Els tràmits per consolidar la Vallençana Baixa com a sòl urbà continuen endavant malgrat les reticències pel cost econòmic

La xifra a assumir per cada propietari pot ser un escull a l’hora de poder executar el projecte

El president de l'Àrea Territorial, parlant durant l'assemblea, acompanyat dels tècnics
Pilar Abián
Imatge del carrer Quixot, a la Vallençana Baixa
Imatge del carrer Quixot, a la Vallençana Baixa
A l'assemblea van participar més d'una vintena de propietaris

El govern ha acordat amb els veïns de la Vallençana Baixa continuar amb la tramitació iniciada al 2017 amb l’objectiu de regularitzar el sector, pendent de consolidar com a sòl urbà, malgrat les reticències que encara tenen molts propietaris respecte el cost que n’hauran d’assumir. Així es va decidir ahir a l’assemblea que l’Ajuntament va convocar a la Casa de la Vila i a la qual van assistir una trentena de persones. Fins al moment, s’han fet el Pla de Millora Urbana del veïnat –que al maig ha de ser aprovat definitivament per la Generalitat–, i el projecte d’urbanització, que ha sufragat el consistori amb una subvenció de la Diputació i que va ser presentat ahir als propietaris. Aquest projecte es portarà a l’aprovació del Ple de forma inicial a final de mes, en l’última sessió ordinària del mandat. Un cop aprovat, el pas següent serà fer la reparcel·lació, que és la que ha de permetre fixar definitivament el cost a assumir per cada propietari.

 

Objectius

El projecte d’urbanització s’ha fet d’acord amb dos requisits, garantir que el barri compti amb tots els serveis que marca la llei i que impliqui el mínim cost per als propietaris”, va explicar el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), tot recordant que la qualificació urbanística que té actualment el sector impedeix l’Ajuntament atorgar cap mena de llicència per construir noves edificacions o fer reformes a les cases existents. L’edil va assistir a la reunió acompanyat dels tècnics responsables d’Urbanisme i Planejament, així com de l’arquitecte que ha fet el projecte d’urbanització. Segons van explicar els tècnics, les cases ja construïdes a la Vallençana Baixa quedaran plenament consolidades i les parcel·les on es podrà edificar hauran de tenir com a mínim 360 m² i podran acollir habitatges unifamiliars amb planta baixa més pis i una alçada màxima de 7,5 metres.

El projecte d’urbanització preveu fer una vorera permeable amb material granulat en paral·lel a la carretera de la Vallençana que aniria des de la rotonda de la carretera de la Roca fins al camí de Can Cartanyà. També inclou la xarxa de clavegueram per recollir les aigües residuals i pluvials, la pavimentació del centre de les calçades i la col·locació de llambordes a les entrades a les cases, la instal·lació de la xarxa d’enllumenat públic i la construcció d’unes escales entre els diferents nivells de carrers. La companyia d’aigües (Agbar) es compromet a assumir el cost de la xarxa d’aigua potable i les instal·lacions de telefonia i baixa tensió es mantindran aèries, tal com estan ara, per tal d’economitzar despeses. L’Ajuntament, per la seva banda, revertirà el 10% de zones verdes que els propietaris han de cedir al consistori en la pròpia urbanització.

 

Despeses provisionals

El cost del projecte de mínims presentat ahir als veïns s’eleva a 722.000 euros, el que podria suposar al voltant de 35.000 euros per parcel·la amb construcció. La xifra, però, no serà definitiva fins que no es faci el projecte de reparcel·lació. Alguns dels veïns assistents ahir a l’assemblea van expressar les seves reticències en considerar que es tracta d’una xifra elevada i van plantejar dubtes respecte si cal continuar o no amb la tramitació del projecte. Després d’un llarg debat, es va acordar seguir-hi endavant atès que encara queden passes a fer abans de prendre una decisió definitiva. “Si el Ple aprova inicialment el projecte hi haurà un període d’al·legacions en què els veïns podreu fer les vostres aportacions”, va dir Sánchez. Els tècnics també es van oferir a crear un grup de treball amb participació no només de l’AV sinó dels propietaris que s’hi vulguin sumar per estudiar si es poden economitzar encara més les despeses previstes. “Fa més de 40 anys que la urbanització està en precari i per poder procedir a la seva regularització hem d’anar necessàriament de la mà i corresponsabilitzar-nos Ajuntament i veïns”, va cloure el regidor.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari