ECP i ERC, crítics amb la gestió del pressupost

El govern justifica les modificacions de crèdit entre partides proposades al Ple, mentre els principals grups de l’oposició consideren que denoten improvisació

El Ple va tenir una durada de tres hores i es va iniciar amb la lectura del manifest per l'orgull LBGTI+
Laura Grau

La gestió del pressupost per part del govern tripartit –PSC, PP i Vivim– va centrar part del debat del Ple de juny, que es va fer ahir a la Casa de la Vila. Els principals grups de l’oposició, ECP i ERC, van aprofitar algunes de les modificacions de crèdit proposades per l’executiu per qüestionar la seva planificació econòmica.

Les modificacions de crèdit es produeixen quan hi ha un canvi en els objectius inicials fixats a les partides o bé quan la dotació prevista és insuficient. És habitual que al llarg de l’any, el govern plantegi modificacions per ajustar el contingut de les partides a les necessitats de despesa, tràmit que ha de ser aprovat en sessió plenària. Justament ahir, la presidenta de l’Àrea Econòmica, Nani López (PSC), va proposar donar de baixa diverses partides per cobrir-ne d’altres amb l’objectiu de fer front, per exemple, a l’augment de la factura del gas a Montcada Aqua, la dotació d’un camió ploma per a la Brigada Municipal, l’apartat de subvencions a entitats o la reposició de diners a la Regidoria de Cultura i Patrimoni per cobrir l’augment del pressupost de la Festa Major.

Nani López, presidenta de l’Àrea Econòmica i portaveu del PSC

Si bé l’oposició va estar d’acord amb alguns dels canvis proposats, d’altres no van rebre el seu vistiplau. ECP es va abstenir en la majoria de punts, excepte els dos que afectaven Montcada Aqua i la Brigada, als quals van votar a favor. La portaveu del grup, Laura Campos, va criticar la “manca de planificació” de l’executiu. “Aquestes modificacions traspuen i denoten una mala gestió pressupostària i pura improvisació; es donen de baixa partides d’atenció a la infància, salut pública, benestar animal o manteniment d’edificis públics per cobrir, per exemple, les partides de Cultura que han deixat a zero per l’increment de despesa en la Festa Major”, va assenyalar l’edil.

ECP considera que el govern està fent una mala gestió pressupostària mentre ERC parla de manca de coherència política en les decisions econòmiques

Campos també va carregar contra la decisió presa a final d’any de no renovar els convenis de manteniment de polígons amb les juntes de compensació i l’absència de partides al pressupost per a l’adquisició d’habitatges destinats a emergència social, entre d’altres.

ERC, per la seva banda, va votar a favor de les modificacions proposades a excepció de les que afecten la Regidoria de Cultura i les subvencions a entitats. “Amb això no vol dir que no donem suport a aquests àmbits, és una qüestió de coherència política, no pots buidar 70.000 euros de les partides de Cultura per pagar actes de la Festa Major i cobrir-la ara despullant altres partides”, va dir el representant d’Esquerra, Gerard Garrido. L’edil, com també va fer la portaveu d’ECP, va incidir en la retallada dels diners destinats a Benestar Animal, una Regidoria de nova creació a proposta de Vivim que, segons els principals grups de l’oposició, està buida d’actuacions i de contingut, crítica que el seu responsable, Rafa Ruiz, va respondre dient que al desembre es va organitzar una fira dedicada a aquest àmbit, “més del que s’havia fet fins ara”, va dir.

El regidor de Vox, al seu torn, va votar a favor de tots els punts excepte el que feia referència a l’adquisició del camió ploma per a la Brigada en modalitat de rènting.

Resposta del govern

En el torn de rèplica, el govern va justificar la necessitat de fer les modificacions de crèdit proposades. “El pressupost és una eina viva i les modificacions existeixen i s’han fet servir sempre per ajustar les partides en funció de les necessitats”, va dir López.

El pressupost és una eina viva i les modificacions existeixen i s’han fet servir sempre per ajustar les partides en funció de les necessitats

Nani López, presidenta de l’Àrea Econòmica

El regidor de Cultura i Patrimoni, Albert Carandell (PSC), per al·lusions, va reconèixer que el pressupost de la Festa Major no es va fer de forma ajustada, però va defensar el programa festiu recordant l’elevada participació en l’esdeveniment i les bones valoracions rebudes per part de la ciutadania: “El més important de l’administració és prestar serveis a la ciutadania i això és el que fem amb aquest canvi de partides, garantir que la cultura al municipi segueix ben viva”.

El president de l’Àrea Territorial, Andreu Iruela (PSC), i el president de l’Àrea de Serveis i regidor d’Indústria, David Zambrana (PP), van replicar Campos en referència als convenis de manteniment de polígons, que fins ara es pagaven al 50% entre l’Ajuntament i les juntes de compensació. “Estaven caducats i s’havien de renovar amb un sistema que permeti fiscalitzar les factures, ja que els anteriors no eren transparents”, va dir Iruela. Zambrana, per la seva banda, va acusar l’anterior govern de no haver-se preocupat del teixit industrial i productiu. “Ara estem treballant conjuntament amb els polígons en benefici entre ambdues parts i de forma consensuada”, va dir l’edil tot afegint que és normal que l’executiu faci ajustos pressupostaris quan s’arriba a l’equador de l’exercici.

En el Ple d’ahir també es van aprovar els comptes generals del pressupost corresponent al 2023.

Deixa un comentari