‘Els infants pobres d’avui seran els adults exclosos de demà si no es fan polítiques específiques’

La presidenta de l’Àrea Social valora la situació al municipi, agreujada des de l’inici de la pandèmia

Com valora les dades de Montcada sobre l’informe de la pobresa infantil i juvenil?
És molt positiu que el Consell Comarcal faci aquesta fotografia de la situació de cada municipi davant l’augment de la pobresa, especialment després de la pandèmia. En el cas de Montcada, aquestes xifres no han estat una sorpresa, ja que al 2016 ja vam fer aquesta radiografia sobre la vulnerabilitat com a pas previ per elaborar el Pla Local d’Inclusió Social (PLIS), que vam implementar amb l’objectiu de posar el fil a l’agulla en aquesta problemàtica.

‘Els Serveis Socials no són una despesa, sinó una inversió que repercuteix en el futur de la societat’


Quines accions s’han dut a terme i amb quins resultats?
Des del primer moment que vam arribar al govern, al 2015, vam tenir molt clar que calia destinar més diners i recursos a l’atenció de les persones més vulnerables, entenent els Serveis Socials no com una despesa, sinó com una inversió que repercuteix en el futur de la societat. Per aquest motiu, vam incrementar la partida en tres milions d’euros, però després et trobes que, quan la situació comença a millorar, apareixen circumstàncies que no pots controlar com la pandèmia o la crisi que se’n deriva, que et fan tornar enrera.


L’augment de beques de menjador constata que la pobresa infantil i juvenil no ha parat de créixer, sobretot després de la covid.
Sí. L’Ajuntament ha apostat fort per donar suport a les famílies, destinant 250.000 euros anuals per als ajuts d’escolarització –material escolar i sortides– i per complementar les beques de menjador que concedeix l’ens comarcal.

‘Necessitem la intervenció d’altres administracions per reduir la vulnerabilitat’


L’informe parla d’una pobresa estructural i intergeneracional. Com es pot actuar davant d’aquest fenomen?
Estem davant d’una problemàtica tan greu i enquistada que un ajuntament no la pot resoldre per si sol. Necessitem la intervenció d’altres administracions per reduir la vulnerabilitat, no només des de la perspectiva de l’assistencialisme, sinó també des de la prevenció.


La subvenció d’un milió d’euros que l’Ajuntament ha rebut recentment de l’AMB per al barri de la Ribera va en aquesta línia?
Sí, és una bona notícia. El programa inclou projectes en àmbits com la inserció laboral, l’absentisme escolar, la dinamització d’activitats al barri i la mediació de conflictes. Els infants pobres d’avui continuaran sent els adults exclosos de demà, si no es fan polítiques específiques per trencar el cicle de la pobresa. A Montcada, des de fa temps que treballem en xarxa amb tots els serveis vinculats amb la infància i l’adolescència, com els centres educatius i els CAP per abordar els casos detectats.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari