El TSJC anul·la la resolució de la Generalitat que autoritzava Lafarge a fer servir combustible derivat de residus

La Plataforma Antiincineració reclama que la cimentera cessi la seva activitat

La cimentera està a poc més de 100 metres del barri de Can Sant Joan
Pilar Abián

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat el recurs interposat per l’Ajuntament l’any 2012 contra l’acord de la Generalitat, pel qual l’ens autonòmic aprovava una modificació de l’autorització ambiental que el Departament de Territori i Sostenibilitat –aleshores, Medi Ambient i Habitatge– havia atorgat a Lafarge Cementos l’any 2008. Amb aquest canvi, s’autoritzava la cimentera a substituir part del combustible fòssil (coc de petroli) que fa servir en la seva activitat per combustible derivat de residus urbans i industrials (CDR), fins a un màxim de 30.000 tones l’any. El recurs que va presentar el consistori contra la Generalitat, i al qual es va afegir la mateixa Lafarge com a codemandada, es fonamentava en que aquest canvi, qualificat com a no substancial per les parts demandades, té interès municipal i, per tant, l’Ajuntament tenia dret a ser informat sobre aquesta modificació i a emetre’n un informe, ja que l’administració local té competències sobre sorolls, vibracions, calor, olors, subministrament d’aigua, vessaments en el sistema públic de sanejament i el clavegueram i gestió de residus municipals, àmbits que, possiblement, quedarien afectats amb la incorporació del CDR a la planta de Can Sant Joan.

La resolució del TSJC anul·la ara l’acord de la Generalitat aprovant el canvi de combustible, perquè considera que la normativa que aplica el govern català va en contra del principi d’autonomia local, i li ordena que passi l’expedient a l’Ajuntament perquè informi sobre la repercussió de la modificació proposada per Lafarge en els àmbits que són de competència municipal.

 

El govern municipal ha informat aquest divendres sobre aquesta sentència a la resta de grups del consistori durant la comissió informativa de territori prèvia al Ple ordinari i a continuació, ho ha comunicat a una representació de la Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac. 'Des de l'Ajuntament estem molt satisfets d'aquesta sentència perquè reconeix l'autonomia i les nostres competències municipals", ha manifestat l'alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA-E), qui ha explicat que després de l'estiu "si la Generalitat i Lafarge no han presentat recurs d'apel·lació, sol·licitarem des del consistori l'execució de la sentència". En aquest sentit, la direcció de la cimentera ha aclarit que el recurs ja ha estat presentat davant del Tribunal Suprem a principi d'aquest mes. Lafarge insisteix a dir que ha seguit i segueix escrupolosament la legislació i que treballa amb total transparència. L'empresa també ha afegit que la resolució del TSJC no posa en qüestió el comportament mediambiental de la planta sinó que únicament es refereix a com es va dur a terme el procediment administratiu per part de la Generalitat.

En la tramitació del recurs, el consistori va presentar totes les mocions aprovades pel Ple municipal contra la incineració de residus i va al·legar també que es va privar l’Ajuntament d’exercir les seves competències i de verificar si la modificació aprovada suposava més contaminació i si calia imposar mesures correctores addicionals per evitar noves molèsties al veïnat. En concret, es va mostrar el posicionament del Ple del 1999, en què es va sol·licitar al Govern català a excloure la incineració de residus als forns de les cimenteres; la moció del 2008, en què s’instava a l’aleshores conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, a que visités Montcada i Reixac i informés la ciutadania i el consistori sobre l’adequació ambiental de l’activitat industrial de la cimentera; i sobre la moció del 2010, en què el Ple va sol·licitar que suspengués l’atorgament de l’autorització ambiental definitiva de Lafarge en la part referida a l’ús de biomassa mentre no es complís allò acordat al Ple del 2008.

 

Valoració de la Plataforma Antiincineració

El col·lectiu ciutadà, que representa una cinquantena d’entitats del municipi i que té obert un ligiti contra la cimentera per contaminació acústica i ambiental, considera que la resolució del TSJC demostra que la Generalitat va procedir de forma irregular. “Queda clar que va actuar amb favoritisme cap a l’empresa i sense tenir en compte les afectacions que la seva decisió té sobre la salut de les persones”, ha manifestat el portaveu de la Plataforma, José Luis Conejero. El col·lectiu entén que, d’acord amb el dictamen del TSJC, el que hauria de fer Lafarge és paralitzar la seva activitat però sap que és difícil que això passi. “Segur que s’escudaran en qüestions legals de tota mena per seguir endavant; tenent prou recursos econòmics per fer-ho i per posar pals a les rodes al tancament de la instal·lació”, lamenta Conejero.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari