Emotiu record per a les dones assassinades pel masclisme

Els noms de les 38 dones víctimes de feminicidis en el que portem de 2022 es van sentir la nit de divendres a la plaça de l’Església al temps que s’apagava cada un dels espelmes que les representava. Al mateix temps, quatre dones escenificaren una performance al mig del cercle que formaven els assistents per […]

Els noms de les 38 dones víctimes de feminicidis en el que portem de 2022 es van sentir la nit de divendres a la plaça de l’Església al temps que s’apagava cada un dels espelmes que les representava. Al mateix temps, quatre dones escenificaren una performance al mig del cercle que formaven els assistents per concloure amb un minut de silenci i un aplaudiment. Així va començar a Montcada i Reixac l’acte central del Dia Internacional de lluita per l’eradicació de les violències masclistes.

Dues representants del Consell de Dones van llegir el Manifest del 25N en què condemnen que “oficialment hi ha hagut 38 dones assassinades, i no mortes com diuen alguns mitjans de comunicació” i reivindiquen a les institucions “més polítiques actives contra aquestes violències, entre les quals és molt important l’educació socioadoptiva”. La lectura del manifest va finalitzar amb un enèrgic “Volem ser lliures, no valentes”.

En el torn dels parlaments institucionals, la regidora d’Igualtat, Feminismes i LGTBI, Jessica Segovia (ECP), en obrir l’acte, va reconèixer que queda molt per fer perquè “l’actual política pública en matèria de violència masclista és insuficient per abastar la complexitat de les violències que pateixen les dones, lesbianes i trans” i va reivindicar que “s’han d’abordar amb la mateixa força tots els tipus de violència i és cabdal ampliar la mirada i atendre la violència institucional, política, econòmica, l’assetjament laboral, la violència vicaria, obstètrica, cap a les dones migrades, les dones trans o amb diversitat funcional” i que cal continuar treballant per aconseguir “tolerància zero al maltractament”.

En aquest sentit, l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos (ECP) va destacar que “necessitem molta més educació feminista a les escoles, als instituts, a les universitats, a les empreses, a les famílies … Necessitem educació feminista a tot arreu.”

Campos va recordar els casos de les tres noïes d’Alcàsser que va commoure la societat als anys 90 o l’assassinat d’Ana Orantes en mans del seu marit després de denunciar el seu cas en un programa de televisió. “Malauradament, poques coses han canviat en aquests últims 30 anys i les dones seguim patint violències, en plural, múltiples, diverses i que se sostenen les unes a les altres. Els insults, les agressions, la invisibilització, l’abús, les violacions, els cops i els assassinats són reflexes d’una mateixa estructura patriarcal i masclista”.

Finalment, l’edil va fer una crida als partit polítics per renovar el consens del Pacte d’Estat contra la Violència. Va reconèixer que “anem lentes, potser sí. Perquè anem lluny”, però va subratllar que “les vides de les dones no poden ser una moneda de canvi per guanyar quatre vots”.

Per acabar, va fer una menció especial a les dones iranianes que viuen “en països on aquesta lluita els hi està costant literalment la vida”.

El missatge reivindicatiu del 25N també va quedar palès en l’acte celebrat una hora abans davant el Centre Cívic Can Cuiàs on es van anar penjant vestits “ que simbolitzen la llista de 38 noms de dones i dos infants assassinats enguany en mans de les seves parelles i ex parelles”, segons va explicar Delia Garcia, del grup de Dones de Can Cuiàs. Amb aquesta iniciativa, està inspirada en el moviment Red Dress Day que va sorgir al Canadà per visibilitzar els efectes de la violència masclista “pretenem conscienciar tothom, alçant bé la veu i que això no quedi en un altre 25N per compartir llàgrimes”, va destacar Garcia.

El programa d’activitats previst a Montcada i Reixac amb motiu del Dia Internacional de lluita per l’eradicació de les violències masclistes continuarà el pròxim dimarts, 29 de novembre, amb un taller d’autodefensa per a dones i trans al Kursaal (Masia, 39), de 18.30 a 20.30 h. Les inscripcions s’han de fer fins al dia 28 a [email protected].

D’altra banda, la doctora en Antropologia Social i Cultural Caterina Canyelles i Gamundí oferirà l’1 de desembre (18.30 h) a la Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32) la xerrada ‘Masclisme i cultura jurídica’. Autora d’un llibre amb el mateix títol, Canyelles parlarà sobre com l’àmbit judicial està marcat per una cultura masclista.

Deixa un comentari