Foment continuarà prestant el servei de recollida de residus i neteja viària fins a l’adjudicació del nou contracte

L’Ajuntament prorroga el contracte nou mesos més amb la previsió que es pugui adjudicar a la tardor

Un operari de FCC, fent el servei de recollida de residus al passeig Jaume I
Laura Grau

L’adjudicació del nou contracte del servei de recollida de residus i neteja viària s’està allargant més del previst a causa de la complexitat que requereix analitzar les ofertes presentades al concurs. Si bé l’Ajuntament ja ha fet el seu informe sobre l’apartat tècnic, ha encarregat a una empresa externa una segona anàlisi per evitar possibles impugnacions. Aquesta demora sobre el calendari inicial i el càlcul que fins a l’octubre aproximadament no es pugui fer l’adjudicació del servei, ha motivat que l’Ajuntament prorrogui nou mesos més el contracte actual amb Fomento i incorpori al pagament el reequilibri derivat de l’augment de sou de la plantilla passant de 250.548 a 257.978 euros mensuals.

Crítiques a la pujada de la taxa

Els principals grups de l’oposició –ECP i ERC– es van abstenir en la votació, no per la pròrroga del contracte, entenent la complexitat del concurs, sinó pel fet que el govern ja ha aplicat enguany l’augment de la taxa de recollida i tractament de residus. La decisió, no exempta de polèmica, es va prendre amb l’argument que, d’acord amb la legislació europea, el servei no pot ser deficitari i el cost total l’ha d’assumir la ciutadania.

ECP i ERC s’abstenen en la votació i Vox vota en contra perquè el govern ja ha aplicat enguany l’augment de la taxa de recollida i tractament de residus

“Aquest és un exemple més d’improvisació i mostra un clar afany recaptatori, ja que estarem gairebé dos anys pagant l’augment de la taxa sense millorar el servei”, va dir Laura Campos (ECP), tot preveient que entre l’adjudicació del no contracte i la seva implementació passarà més d’un any. ERC també considera que l’increment del rebut no s’hauria d’haver fet. “Ha estat una errada previsió de càlcul i entenem que la ciutadania es queixi“, va manifestar Gerard Garrido.

El representant de Vox, Santiago Hernández, va ser l’únic regidor que va votar en contra del punt. “El nou servei no s’ha iniciat, però els rebuts ja s’han cobrat, s’haurien de retornar als contribuents“, va manifestar l’edil.

Dámaris Sánchez (PSC), regidora de Serveis Municipals
Laura Grau

La regidora de Serveis Municipals, Dámaris Sánchez (PSC), per la seva banda, va responsabilitzar els principals grups de l’oposició de l’augment que s’ha hagut d’aplicar a la taxa de recollida, trasllat i tractament de residus. “Si vostès l’haguessin incrementat progressivament en els anteriors mandats, l’impacte en la ciutadania no hauria estat tan elevat”, va dir adreçant-se als representants d’ECP i ERC. Sánchez va afegir que, tot i l’augment de la taxa, el servei continua sent deficitari en un milió d’euros. També va argumentar que les bonificacions previstes per reciclar i reduir residus no es podran aplicar fins que el sistema no s’implementi.

El govern respon l’oposició que, tot i la pujada aplicada, la taxa de residus continua sense cobrir la totalitat del servei que, segons la llei, no pot ser deficitari

L’alcalde, Bartolo Egea (PSC), va tancar el debat reconeixent que pujar taxes no agrada a ningú, però en aquest cas està justificat. “Ja sabem que les taxes són impopulars, però també és cert que hi ha ciutats amb menys població que encara paguen més per aquest concepte“, va dir.

Deixa un comentari