‘Ens queixem i protestem, però poques vegades proposem’

L’exdiputada de la CUP Gabriela Serra va presentar divendres a la Casa de la Vila la iniciativa per fer un procés constituent sobre el futur polític de Catalunya, en un acte organitzat per l’ANC i el CDR Montcada

L'acte el va organitzar l'ANC Montcada i el CDR Montcada, a la Casa de la Vila
Jesús Abad
Gabriella Serra i Jordi Mena, durant la presentació del Debat Constituent a la Casa de la Vila
L'acte el va organitzar l'ANC Montcada i el CDR Montcada, a la Casa de la Vila
Gabriella Serra i Jordi Mena, durant la presentació del Debat Constituent a la Casa de la Vila
L'acte el va organitzar l'ANC Montcada i el CDR Montcada, a la Casa de la Vila
Gabriella Serra i Jordi Mena, durant la presentació del Debat Constituent a la Casa de la Vila

L’activista catalana i exdiputada del Parlament Gabriela Serra va presentar divendres a la Casa de la Vila la iniciativa que neix del Consell Assessor per a l’impuls d'un Fòrum Cívic i Social pel Debat Constituent, amb l'objectiu de definir les bases constitucionals per al futur polític de Catalunya a través d’un procés de participació ciutadana el més ampli possible. A l’acte, organitzat per l'Assemblea Nacional a Montcada i el CDR Montcada, també va participar Jordi Mena com a coordinador de la iniciativa al Vallès Occidental.

Després de fer un recordatori històric dels orígens de l’actual Constitució Espanyola, aprovada per les Corts el 1978, Serra va exposar la necessitat de convidar la ciutadania a respondre les preguntes relacionades amb un procés constituent. Aquesta consulta, va reconèixer, “no és legal, però és legítima perquè les persones hem de tenir el poder de decidir” i va afegir que “és important participar-hi per pensa i decidir quin país voldríem tenir”.

Qualsevol persona major de 16 anys i amb residència a Catalunya pot donar la seva opinió responent individualment i de manera totalment anònima un qüestionari que trobarà a la web www.debatconstituent.cat prèvia inscripció com a usuari registrat. Gabriela Serra va explicar que hi ha “preguntes més complexes que d’altres” però sempre sobre continguts que “no ens faci anar enrere” com ara la pena de mort o l’avortament que són uns drets ja adquirits per la ciutadania.

144 preguntes

Per la seva banda, el coordinador al Vallès Occidental del Debat Constituent, Jordi Mena, va explicar a la vintena d’assistents a l’acte com funciona aquest qüestionari online amb 144 preguntes que es pot respondre de mica en mica segons l’interessi a la persona registrada. “El què importa és que la gent respongui bé i ens ajudi a definir quina és la República que volem” garantint sempre la “confidencialitat i verificació” de les respostes. De fet, en el moment de registrar-se cal incorporar una imatge de la cara i el dors del document d’identitat.

L’exdiputada al Parlament amb la CUP-Crida Constituent Gabriela Serra va concloure que “les respostes són totes tancades i molts interessants per sectors” i va recordar que “estem en un moment on la vida i la discussió política estarà molt vigent” com ara “si volem estar a l’OTAN o si volem tenir exèrcit. No hi ha cap pregunta involuntària”.

Per dinamitzar i promoure la màxima participació, s’ha creat una xarxa d’Enteses per al Debat Constituent arreu de Catalunya. Tot i que el calendari s’ha vist alterat per la pandèmia i l’empresonament dels dirigents independentistes, està previst que es recullin les respostes al qüestionari fins al 31 de desembre. Posteriorment, la Coordinadora Nacional d’Enteses constituirà el Fòrum Cívic i Social que tindrà l’objectiu d’elaborar la síntesi dels resultats per presentar-los al Parlament de Catalunya.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari