Entitats i plataformes veïnals reivindiquen la força de la lluita col·lectiva

La 6a Festa Reivindicativa i Cultural atrau força públic a la plaça Bosc de Can Sant Joan, escenari d’actuacions, parades informatives dels diferents col·lectius i inflables

Membres de la Favmir, a l'escenari, durant la festa feta aquest matí a la plaça Bosc
Laura Grau
Grups i escoles de ball de Montcada han amenitzat la festa de la Favmir

La plaça Bosc de Can Sant Joan ha acollit aquest matí la sisena Festa Reivindicativa i Cultural de la Favmir que, amb el lema, ‘Per la cohesió veïnal’, ha reunit una desena de col·lectius del municipi, des d’associacions de veíns com les de Terra Nostra-Zona 21, Can Sant Joan, Montcada Nova-Pla d’en Coll i la Ribera, fins a plataformes com l’Antiincineració, la del Soterrament Total, la d’Aturats i la de les hipoteques. El col·lectiu de famílies amb fills discapacitats ‘Tot per tu’ també ha aprofitat la cita per donar-se a conèixer.

La festa ha combinat una vessant lúdica, amb escacs, inflables infantils i actuacions de pallassos i de dansa, amb una vessant més reinvindicativa, on cada entitat participant ha exposat els seus objectius. Ha obert els parlaments el president de la Favmir, Antonio Cera, que ha repassat la lluita de l’entitat per recuperar el serveis d’urgències nocturn de l’ambulatori de Jaume I, eliminat fa dos anys. “També estem seguint de ben a prop el tema de l’impost de la mobilitat, que considerem injust, i les pujades brutals del preu de l’aigua i el gas”, ha dit Cera. Emilia Vera, de l’AV de Can Cuiàs, ha criticat durament el govern local “perquè fa 13 anys que estem esperant que s’eliminin barreres arquitectòniques del barri, que s’instal·lin escales mecàniques i que es faci una sortida alternativa”. L’AV anfitriona, la de Can San Joan, ha explicat els tres eixos centrals de la seva lluita: aconseguir el tancament de Lafarge, recuperar el passeig del Rec Comtal i reclamar a les companyies telefòniques la millora de la connexió a Internet. Manuel Gómez, de l’AV i de la Plataforma Antiincineració, ha anunciat que demanaran al jutge que executiu la sentència que obliga Lafarge a paralitzar la seva activitat, “independentment que l’empresa la recorri”, ha afegit. Antonio Alcántara, promotor de les mobilitzacions per recuperar el Rec Comtal, ha lamentat que l’Ajuntament no hagi complit el seu compromís de netejar el tram que uneix Can Sant Joan amb Vallbona, “ple de brutícia i pendent d’il·luminació” i ha fet una crida entre els veïns a implicar-se en la millora del seus barris: “O ens unim per buscar solucions o res de res”, remarcat. Després de les entitats veínals, han intervingut els representants d’algunes de les plataformes presents a la festa. Un membre de la Plataforma d’Aturats de Montcada va fer una crida als desempleats locals, més de 3.000, “a fer pinya i unir-nos per trobar solucions als nostres problemes i reivindicar més esforç per part de les administracions en la creació de llocs de treball”. Ramon Bueno, portaveu de la PlataformaSoterrament Total, considera que tot els problemes que afecten Montcada “no són fruit d’una maledicció divina, sinó de la injustícia del sistema en què estem, que destina inversions milionàries al tren dels rics, l’AVE, mentre que es nega a soterrar una via que divideix el municipi i suposa un perill per a les persones”. La festa, que ha comptat amb una elevada participació, ha finalitzat amb una botifarrada popular.

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari