Els portaveus del grups al govern i tres de l’oposició participen en un debat a Ràdio 4

Cs lamenta en un comunicat l’absència del PSC, la força més votada a les passades eleccions

Els portaveus participants al debat. D'esquerra a dreta: Gerbolés (Cs), Sempere (Círculo), Sánchez (ERC), Campos (ICV-EUiA), Galván (CUP) i Paredes (PDeCAT)
Ràdio 4

L’alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA), i els portaveus dels altres dos grups en el govern –Jordi Sánchez (ERC) i Mar Sempere (Círculo)–, juntament amb els representants de l’oposició David Gerbolés (Cs), Joan Carles Paredes (PDeCAT) i Josep Galván (CUP) van participar en un debat organitzat ahir al Magazine Metròpoli de Ràdio 4, dirigit i presentat per Xavi Collado. A la tertúlia no va assistir cap regidor del PSC, el grup més votat a les passades eleccions i que compta amb quatre edils al Ple, ni tampoc la portaveu del PP, per motius d’agenda.

El debat es va iniciar amb una valoració de l’actual mandat que, en paraules de l’alcaldessa, està sent complicat “per la difícil situació econòmica de l’Ajuntament i pel context polític general”, va dir. Tant Campos com els seus socis es van referir a la “nefasta gestió” l’“herència” rebuda del govern sòciovergent que ha obligat l’actual executiu a haver de fer front a part del pagament de 24 milions d’euros per l’expropiació de zones verdes a particulars. La crítica va ser censurada per Paredes qui va demanar al tripartit “deixar de mirar el passat per centrar-se en el futur”, encara que la resta de portaveus van insistir que és difícil fer-ho quan el present està condicionat per polítiques anteriors.

Un altre factor determinant d’aquest mandat és que l’actual govern es troba en minoria i necessita del suport de l’oposició per aprovar els seus projectes. Sánchez va expressar que l’executiu “sempre ha estat obert al consens perquè, per seguir avançant, necessitem les aportacions de tothom”. El portaveu de Cs, per la seva banda, va recordar que el seu partit ha prioritzat “el benefici de la ciutadania per sobre d’altres interessos”, motiu pel qual ha facilitat l’aprovació dels pressupostos dels tres últims exercicis “per evitar –va dir– el bloqueig de la gestió municipal”. Galván va reconèixer que la CUP ha fet propostes agosarades, “potser difícils d’implementar”, va afegir, tot i que va lamentar que al govern li hagi faltat “radicalitat” en l’aplicació de polítiques d’esquerres.

 

Habitage i Lafarge

En una hora de programa el portaveus només van poder debatre de dues qüestions plantejades pel presentador, la problemàtica de l’habitatge i la relació del municipi amb Lafarge. Respecte la primera qüestió, els portaveus van reconèixer les dificultats per donar resposta a la necessitat habitacional tant de les famílies que es troben en situació d’emergència social com dels joves que es volen independitzar i arrelar a Montcada. En el primer cas, els membres del govern van dir que durant l’actual mandat s’ha augmentat en un 300% la partida destinada a habitatge social i que el parc públic d’aquest tipus de pisos ha passat de 3 als 9 ó 10 que es preveu tenir enguany. La gentifricació i la proximitat a la ciutat de Barcelona són dos factors que condicionen a l’alça el preu del lloguer i la compra residencial al municipi, motiu pel qual els polítics van reclamar a les administracions amb competències –Generalitat i Estat– que aprovin mesures legals per limitar els preus.

Pel que fa a Lafarge, els portaveus d’ICV-EUiA, ERC, Círculo i la CUP es van mostrar partidaris que l’empresa es traslladi fora del municipi entenent que és un focus de contaminació tant per l’activitat extractiva que desenvolupa com per la crema de residus a les seves instal·lacions. Cs i el PDeCAT, contràriament, opinen que parlar del trasllat implica tancar l’empresa i la pèrdua de llocs de treball i que el que cal és vetllar perquè la cimentera compleixi amb totes les normatives mediambientals.

L’alcaldessa va acabar el debat expressant tres desitjos per al futur immediat de la localitat: la recuperació econòmica, la cohesió urbana i l’execució del projecte de soterrament de l’R2.

 

Crítica de Cs al PSC

L’endemà del debat, Cs ha fet un comunicat en què lamenta l'absència del PSC fet que atribueix a la seva “manca de projecte i lideratge”. David Gerbolés opina que durant aquest mandat els socialistes no han aportat absolutament res a la vida política de Montcada i Reixac; un cop més demostren que no tenen projecte de futur per a la ciutat i queden desacreditats per poder ser alternativa de govern”. El portaveu de Cs també aprofita el comunicat per valorar positivament el debat entenent que és bo confrontar idees i donar a conèixer a la ciutadania els projectes de cada partit.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari