Els partits en el govern consideren assolits els objectius marcats

Els portaveus d’ICV-EUiA, ERC i Círculo valoren l’actual mandat

D'esquerra a dreta, Òscar Gil, Jordi Sánchez i Mar Sempere
Òscar Gil, portaveu d'ICV-EUiA
-Quina valoració fa del mandat?
Valorem el mandat positivament perquè hem fet moltes coses que semblaven impossibles o que ens deia l’anterior govern que no eren viables, com ara la tarifació social. Tot i les dificutats econòmiques d’aquest mandat, marcat per la hipoteca de les expropiacions heretada del govern sociovergent, hem estat capaços de tirar endavant i gestionar el dia a dia del municipi. No hem pogut fer grans inversions urbanístiques, però sí que hem invertit en les persones, per davant de moltes altres consideracions. Així ho demostra l’increment de la despesa en l’Àrea Social que ha permès atendre aquelles persones que necessitaven el suport de l’administració, fent-nos càrrec en molts casos d’ajuts que haurien de provenir de la Generalitat i de l’Estat.
-Quin és el grau de compliment del Pla d’Actuació Municipal?
Tenim pendent de donar compte a la població de totes les accions que ens vam comprometre a dur a terme en aquest mandat però, d’entrada, ja podem afirmar que hem arribat a un 90-95% de grau de compliment. Fins i tot, hem fet actuacions que no estaven previstes al PAM. I el que no hem fet ha estat per raons totalment justificades. Si comparem el nostre grau de compliment amb el d’anteriors governs, està clar que és molt més elevat.
-Com ha estat la relació amb l’oposició?
Nosaltres, quan estavem a l’oposició, demanàvem informació al gover per treballar-la i argumentar al plenari el nostre vot. Però en aquests quatre anys al govern, ens hem trobat amb una oposició desorientada, que no ha sabut fer aquesta feina. Tot i el context econòmic complicat, no hem percebut una preocupació excessiva per demanar informació i veure què estava passant. Pel que fa a l’Àrea Econòmica, puc afirmar que, en ocasions, s’han votat alguns temes en contra des del desconeixement o el desinterès. Sent un govern en minoria, hem hagut de patir el bloqueig sistemàtic de l’oposició cada vegada que hem hagut d’aprovar els pressupostos, una mostra clara de falta de consideració i de feina.
 
Jordi Sánchez, portaveu d'ERC
-Quina valoració fa del mandat? 
Molt positiva. Ens vam presentar amb el compromís de fer fora les majories  absolutes de la sociovergència. que havien deixat Montcada trinxada, endeutada i amb l’ombra de corrupció planejant sobre la institució. El municipi necessitava sortir d’aquest pou i nosaltres hem estat un motor de canvi. Som conscients que som un govern en coalició i en minoria i políticament feble, però hem afrontat problemàtiques enquistades –el cas del Bosc d’en Vilaró, l’anul·lació judicial del trasllat de Valentine… Vam encarregar una auditoria urbanística i un informe econòmic que van posar de manifest la greu situació heretada de l’anterior govern i hem posat fil a l’agulla per intentar subsanar-la. Hem governat amb transparència i participació, fent rendiment de comptes a la ciutadania. Alhora que hem gestionat el dia a dia, hem treballat amb una visió estratègica per intentar cohesionar el municipi a nivell social i territorial, per minimitzar les divisions i les infraestructures que ens trinxen. En aquesta línia, seguim de ben a prop el compliment dels compromisos perquè es faci el soterrament de l’R2. Des del respecte a la diversitat, hem governat per a tots amb l’objectiu que el municipi sigui un sol poble.
-Quin és el grau de compliment del Pla d’Actuació Municipal?
És molt elevat. Era un PAM ambiciós, fruit del consens dels partits que formem el govern. I l’estem assolint amb escreix amb aquest objectiu de cohesionar Montcada.
-Com ha estat la relació amb l’oposició?
Ha estat positiva. Molts temes de ciutat, com el plans de mobilitat, de patrimoni o d’inclusió social s’han aprovat en molts casos per unanimitat i els pressupostos, cada any, excepte aquest. És flagrant i penós, però, que el PSC hagi estat qui més pals ha posat a les rodes per aprovar els comptes, sent el principal responsable de la difícil situació financera de l’Ajuntament. Des d’ERC estem orgullosos d’haver contribuït a l’estabilitat i al consens. Crec que l’obligació dels polítics és posar el municipi per davant de tot. 
 
Mar Sempere, portaveu de Círculo
-Quina valoració fa del mandat? 
En general, és positiva, sobretot destacaria que ha estat d’aprenentatge. Governar requereix d’una visió molt global i l’experiència t’ensenya quines coses es poden fer i quines costen més. Estar en minoria té les seves dificultats, però també ens obliga a escoltar tothom i a posar-nos d’acord, el que acaba sent el més democràtic i representatiu possible. Hem estat un govern que ha tractat de resoldre problemes històrics, sobretot, de caire urbanístic. També hem fet una gran aposta per les politiques socials i, avui dia, comptem amb el pressupost social més elevat de la història d’aquest Ajuntament. En aquest mandat hem incrementat en més d’1 milió d’euros la despesa de l’Àrea Social en partides tan importants com les beques menjador o el Servei d’Atenció Domiciliaria, a més de posar en marxa diferents plans locals que busquen donar una visió transversal i integral en l’atenció a diferents col·lectius (gent gran, persones en risc d’exclusió social, joves…).
-Quin és el grau de compliment del Pla d’Actuació Municipal?
El PAM és un full de ruta on es declaren les intencions del govern. No tot el que hi apareix s’acaba fent en un sol mandat i també es fan coses noves que no estaven recollides en un principi. Dit això, el grau de la realització n’és molt elevat, però també és veritat que endreçar els procediments ens ha ocupat molt de temps i d’esforç. Les auditories fetes ens han ajudat a comprendre què ha anat passant durant els últims 20 anys a Montcada i com ha influït en la corporació. La gestió del govern del PSC i del PDeCAT (abans CiU) va ser nefasta i va deixar el municipi endeutat.
-Com ha estat la relació amb l’oposició?
Amb els grups s’han mantingut reunions i negociacions continuades. El PSC, però, ha actuat de forma irresponsable, posant traves a la tasca del govern i sense aportar res al municipi. Els acords pressupostaris i d’ordenances amb Cs han permès tirar endavant els pressupostos locals i els del 2019 encara no s’han pogut aprovar perquè l’oposició ha actuat de forma electoralista.
 
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari