Els grups de l’oposició suspenen la gestió de l’executiu municipal

Valoració del mandat del PSC, PDeCAT, CUP i PP

A dalt, Carmen Porro (PSC) i Joan Carles Paredes (PDeCAT). A baix, Josep Galván (CUP) i Eva García (PP)
M. Carmen Porro (PSC)
-Quina valoració fa el seu grup del mandat?
El balanç que fem des del PSC d’aquests gairebé quatre anys voldríem que fos diferent del que ja vàrem fer a l’equador del mandat, però no podem enganyar-nos; el govern no ha après tampoc en aquest dos darrers anys a governar. S’ha caracteritzat per no tenir projectes propis i per queixar-se de l’herència rebuda, herència què li ha permès dur a terme projectes –els nostres– tot i que mai ho reconeixerà.
-Com avalua l’actuació del govern?
Des de l’inici del 2017 hem anat preguntant a l’executiu per les mesures econòmiques i accions que va aprovar al novembre del 2016, per tal de fer el corresponent seguiment de l’acció de govern i no hem obtingut la informació demanada; senyal que poca cosa ha fet. També s’havia compromès al maig del 2017 a tenir enllestit un estudi per internalitzar serveis i tampoc ho ha fet. Continua sense implementar la seva empremta de canvi als pressupostos; a hores d’ara no tenim els del 2019, que han estat el únics que ha considerat com a seus i no ha estat capaç d’aconseguir els suports necessaris per aprovar-los, pels seus incompliments de compromisos anteriors. De tot el que deia que faria no hem vist gaire. Sense cap mena de dubte, posem de manifest l’incompliment reiterat de les mesures que van aprovar dur a terme. Amb aquests tres exemples n’hi ha prou per veure que l’acompliment dels seus propis compromisos amb el municipi no ha estat pas al seu full de ruta.
-Quin paper ha tingut el PSC a l’oposició?
Com a PSC hem aconseguit la inclusió a les ordenances fiscals de la tarificació social per a les escoles bressols. També hem donat suport, sense cap mena de dubte, als temes d’acord de Ple en benefici de Montcada, que no han estat molts, però que, sense el suport de l’oposició, no haguessin tirat mai endavant. El govern no ha treballat per construir suports i consensos.
 
Joan Carles Paredes (PDeCAT)
-Quina valoració fa el seu grup del mandat?
Hem tingut un govern en minoria que ha sofert canvis al llarg del mandat i això s’ha traduit en feblesa, pel que fa a la direcció política. Per a nosaltres, el mandat ha estat decebedor. Hem passat de la il·lusió que es va viure al 2015 als carrers per un canvi de govern a la decepció actual, fruit de veure com Montcada, en relació amb el seu entorn ha perdut competitivitat en molts àmbits. La ciutat no s’ha modernitzat, no ha avançat. En aquests quatre anys la situació política, social i econòmica ha canviat al 100%. Com a país hem viscut al carrer el debat pel procés, polaritzat entre independentistes i unionistes. No obstant això, crec que hem sabut gestionar-lo de la millor manera i que, excepte en algun moment puntual, tothom ha defensat les seves idees dins d’un marc de respecte i tolerància. Però aquest debat no ha de ser una excusa per tapar certes mancances que han existit al nostre municipi.
-Com avalua l’actuació del govern?
El govern només ha gestionat el dia a dia, sense pensar cap a on volia portar el municipi. Això es reflecteix en la falta de projectes de futur, de planificació. Ha tingut poca capacitat de negociació tot i que, com no hi havia projectes, hi havia poca cosa a negociar. I de la nova política que anunciava en un inici, no hem vist res.
-Quin paper ha tingut el PDeCAT a l’oposició?
En aquests quatre anys, no hem fet una oposició del ‘no pel no’. Hem intentat sempre aportar, generar, compartit i, fins i tot, aprovar la gran majoria de punts que s’han portat al plenari. Hem intentat millorar el municipi, fer una oposició positiva i estar al costat dels nostres veïns. Tenim problemàtiques importants que afecten la ciutadania i la nostra missió és treballar per intentar solucionar-les. Hem tingut els temes socials com a prioritat i alguns els hem tractat directament amb la Regidoria, defugint de la política de la foto. La gent afectada ho ha agraït i en aquesta línia seguirem.
 
Josep Galván (CUP)
-Valoració del mandat 
Per a nosaltres ha estat un mandat d’aprenentatge, especialment per a Gonzalo García, portaveu de la CUP durant els primers dos anys. En inici vam donar suport al tripartit d’esquerres convençuts que era prioritari un canvi, però el resultat ha estat decebedor.
-Com avalua l’actuació del govern?
Fent un exercici d’empatia, sabem que governar no és fàcil, però precisament per això, entenem que s’ha de fer un esforç per impulsar polítiques diferents. Tot i la dificultat, has de saber trobar la fórmula. La nostra opinió és que el govern, malgrat ser d’esquerres, s’ha acomodat a la institució. El més difícil és no deixar-te dur per la maquinària de l’Ajuntament i, per això, cal valentia, anar contracorrent, cosa que no hem vist per enlloc. Contràriament, l’executiu ha pactat cada any els pressupostos, que són la principal eina per aplicar polítiques, amb Cs. I ho ha fet a canvi de de qüestions tan prosaiques com arranjar el parquet del pavelló o comprar unes xarxes noves per a les porteries.
-Quin paper ha tingut la CUP a l’oposició?
Amb un sol regidor la feina és ingent però, alhora, permet que acabis coneixent tots els àmbits de l’Ajuntament. Costa d’entendre que grups que porten molts anys i són més d’un edil facin tan poca feina fiscalitzadora. Nosaltres hem tingut com a grans cavalls de batalla la municipalització de serveis i treballar per una major transparència i per destapar possibles casos de corrupció. En el cas de les municipalitzacions, a l’inici del mandat vam proposar al govern municipalitzar l’aigua i, posteriorment, fins i tot vam rebaixar la proposta a fer un estudi de la seva viabilitat, però no hi ha hagut voluntat de fer-ho. Quant a la corrupció, vam col·laborar en la investigació del cas Inipro, que al final no va prosperar perquè el possible delicte havia prescrit. I ara estem esperant veure què diu la Fiscalia a la denúncia presentada contra l’exalcalde César Arrizabalaga pel possible ús indegt de la targeta visa d’Alcaldia.
 
Eva García (PP)
-Quina valoració fa el seu grup del mandat?
Aquest mandat s’ha caracteritzat per la inacció, la inactivitat i la passivitat davant dels problemes de la ciutat i dels seus veïns. Res és millor que fa quatre anys, cap millora s’ha produit durant aquest temps, cap ni una… Montcada està més deteriorada, més degradada, més bruta, més abandonada. El govern municipal s’acull a l’excusa dels grans deutes que hi ha a l’Ajuntament, la qual cosa és certa en part, però això no treu que es pugui governar en benefici de la ciutat i dels seus ciutadans. 
-Com avalua l’actuació del govern?
Governar en minoria té els seus costos i l’executiu ha demostrat no saber consensuar ni pactar amb cap força politica: ni ordenances, ni pressupostos per al 2019, això és greu. Montcada és, a dia d’avui, una ciutat amb impostos i taxes elevades, amb els polígons industrials abandonats, amb els carrers en molt mal estat, on s’han carregat el comerç de proximitat, amb barris amb problemes de convivència derivats de la immigració descontrolada, amb greus problemes de mobilitat i d’aparcament, amb els parcs infantils bruts, sense urgències mèdiques, sense nou casal per la gent gran, sense nou institut… I de tot això no en parlen, ni els preocupa. Només es dediquen a atacar una empresa com Lafarge –antiga Asland– que dona feina a 300 famílies de la nostra ciutat sota el fals pretext de que no treballa en bones condicions i és un perill per a la salut, la qual cosa és rotundament falsa. I l’altra dedicació que té el govern és atacar sense pietat 250 famílies del Bosc d’en Vilaró i amenaçar-les amb arrasar les seves cases i el seu barri, cosa absolutament immoral. No entraré a valorar les guerres internes en el sí del govern perquè no em correspon, però potser és la resposta a la seva inacció, inactivitat i passivitat. 
-Quin paper ha tingut el PP a l’oposició?
Les aportacions que hem pogut fer sempre han estat rebutjades per impossibilitat pressupostària.  
 
Nota aclaratòria. El grup municipal de Cs, amb tres regidors a l’oposició, ha declinat participar en aquest balanç de mandat seguint les directrius de la direcció nacional del partit amb l’argument que es troba en un moment d’impàs fruit de la renúncia al càrrec del seu actual portaveu, David Gerbolés.
 
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari