‘Ens trobem en un punt de no retorn, però volem mantenir la prudència’

L’alcaldessa Laura Campos celebra l’aprovació del projecte amb alegria i tristor alhora pels anys que dura la reivindicació

Laura Campos, amb antigues portades de La Veu sobre els inicis de la reivindicació del soterrament de l'R2
Pilar Abián

En la setmana en què el Consell de Ministres ha aprovat el projecte del soterrament de l'R2 al seu pas per Montcada i Reixac i Vallbona i el pressupost per a la seva adjudicació, l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), explica com ha viscut la notícia, una de les més esperades dels últims anys.

Quin és el seu estat anímic davant de l’aprovació del projecte del soterrament de l’R2 en Consell de Ministres?
És una barreja de sentiments. D’una banda, sento moltíssima alegria perquè és el resultat de tota la feina feta i de l’esforç de la gent que ha lluitat pel soterrament. Però, d’altra banda, també m’entristeix el fet que hagi trigat tant a arribar i que tinguem un còmput de 177 víctimes a les vies del tren.
És conscient que molta gent es mostra encara escèptica i dubta que les obres s’arribin a fer?
Estic convençuda i entenc que una part de la ciutadania no s’ho acabi de creure. Hem de fer molta pedagogia al respecte per fer entendre que ara sí tenim el soterrament confirmat i que començarà en qüestió de mesos, a final d’any o a principi del 2023. Entenc aquesta sensació d’incertesa. De fet, el compromís amb la ciutat de Montcada i el soterrament es va fer al 2017 quan va venir el ministre Íñigo de la Serna. D’aleshores ençà han passat 5 anys en què hem estat treballant força i de forma invisible. Arribar fins aquí ha costat molt; arrencar la maquinària d’un Ministeri i d’un ens com Adif és lentíssim però, un cop entres en la roda, s’arriba a un punt de no retorn que és on ens trobem ara. Entenc la incredulitat d’una part de la ciutadania perquè hi ha hagut incompliments sistemàtics però, com he dit, ara sí podem dir que el soterrament serà una realitat.


‘Entenc la incredulitat d’una part de la ciutadania; haurem de fer pedagogia perquè ara sí podem dir que el soterrament es farà realitat’, diu l’edil


La cursa, però, no ha acabat.
Ni molt menys, no ha fet més que arrencar. Encara queda la licitació i l’adjudicació de les obres, procediments que no seran ràpids. Mínim 6 mesos per a la licitació, després l’adjudicació i a continuació, l’inici de les obres i parlem de set anys d’execució. Serà una intervenció molt llarga i traumàtica, que la ciutadania patirà. Però pagarà la pena, perquè Montcada mai més tornarà a ser la mateixa.
Quin control tindrà l’Ajuntament sobre les obres?
El control directe no el tindrem, però exigirem ser part activa per fer un seguiment exhaustiu del seu dia a dia. Primer, perquè es compleixi el projecte tal i com s’ha aprovat i després, perquè haurem de minimitzar l’impacte que tindrà la intervenció en la ciutadania. Al 2023 incorporarem a la plantilla una persona destinada a fer aquest seguiment específic.
Què passarà amb l’espai que quedarà alliberat amb el soterrament?
La intenció és fer un concurs d’idees sobre com cobrir la llosa i un procés participatiu perquè la ciutadania digui la seva. Això no està inclòs al projecte i caldrà buscar finançament públic.
La Taula del Soterrament continuarà activa?
Ara, més que mai, cal aquesta unitat i aquest treball conjunt. Ve el més complicat, com gestionem aquestes obres i necessitem de l’ajuda de tots els actors implicats.
El cava per a la celebració, de moment, el deixa a la nevera?
Al 2007 es va pecar d’optimisme i es va brindar per l’execució del soterrament quan encara no estava lligat. Òbviament ara la situació és diferent, mai havíem arribat tan lluny, mai havíem tingut un projecte aprovat pel Consell de Ministres però, malgrat tot, fins que no s’adjudiqui l’obra, esperarem. Més que res, per prudència. Torno a dir que estem en un punt de no retorn, però volem ser prudents.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari