Els candidats exposen les seves propostes en l’àmbit cultural

Al debat organitzat per l’ABI es va parlar de la política de subvencions, la protecció del patrimoni i la Festa Major

Els candidats van valorar algunes de les polítiques municipals

D’acord amb conjuntura econòmica, si arriba a l’Alcaldia retallarà el pressupost destinat a cultura? Pensa que l’actual política de subvencions a les entitats és la correcta? Està d’acord amb el format de la Festa Major? Quines són les seves propostes respecte els equipaments i el patrimoni? Aquestes són algunes de les preguntes que els alcaldables de les cinc formacions que tenen representació al Ple de l’Ajuntament –M. Elena Pérez (PSC), Josep M. González (ICV-EUiA), Joan Maresma (CiU), Eva García (PPC) i Marta Aguilar (ERC-Acord per Montcada)- van haver de respondre ahir durant el debat que va organitzar l’ABI a la seva seu i que va aplegar més d’un centenar de persones.

Abans d’exposar les seves propostes programàtiques, els candidats van ser entrevistats individualment a dalt de l’escenari per cinc representants de l’entitat que els van formular les mateixes preguntes referides més a qüestions personals que no pas polítiques. A continuació, es va iniciar el debat pròpiament dit parlant sobre la crisi econòmica i les afectacions que aquesta té especialment en els joves. Tots els candidats van coincidir a dir que el futur no és gens optimista i que cal fer des de l’Ajuntament polítiques que contribueixin a pal·liar la situació i a reduir les xifres d’atur. Potenciar els polígons i el comerç local per promoure llocs de treball i fer plans de formació adequats a les necessitats empresarials del municipi van ser algunes de les propostes més coincidents. No obstant això, també va haver divergències. Els partits en l’oposició –ICV-EUiA, PPC i ERC- van criticar durament la política que ha dut en aquest àmbit el govern municipal entenent que no ha sabut reaccionar a temps per frenar les conseqüències de la crisi, mentre que el PSC i CiU van argumentar que la recessió ha estat global i que, si bé ja s’han fet diversos plans d’austeritat, cal seguir treballant en aquesta línia comptant també amb el suport d’altres administracions ja que les competències de l’Ajuntament són limitades.

 

Polítiques culturals. En l’àmbit estrictament cultural, els candidats van valorar la política de subvencions, l’ús dels equipaments, el format de Festa Major i l’estat del patrimoni. La candidata d’Esquerra, crítica amb la forma “arbitrària” –va dir- en que s’atorguen les ajudes a entitats, considera que aquestes han de tenir un valor afegit i que les aportacions econòmiques que reben “haurien d’estar en relació amb  l’interès de les activitats que realitzen”. Aguilar també es va pronunciar a favor de la creació d’un Consell de Festa Major participatiu i, respecte els equipaments, va parlar de rendibilitzar els espais que hi ha el municipi i a potenciar-ne l’ús per part dels grups de teatre i música que hi ha al municipi. També va reclamar la cura del patrimoni i va incidir en la necessitat de restaurar el nucli antic.

En la mateixa línia quant a la política de subvencions, la representant del PPC va posicionar-se en contra de la que aplica el govern local i va defensar que s’ajudi les entitats que fan activitats socials necessàries en aquest moment de crisi. García també va afegir que la Festa Major ja no és el que era i que la gent no hi participa perquè ni li agrada la programació. Quant al patrimoni, l’alcaldable popular va denunciar que el catàleg fet per l’Ajuntament “no es va arribar a aprovar perquè hi havia pel mig operacions urbanístiques de dubtosa legalitat que estan encara sent investigades per la Fiscalia”. També va criticar la construcció del teatre, una obra que va titllar de “faraònica i innecesària”.

El candidat d’ICV-EUiA, grup actualment en l’oposició com el PPC i ERC, va reclamar un pla d’equipaments per barris “realista d’acord amb les necessitats i els recursos econòmics de l’Ajuntament” i obrir les instal·lacions escolars per a les entitats. Pel que fa al patrimoni va lamentar el deteriorament d’edificis com la Torre de Na Joana (polígon de la Ferreria) i va dir que el més important és que “els edificis històrics que es rehabilitin tingui realment un ús públic”. González també es va posicionar a favor de la creació d’un Consell de Festa Major i de revisar l’actual política de subvencions perquè aquestes s’atorguin en funció de les activitats que facin les entitats.

Els representants de les formacions en el govern CiU i PSC, per la seva banda, van coincidir a defensar les actuacions que es fan des del departament de Cultura i van asegurar que les ajudes a entitats -400.000 euros enguany repartides entre associacions i clubs esportius- responen a criteris tècnics i no pas polítics; malgrat tot, van dir estar disposats a revisar-los si s’escau. Maresma (CiU) va discrepar respecte la proposta de crear un Consell de Festa Major i va apostar per “un consell genèric i consultor més ampli que abasti la cultura en majúscules”. En cas de ser el proper alcalde, el candidat de la coalició nacionalista també es va comprometre a crear una oficina de patrimoni i un arxiu municipal històric que unifiqui la documentació que té l’Ajuntament amb la d’entitats com la Fundació Cultural. Quant al teatre, Maresma va defensar l’equipament malgrat que encara no es pugui obrir al públic per manca de pressupost. “Aquesta ciutat es mereix tenir una caixa escènica que permeti acollir espectacles de tota mena”, va dir.

Finalment, la candidata del PSC i actual alcaldessa, es va mostrar partidària de fer una comissió de festes de la ciutat que garanteixi una col·laboració estreta entre l’Ajuntament i les entitats. Quant als equipaments, Pérez va anunciar que actualment s’està elaborant un pla d’usos de les instal·lacions municipals que es presentarà en breu i, respecte el patrimoni, va avançar algunes propostes concretes. D’una banda, rehabilitar allò que sigui propietat de l’Ajuntament i donar-li un ús públic i, de l’altra, assessorar els privats alhora de fer rehabilitacions d’edificis catalogats. La candidata socialista també va explicar que el catàleg de patrimoni no s’ha pogut aprovar “perquè obliga l’Ajuntament a indemnitzar els propietaris i hem de trobar fòrmules que ens permetin fer-ho”. No obstant això, va anunciar que “s’hi està treballant i al 2012 podria estar enllestit”.

El debat va cloure d’una manera ben original. Els candidats van haver de respondre alhora unes preguntes iguals per a tothom responent amb un cartell “Si, No, No sap no contesta” i també valorant del 0 al 10 diversos serveis i polítiques municipals.

 

Seccions:

Deixa un comentari