Els informes tècnics de la Generalitat avalen la valorització de residus a les cimenteres

La Plataforma Antiincineració i els treballadors de Lafarge es troben novament cara a cara defensant els seus posicionaments

Maria Comellas, directora General de Qualitat Ambiental de la Generalitat, manté que el canvi de combustible fòssil per biomassa a Lafarge reduirà les emissions de C02 i no farà augmentar la contaminació ambiental al municipi. Així ho ha manifestat en el discurs de cloenda de la Jornada ambiental convocada per la Fundació Laboral del Ciment i el Medi Ambient (CEMA) que s’ha fet aquest dijous a l’Auditori Municipal. Comellas, que no ha volgut parlar de salut, sinó de tractament de residus ha dit, no obstant això, que l’atorgament de l’autorització mediambiental a la cimentera s’ha de fer amb el vistiplau del Departament de Salut. La proximitat de la fàbrica al municipi no és per a Comellas un hàndicap: “Quatre de les sis cimenteres que hi ha a Catalunya són a prop del nucli urbà i del que es tracta no és de tancar-les, sinó de millorar-les amb l’objectiu d’aconseguir una producció neta i això, avui dia, la tecnologia ho permet”. La representant de la Generalitat entén la inquietud de la ciutadania fruit del passat mediambiental que ha tingut el municipi però ha insistit que els estudis que té l’administració demostren que, en l’actualitat, el principal focus de contaminació del Vallès no són pas les indústries, sinó el trànsit de vehicles. Comellas ha finalitzat la seva intervenció convidant a que el debat continuï i a que el màxim nombre d’entitats participi en la comissió de seguiment creada per la cimentera.

La jornada l’ha presentada l’alcalde, César Arrizabalaga (PSC), tot reclamant “garanties que la crema de biomassa -llots de depuradora, farines càrniques, marro de cafès i restes d’esporga- no augmentarà la contaminació al municipi”. L’edil també ha llençat un missatge adreçat tant als treballadors com als representants de la Plataforma Antiincineració: “Tots hem d’anar a una perquè tenim un objectiu comú que és protegir la salut i el medi ambient”. A continuació, el director gerent de CEMA, Dimas Vallina, ha presentat els resultats d’un estudi elaborat per l’empresa URS sobre el posible efecte de les emissions de les cimenteres en el medi ambient i la salut. “L’informe conclou que els riscos no són significatius”, ha dit, tot afegint que la Fundació és oberta a facilitar totes les dades que la població reclami al respecte.

Posteriorment Josep Lluís Domingo, director del Laboratori de Toxicologia i Salut Mediambiental de la Universitat Rovira i Virgili, ha fet una ponència titulada “Avaluació dels potencials riscos per a la salut a l’entorn de la fàbrica de ciment del grup Lafarge a Montcada i Reixac”, durant la qual ha afirmat que “si la cimentera es tanqués la contaminació per dioxines es reduirà només en un 1,1%”. Segons Domingo, “el trànsit rodat per les vies que travessen la localitat és el principal focus de pol·lució i bona part de les dioxines que acumula el nostre cos provenen dels aliments que mengem”. L’expert químic també ha negat que les conclusions dels seus estudis siguin interessades: “És cert que l’estudi l’ha encarregat i l’ha pagat Lafarge però la metodologia que hem seguit és la que es fa servir arreu, per tant, si el fa un altre equip tècnic el resultat serà el mateix”. La segona ponència l’ha feta Xavier Guinart, cap del Servei de vigilància i control de l’aire del Departament de Medi Ambient i Habitatge, qui ha parlat sobre la substitució de combustibles fòssils a fàbriques de ciment a Catalunya i a Montcada. Guinart ha dit que aquesta pràctica es fa servir a Europa i la seva eficàcia està contrastada. “Les proves que hem fet des del Departament de Medi Ambient a altres plantes que ja estan valoritzant demostren també que les emissions són similars a les obtingudes quan el combustible és el coc de petroli”, ha afirmat.

En el torn de precs i paraules -que ha durat una hora en comptes del quart d’hora previst inicialment per l’organització-, Josep Barcardit, membre de la Plataforma Antiincineració –encara que, segons ha puntualitzat el col·lectiu, a títol personal- ha dit que no estar en contra de la valorització, sinó de la crema de residus com els llots de depuradora o les farines càrniques: “Entenem que són tòxics i que, un cop cremats, les emissions que se’n derivin seran perjudicials”. Bacardit també ha posat en dubte en baix impacte mediambiental de la cimentera en l’entorn i ha fet al·lusió directa als guanys econòmics que obtindrà l’empresa per tractar residus. En resposta a aquesta qüestió, el director de la fàbrica, Oswaldo Pereda, ha indicat que Lafarge ha fet una inversió de 2 milions d’euros per ajustar-se a la normativa i que, malgrat l’estalvi que obtindrà amb la substitució de combustible, trigarà anys a amortitzar la inversió. També ha intervingut en el torn de paraules la regidora d’Esquerra, Marta Aguilar, qui ha insistit a reclamar el trasllat de la fàbrica entenent que ha estat durant molts anys un dels principals focus de contaminació del municipi.

Mentre es feia la jornada a l’interior de l’Auditori, a l’exterior més d’un centenar de representants de la Plataforma que han arribat en manifestació des de Can Sant Joan s’han trobat cara a cara amb els treballadors de la cimentera que es trobaven concentrats des d’abans de les 18h a la plaça de l’Església en suport a la Jornada. Els dos grups han compartit espai durant una hora sense incidents, cadascú en defensa del seu posicionament. En nom de la Plataforma, José Luis Conejero, ha dit que “l’ objectiu no és tancar la planta, sinó garantir que no cremi residus”; mentre que Conxi Jiménez, del Comitè d’empresa de Lafarge ha defensat la Jornada “com una bona opció per fer arribar a la ciutadania la informació que reclama”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari