta.

Deixa un comentari