Els veïns de l’Estany de Gallecs reclamen el planejament de la zona residencial

L’Ajuntament ha reiniciat les converses amb l’Incasòl per elaborar el pla de millora urbana

El carrer de l'Estany és un dels més cèntrics de la urbanització, que no està asfaltada
Arxiu/ Silvia Díaz
Entrada a la urbanització l'Estany de Gallecs
Accés a l'Estany de Gallecs

Una representació dels veïns de l’Estany, urbanització situada en el Parc natural de Gallecs, ha demanat a l’Ajuntament que el consistori acceleri els tràmits per redactar el pla de millora urbana de la zona residencial, un tràmit pendent des del 1972. Els veïns s’han reunit recentment amb el president de l’Àrea de Política Territorial, Juan Parra (PSC). L’Institut Català del Sòl (Incasòl) és el propietari majoritari dels terrenys de Gallecs i, segons ha avançat l’Ajuntament, s’ha compromès a elaborar el planejament del sector. “En no tenir cap pla, l’Estany no s’ha desenvolupant urbanísticament”, indica el president de l’AV de l’Estany de Gallecs, José Miguel Moreno. Parra ha avançat que durant aquest mes de març es reunirà amb representants de l’Incasòl per continuar desencallant el tema.

Segons l’edil, la manca de planejament ha impedit l’Ajuntament atorgar a la urbanització dels serveis de què gaudeixen altres zones. “No tenim xarxa d’aigua potable, fem servir un pou que paguem tots els propietaris, però l’aigua no es pot beure directament ni tampoc és bona per cuinar”, ha explicat José Rodríguez, un altre veí del sector. Al 2009, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va atorgar al consistori una subvenció per portar l’aigua potable a l’Estany i a Vallençana-Reixac, però el procés està aturat. “Pels problemes econòmics que té l’ACA, ens ha demanat que renunciem als ajuts, però ens neguem a perdre aquests diners i ja li hem comunicat oficialment a la Generalitat, amb una carta de l’alcaldessa”, ha destacat Parra. Els veïns també es queixen del mal estat dels carrers, de la manca d’il·luminació pública, que no hi ha vigilància policial i que, al seu parer, la recollida d’escombraries és insuficient. Tampoc els arriba xarxa de ADSL d’Internet i el transport públic, en opinió del veïnat, és deficitari.

L’Estany de Gallecs és una urbanització que ocupa bona part de les 45 hectàrees del terme municipal montcadenc inclòs al parc agrícola i forestal de Gallecs. Aquest espai pertany a Montcada i Reixac des de l’època medieval, però, donada la seva llunyania amb el nucli urbà, és poc conegut entre la població. Hi viuen unes 200 persones en els habitatges construïts en una seixantena de parcel·les. Si bé anys enrere es tractava majoritàriament d’una zona de segones residències, a hores d’ara, segons els veïns, la majoria de la gent hi viu de forma habitual.

Seccions:

Deixa un comentari