‘Els adults no hem de salvar els joves, sinó donar-los les eines perquè surtin endavant’

El responsable del CSMIJ, Albert Montaner, constata que la demanda d’atenció al centre ha crescut de forma desmesurada arran de la pandèmia

Albert Montaner és el responsable de Centre de Salut Infantil i Juvenil (CSMIJ)
Pilar Abián

A partir d’aquest mes de febrer i durant tot un any Can Tauler posa en marxa nou servei d’atenció a la salut mental dels joves i adolescents més enllà dels espais sanitaris. Es tracta del programa Eskolta’m, que neix del projecte Escolta Jove, subvencionat per la Diputació de Barcelona i que al municipi coordinen la Regidoria d’Infància i Joventut i el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), que gestiona la Fundació Eulàlia Torras de Beà. Eskolta’m suposa una ampliació de l’atenció psicosocial, traslladant-la a l’entorn natural dels joves, ja que el servei s’ofereix a Can Tauler.

Des de l’Ajuntament fem una aposta ferma per aquesta eina amb l’objectiu de fer front a un greu problema, com és la salut mental dels nostres infants i joves, que estava invisibilitzat i que ha aflorat amb la pandèmia”, ha manifestat el regidor d’Infància i Joventut, Gerard Garrido (ERC).

Fem una aposta ferma per aquesta eina amb l’objectiu de fer front a un greu problema, com és la salut mental dels nostres infants i joves

Gerard Garrido, regidor d’Infància i Joventut

El programa s’adreça a la població d’entre 12 i 22 anys amb malestars emocionals i psicològics. L’equip assitencial està format per un psicòleg clínic, una treballadora social i una educadora social que és l’encarregada de fer l’atenció directa als participants. Les cites presencials s’ofereixen dimarts i dijous, de 17.30 a 19.30h i no cal cita prèvia. L’atenció pot ser individual o en grup i es garanteix la confidencialitat de les converses. També hi ha l’opció de contactar-hi a través del whatsapp del telèfon 613 171 390, per correu electrònic ([email protected]) o pel compte d’Instagram eskoltam. Parlem de la iniciativa amb el responsable del CSMIJ, el psicòleg clínic Albert Montaner.

Per què el CSMIJ s’ha implicat amb el programa Eskolta’m?
A causa de la pandèmia hi ha hagut una demanda creixent i exponencial de visites al nostre centre. En molts casos, darrera del malestar emocional i psicològic que expressen els joves i adolescents no hi ha un diagnòstic clínic sinó una expressió d’allò que viuen i pateixen. Sovint hi contribueixen factors biopsicosocials, però també familiars, educatius, culturals i del seu entorn. La solució, per tant, no sempre és un tractament psicoterapèutic, sinó una intervenció més àmplia i transversal, valorant els diferents focus que incideixen.

El malestar que expressen molts joves i adolescents no sempre requereix tractament terapèutic

Albert Montaner

Eskolta’m, per tant, no és una extensió del CSMIJ.
No, del que es tracta és de fer un treball complementari per arribar a més joves i adolescents que potser no consultarien el CSMIJ o arribarien més tard. Can Tauler és un entorn natural on seran atesos de forma confidencial i sense cita prèvia. Si l’educadora que s’encarrega del servei determina que la persona atesa ha d’anar al CSMIJ, aleshores farà la derivació corresponent.

En què consisteix, doncs, l’atenció que s’ofereix a Can Tauler?
Es tracta de detectar i gestionar transtorns o conflictes. L’objectiu és oferir un pla individualitzat que, mitjançant el vincle i la relació establerts, afavoreixi assolir els objectius acordats conjuntament d’acord amb les característiques, potencialitats i necessitats de cada persona.

Eskolta’m proporciona atenció personalitzada i un pla individualitzat amb objectius a assolir

Albert Montaner

Es tracta de guiar i no d’imposar criteris a seguir.
Així és. La vida és un misteri a descobrir, no un problema a resoldre. Des d’aquesta perspectiva, volem apropar-nos als adolescents i joves amb disposició emocional, interès i curiositat per escoltar i entendre. Es tracta d’orientar i acompanyar situant-nos al costat, ni per davant ni per darrera. Els adults no hem de salvar-los, els hem de donar les eines perquè surtin endavant.

Eskolta’m també vol involucrar altres serveis que treballen pel benestar del jovent.
Sí, això és fonamental. Aquest projecte neix de la voluntat de col·laborar ja des de fa anys entre la Regidoria d’Infància i Joventut i el CSMIJ. Però ens fa especial il·lusió comptar amb la col·laboració de les direccions, departaments d’orientació de les escoles i instituts, les referents de l’EAP –equips d’assessorament i orientació psicopedagògic– i de tots els departaments, municipals i d’altres administracions, que treballen amb aquest sector de la població. Eskolta’m és un projecte viu i ens interessa que es conegui perquè és la manera de garantir que tota la comunitat actuï en xarxa a l’hora de vetllar per la salut mental dels joves i adolescents.

Deixa un comentari