El Suprem ratifica la sentència del TSJC contrària a la Generalitat i a Lafarge
El Tribunal confirma errades en el procediment per concedir a la cimentera el permís per cremar més combustible derivat de residus
El Tribunal Suprem (TS) ha rebutjat el recurs de cassació presentat per la Generalitat i Lafarge ara fa un any i ha ratificat novament la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 2013 que anul·la el procediment per autoritzar la cimentera local a pujar el percentatge d'ús de CDR (combustible derivat de residus). Els fets es remunten al 2010 quan el Departament de Territori i Sostenibilitat va donar permís a Lafarge per augmentar de 70.000 a 100.000 tones el volum de CDR –el que suposa un increment del 42,85%– sense informar l’Ajuntament, atès que es tratava d’un canvi no substancial de l’autorització ambiental concedida al 2008. El consistori, però, va presentar un recurs contenciós administratiu que ha guanyat als tribunals. Primer el TSJC i posteriorment el TS han donat la raó a l’administració local entenent que havia d’haver estat informada, ja que la mesura sol·licitada va associada a efectes sobre les persones i el medi ambient en provocar olors, sorolls i vibracions que han requerit actuacions per evitar l’impacte acústic, segons assenyala la sentència.
El rebuig del Suprem al recurs de cassació presentat per la Generalitat i Lafarge reafirma la sentència dictada l’any passat pel TSJC segons la qual queda anul·lat el canvi no substancial de l’autorització ambiental de la cimentera per cremar més volum de CDR i obliga al Departament de Territori i Sostenibilitat a comunicar la sol·licitud a l’Ajuntament perquè aquest pugui informar sense demora sobre la repercussió que l’esmentada modificació té a nivell local. El TS també imposa a la Generalitat i a Lafarge assumir els cost del procediment judicial a parts iguals.
La resolució del Suprem ha estat celebrada per l’Ajuntament. “Ens alegrem que la Justícia hagi constatat que es va procedir malament i es reconegui que no es van respectar ni l’autonomia ni les competències pròpies de l’administració local”, ha dit l’alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA).
També la Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac, que justament es va crear per lluitar contra a la crema de residus a Lafarge, ha expressat en un comunicat la seva satisfacció per la decisió del Suprem i ha criticat durament la Generalitat a qui acusa de “saltar-se procediments administratius per afavorir els interessos de Lafarge”.