El TSJC trasllada a la Fiscalia el paper de la Generalitat en el cas de Lafarge-Holcim

El Tribunal considera que l’actuació de l’administració podria tenir conseqüències penals

La planta de Lafarge-Holcim és a tocar del barri de Can Sant Joan
Arxiu/ Laura Grau
Lafarge-Holcim es troba situada a 300 metres del barri de Can Sant Joan
Nou capítol en el litigi que l’AV Can Sant Joan manté amb el Departament de Medi Ambient de la Generalitat i amb Lafarge-Holcim. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fallat a favor de l’entitat el tercer recurs contenciós administratiu presentat contra l’administració autonòmica i la cimentera en referència a la renovació de l’Autorització Ambiental Integrada (AAI) concedida a la planta l’any 2018 per poder dur a terme l’activitat de fabricació de ciment.
El TSJC ha ratificat la nul·litat del tràmit perquè es basa en autoritzacions prèvies també anul·lades i ha multat amb 2.000 euros cadascuna de les parts demandades. També ha decidit traslladar la sentència al Ministeri Fiscal perquè valori la possible existència de responsabilitats penals en l’actuació administrativa feta pel Departament de Medi Ambient.
 

L’AV Can Sant Joan ha guanyat els tres

contenciosos oberts contra la cimentera

i Medi Ambient des de l’any 2010


Valoracions

Es tracta d’un fet extraordinari ja que el TSJC posa en qüestió l’actuació de l’administració”, ha explicat l’advocat de l’AV Can Sant Joan, Albert Calduch, especialista en qüestions mediambientals. “No acceptar les resolucions judicials és molt greu, estem parlant de prevaricació”, ha assenyalat Calduch, tot insistint que la Generalitat ha d’actuar al respecte. “És molt greu que sigui la pròpia administració la que es negui a acceptar les sentències en un cas com aquest, en què estem parlant d’una empresa altament contaminant que no té autorització ambiental ni la tindrà”, ha afegit el lletrat.

Antecedents 

El litigi judicial contra Lafarge-Holcim arrenca del 2010, moment en què la cimentera, amb l’autorització de la Generalitat, va començar a utilitzar biomassa com a combustible substituint el coc de petroli per llots de depuradora, restes d’esporga, marro de cafè i farines càrniques. D’aleshores ençà, l’AV Can Sant Joan ha presentat tres recursos contra Medi Ambient i Lafarge-Holcim amb l’argument que tant l’AAI com la llicència d’activitats –concedides a l’empresa al 2008, al 2015 i al 2018– es basen en un estudi ambiental obsolet. Al 2016, l’Ajuntament es va afegir al litigi amb una demanda pròpia, en la mateixa línia de les liderades per l’entitat veïnal.


Conejero: 'No pot ser que la cimentera continuï

funcionant sense tenir la llicència ambiental'


El TSJC ha fallat en les tres ocasions a favor de l’AV, declarant nul·les les llicències concedides a la cimentera i el Tribunal Suprem no ha admès els recursos de cassació dels demandats, de manera que la indústria, a data d’avui, no té llicència per funcionar. El president de l’AV Can Sant Joan, José Luis Conejero, confia que finalment la Generalitat actuï d’acord amb totes les resolucions judicials i clausuri l’activitat de la planta. “Esperem que la llei es compleixi; no pot ser que la cimentera continuï funcionant sense tenir la llicència ambiental”, ha dit el dirigent veïnal, satisfet que els tribunals, un cop més hagin sentenciat a favor de l’AV.
També al juliol del 2020 l’Ajuntament va rebre una resolució favorable al recurs interposat contra la cimentera, si bé en aquella ocasió el TSJC no va decidir traspassar la informació al Ministeri Fiscal. L’alcaldessa, Laura Campos (ECP) considera “significativa” la decisió del tribunal. “Ara estem esperant a veure què faran tant la Generalitat com l’empresa, que han estat requerides pel Tribunal perquè informin a final d’aquest mes sobre com donaran compliment a les sentències judicials que ja són fermes”, ha dit l’edil.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari