Els ajuntaments de Montcada i Barcelona dissenyen un pla per preservar el Rec Comtal

Es preveu fer una trentana d’intervencions amb 2,4 milions provinents dels fons europeus Next Generation

El Rec Comta és visible a la sortida de la Casa de la Mina i al final del carrer Carril
Pilar Abián

Montcada i Reixac i Barcelona han elaborat un Pla Director que inclou una trentena d’actuacions destinades a preservar i recuperar el Rec Comtal i el seu entorn. El projecte planteja intervencions urbanístiques, paisatgístiques i patrimonials al llarg dels gairebé 13 quilòmetres d’aquesta mil·lenària infraestructura hidràulica.
El Pla, elaborat arran d’una diagnosi sobre l’estat actual del Rec, que neix a Montcada i arriba a la ciutat comtal, proposa 33 punts d’intervenció en àmbits d’espais públics –set dels quals al municipi montcadenc i 26, a Barcelona– amb les directrius que recuperi el seu caràcter original d’infraestructura verda.

El document es va presentar dijous en un acte en què van participar l’alcaldessa de Montcada, Laura Campos, i els regidors de Barcelona d’Ecologia Urbana, Janet Sanz, i de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa.

L’alcaldessa, Laura Campos, amb els regidors de Barcelona Janet Sanz i Jordi Rabassa
Premsa Ajuntament


Campos va destacar la importància d’aquest Pla entenent que significa un pas més per posar en valor aquest canal hidràulic que forma part de la memòria històrica, en haver subministrat durant segles aigua des de Montcada a la capital. L’alcaldessa va reivindicar també la importància del Rec Comtal com a punt de nexe i d’identitat per als barris de Can Sant Joan i Vallbona. “Vull fer un agraïment a aquelles persones i col·lectius de Can Sant Joan que han lluitat durant anys per dignificar el Rec Comtal i evitar la seva degradació”, va dir l’edil.

Aquest Pla és un pas més per posar en valor aquest canal que forma part de la nostra memòria històrica

Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixac


Entre les actuacions previstes al terme municipal en el marc del Pla Director hi ha la recuperació i naturalització del tram amb curs d’aigua a l’aire lliure al Reixagó, la protecció de la infraestructura amb el desmuntatge peça a peça de la part subterrània afectada per les obres del soterrament de l’R2 i la connexió entre el futur Hotel d’Entitats i el canal d’aigua. Per a aquests punts i per a la resta situats a Barcelona es destinaran 2,4 milions d’euros provinents del fons europeu Next Generation.

Canal mil·lenari

El Rec Comtal es va construir al segle X i va des de Montcada fins a Barcelona, passant pels districtes de Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí, l’Eixample i Ciutat Vella, fins a arribar al mar. Al llarg de gairebé 13 quilòmetres, el canal s’utilitzava per regar, fer funcionar els molins i també per abastir les indústries
tèxtils de Sant Andreu. Aquesta infraestructura hidràulica és un element indispensable per entendre el
desenvolupament econòmic i social dels darrers 1.000 anys de la història del pla de
Barcelona.

Deixa un comentari