Habitatge i Serveis Socials actuen en els casos de vulnerabilitat

Les responsables d’aquests departaments, Jessica Segovia i Mar Sempere, expliquen el que s’està fent per frenar desnonaments

Jessica Segovia i Mar Sempere, regidores d'Habitatges i Serveis Socials, respectivament
Pilar Abián

Les Regidories d’Habitatge i Serveis Socials són les que treballen de forma transversal per evitar que les famílies vulnerables siguin desnonades oferint assessorament jurídic i tramitant els informes de vulnerabilitat. Les responsables d’ambdós departaments són Jessica Segovia i Mar Sempere respectivament, ambdues del grup municipal ECP.

Quin és l’abast de la problemàtica a nivell municipal?
JS. La situació és greu perquè el degoteig de desnonaments és constant, malgrat la moratòria del Decret fet per l’Estat segons el qual els denonaments de persones amb informes de vulnerabilitat s’han d’aturar, de moment, fins al 31 de desembre.
MS. Segons les dades que tenim del jutjat, al llarg de l’any s’han fet una desena d’intents de desnonaments i en queden deu més per fer, però creiem que la xifra és molt més elevada perquè hi ha famílies que no ens comuniquen la seva situació o que ho fan massa tard per aturar el procediment. És molt important que els afectats es posin en contacte amb nosaltres tan aviat com rebin l’avís de desallotjament.
Quan actua l’Ajuntament?
MS. Només en casos que afecten famílies en risc d’exclusió, sempre i quan el pis que ocupen sigui d’entitats bancàries o grans tenidors, mai de particulars. Han de ser persones usuàries de Serveis Socials i acreditar la seva situació socioeconòmica. 
Fins ara, els intents de desallotjament dels que té constància l’Ajuntament s’han aconseguit aturar.
JS. Sí, alguns al propi jutjat i d’altres, presencialment, a la porta de l’habitatge en qüestió. Hi anem acompanyades de les advocades del SIDH, un servei de la Diputació que ens ajuda a afrontar aquests casos.
MS. De moment, estem ajornant els llençaments però les perspectives no són gens bones perquè des del propi jutjat ens han advertit que la situació és insostenible i que els desnonaments s’acabaran executant.

'La solució passa per obligar legalment les entitats bancàries i els gran tenidors a oferir lloguers socials, tal com recull la Llei d’Habitatge aprovada pel Parlament de Catalunya'

En cas de desallotjament, de quines eines disposa el consistori per atendre les famílies?
MS. Els nostres recursos són molt limitats. Quan es queden al carrer d’un dia per a l’altre, les allotgem a hotels o albergs fins que no aconsegueixen trobar un altre habitatge. Però aquesta és una solució puntual que no es pot allargar més d’uns dies. 
JS. Malauradament el parc d’habitatges propi per atendre aquests casos és molt limitat, malgrat que l’hem fet créixer en els dos últims mandats. Ara per ara, disposem de 12 habitatges de propietat, una dotzena més amb cessió d’ús i 10 pisos de mediació però tenim al voltant de quaranta famílies a la mesa d’emergència habitacional en llista d’espera. 
Quina és la solució a aquesta greu situació?
MS. La solució passa per obligar legalment les entitats bancàries i els gran tenidors a oferir lloguers socials, tal com recull la Llei d’Habitatge aprovada pel Parlament de Catalunya. Si no avancem en aquesta línia, el futur immediat es presenta molt cru, perquè la crisi provocada per la pandèmia ha agreujat la situació de les famílies vulnerables.
JS. Em temo que en els propers mesos necessitarem el suport de la ciutadania per fer accions de resistència al costat de la PAH Montcada, un col·lectiu amb el qual treballem colze a colze i que està fent una gran tasca en suport als afectats.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari