Els candidats es comprometen a solucionar els principals problemes del barri

Els veïns van mostrar la seva preocupació en temes com la contaminació, la salut i la manca d’aparcaments

D'esquerra a dreta, Aguilar (ERC), García (PP), Maresma (CiU), González (ICV-EUiA) i Pérez (PSC) durant un moment del debat d'ahir al Kursaal de Can Sant Joan

Les receptes contra la crisi i l’atur i els problemes específics de Can Sant Joan van centrar el debat que l’AV del barri va organitzar ahir al vespre al Kursaal, pràcticament ple per escoltar les propostes dels cinc candidats a l’Alcaldia amb representació a l’Ajuntament.

En el primer torn de paraula, els alcaldables van fer cinc cèntims dels eixos més importants del seu programa electoral. Tots cinc van coincidir a remarcar que cal aplicar polítiques específiques per incentivar l’activitat industrial i comercial amb l’objectiu de promoure la creació de treball i reduir la taxa d’atur. “Cal explotar els 12 polígons que tenim, donant suport als emprenedors, millorant els accessos i posant nous serveis com la fibra òptica”, va argumentar la candidata d’Esquerra, Marta Aguilar. Per la seva banda, l’alcaldable del PP, Eva García, va remarcar que els 3.300 aturats que hi ha al municipi, dels quals va recordar que 540 són de Can Sant Joan, són una prioritat per al seu partit: “Avui dia estem pitjor que fa 4 anys i Espanya, inclosa Montcada, no surt endavant”. El candidat de CiU, Joan Maresma –president de l’Àrea Econòmica als últims 12 anys–, es va comprometre a congelar els impostos i a mantenir els serveis assolits en els diferents mandats: “Dotarem de més recursos a les empreses i farem nous projectes perquè a Montcada es puguin instal·lar noves indústries”. L’alcaldable d’ICV-EUiA, Josep M. González, va defensar una sortida de la crisi “pensant en els treballadors, amb el reforç dels serveis socials, sense retallades en educació i salut i donant suport a les famílies que no poden pagar les hipoteques”. Tancant aquesta part del debat, l’actual alcaldessa i candidata del PSC, M. Elena Pérez, es va comprometre “a seguir treballant perquè projectes com l’hospital Ernest Lluch, la Residència les Vinyes o el nou institut Montserrat Miró puguin ser una realitat”.

 

Problemes específics. El moderador del debat, el president de l’AV, José Luis Conejero, va formular quatre preguntes relacionades amb les principals preocupacions de Can Sant Joan: les prioritats en la rehabilitació de la Muntanyeta, la millora de les voreres i la solució a la falta d’aparcament, la dotació de més facultatius al dispensari i el futur de la fàbrica de ciment Lafarge. En línies generals, les cinc formacions van coincidir a destacar que és necessari millorar l’accés a la part alta del barri amb la instal·lació de noves escales mecàniques, crear noves places d’aparcament, ampliar els serveis mèdics al barri i exigir a l’empresa cimentera que compleixi la normativa mediambiental. L’oposició –ICV-EUiA, PP i Esquerra– van criticar l’actual govern municipal –PSC i CiU– en alguns aspectes com el retard i la manca de finançament en el Pla de Barris de la Muntanyeta i la falta d’actuacions durant els últims 4 anys per donar solucions a la manca de places de pàrquing.

A la pregunta sobre què faria per obligar Lafarge a no contaminar més i si cal imputar més persones a la querella de la Fiscalia de Medi Ambient sobre la contaminació acústica que produeix la cimentera, CiU i PP van indicar que respectaran el que determini la justícia. “Respecto massa la justícia”, va dir García, i Maresma va indicar que “és bo que un jutge determini si és correcte o no”. Per la seva banda, Esquerra i ICV-EUiA es van manifestar contraris a l’actual ubicació de l’empresa i van criticar l’equip de govern municipal per no mostrar-se contrari a la valorització de residus. “Des del 1993 que estem dient prou”, va manifestar Aguilar, mentre que González va destacar que “PSC i CiU no van fer res tot i tenir informes tècnics que demostraven que els sorolls superaven els límits permesos”. La candidata del PSC, sense entrar a debatre la qüestió de la querella, va apuntar que l’objectiu del seu partit és obrir una taula de negociació “per iniciar un procés similar al que es va viure amb Valentine, que es va traslladar fora del nucli urbà”.

 

L’AV també va concedir uns minuts perquè el sisè partit que concorre a les eleccions, Ciutadans, pogués explicar breument les seves propostes. La candidata Carmen Romero va aprofitar l’avinentesa per donar a conèixer la seva formació i es va comprometre a “escoltar, atendre i treballar amb els veïns per solucionar els problemes de Montcada i no només 15 dies abans d’uns comicis”.

 

El públic. En el torn de preguntes del públic va quedar palès el descontentament de la ciutadania cap a la classe política en general i, en particular, cap a la gestió de l’actual govern municipal en qüestions relacionades amb la contaminació generada per la cimentera i els problemes de salut que pot comportar, la brutícia als carrers, la manca d’aparcament i la millora del transport i la sanitat, entre d’altres. Fins i tot, un dels assistents va lluirar als alcaldables una bosseta de plàstic amb una mostra de la pols de ciment recollida a casa seva. Una altra de les crítiques del públic va ser la manca de lideratge per part de l’Ajuntament per liderar la reivindicació del soterrament total de la línia de França al seu pas per Montcada. Precisament, l’acte va cloure amb una crida per part de l’AV a participar a les manifestacions previstes els dies 19 i 20 de maig a les 20h a la plaça Lluís Companys.

Seccions:

Deixa un comentari