El TSJC ordena a la Generalitat que adopti mesures per clausurar la planta

En la mateixa resolució, el tribunal recomana esperar a la resolució del possible recurs de cassació contra l’última sentència favorable a l’AV Can Sant Joan

La cimentera, al fons de la imatge, vista des de la muntanyeta de Can Sant Joan
Laura Grau

La Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha resolt que la Generalitat haurà de clausurar la cimentera de Lafarge Holcim fins que obtingui una nova llicència ambiental, atès que les que va concedir a l'empresa els anys 2008, 2015 i 2017 han estat declarades nul·les. En el mateix acte judicial, els magistrats recomanen, però, ajornar aquesta mesura cautelar a l'espera de l'últim recurs de cassació que l'empresa pugui presentar davant del Tribunal Suprem.

La notícia ha estat rebuda amb preocupació per la direcció de la fàbrica que ha instat la Generalitat a acabar la tramitació de l’expedient que va presentar l'últim semestre de l'any per regularitzar la situació de la cimentera. "La nostra activitat és conforme a la norma d’aplicació i compleix els màxims estàndards ambientals europeus", ha assenyalat l'empresa en un comunicat. Fonts de la direcció asseguren que han fet els deures i que la Generalitat és la que ha de resoldre l'atzucat en què es troba la factoria, no per un motiu mediambiental, sinó per "defectes de forma" de la pròpia administració en la tramitació de l'autorització. Lafarge Holcim també posa el focus en el neguit que té la plantilla –300 persones entre directes i indirectes, segons la direcció.


'No pensem quedar-nos de braços plegats, mourem cel i terra per impedir el tancament', ha manifestat Conchi Jiménez, presidenta del Comitè d'empresa


El Comitè d'empresa no ha amagat la seva indignació pel fet que l'Ajuntament hagi demanat l'execució de la sentència. "És inadmissible que sigui el propi consistori el que posi en perill la continuïtat dels nostres llocs de feina", ha manifestat la presidenta del Comitè, Conchi Jiménez. Els representants de la plantilla reclamen a la Generalitat i a l'Ajuntament que es creï una taula de diàleg amb la participació de totes les parts implicades –administracions, empresa i veïns– i que es resolgui el problema parlant. "Els treballadors som els directament perjudicats per un procés que s'ha gestionat malament i no pensem quedar-nos de braços plegats, mourem cel i terra per impedir el tancament", ha afegit Jiménez. El Comitè ja ha concertat reunions amb sindicats i prepara mobilitzacions al carrer.

L'Ajuntament no ha fet, de moment, cap pronunciament sobre l'acte judicial del TSJC en resposta al requeriment de la pròpia administració local l'estiu passat. Per la seva banda, el president de l'AV Can Sant Joan, José Luis Conejero, considera que el fet que per primera vegada el Tribunal parli explícitament de clausurar la cimentera és un pas més en la lluita iniciada per l'entitat veïnal contra la factoria fa més de 10 anys, en considerar que és un focus de contaminació.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari