ICV-EUiA presentarà al Ple de maig una moció per al trasllat de Lafarge

ICV critica els comentaris de l’alcalde al seu blog en què acusa la coalició ecosocialista d’actuar de manera “irresponsable”

El grup municipal d’ICV-EUiA presentarà una moció al ple del mes de maig instant l’Ajuntament a iniciar el procés per propiciar el trasllat de la cimentera Lafarge entenent que l’activitat té un impacte negatiu sobre la població i ja fa prop de 100 anys que el municipi la suporta. La coalició ecosocialista proposa obrir una negociació amb totes les parts i administracions implicades per afavorir que el trasllat sigui econòmicament viable per a l’empresa. Les passes a seguir, segons ICV-EUiA, serien requalificar el sòl industrial que ocupa la instal·lació per a altres usos que siguin rendibles per a Lafarge; que l’Incasòl proporcioni uns nous terrenys on ubicar la factoria; la constitució d’un consorci urbanístic que treballi pel trasllat i garantir que l’empresa financiï la restauració total del Turó.

La proposta de la coalició, pendent de debat al Ple, ha estat durament criticada per l’alcalde, César Arrizabalaga (PSC), al seu blog. L’edil considera que ICV-EUiA actua de manera “irresponsable” apostant pel trasllat de Lafarge, que el seu posicionament és clarament electoralista i que entra en contradicció amb la política que la coalició segueix a la Generalitat al front del Departament de Medi Ambient i Habitatge. “La proposta –diu Arrizabalaga- es tan il·lusòria, como impossible de dur a la pràctica mitjançant una operació urbanística”. Segons l’edil, els terrenys de l’empresa no tenen potencial econòmic i només servirien com a espai lliure i de carácter públic. Arrizabalaga també incideix en les repercussions que el trasllat tindria des d’un punt de vista laboral: “Afectarà centenars de famílies i provocarà una demanda milionària per part de la cimentera amb compensacions astronòmiques per danys i perjudicis”.

Els comentaris de l’alcalde ha motivat la resposta pública d’ICV. En un escrit que ha distribuït pels barris, la formació recorda que el trasllat de Lafarge era una de les propostes incloses en el seu darrer programa electoral. “És fals que siguem contradictoris, a Montcada tenim molt clar que hem de defensar els interessos del nostre poble per sobre de qualsevol altre interès polític o partidista”, diu l’escrit. ICV també desmenteix que la seva proposta impliqui eliminar els llocs de treball existents a la factoria a curt termini i que el que planteja és l’inici de converses per estudiar de quina manera es pot fer el trasllat amb les mínimes afectacions. Així mateix, la formació recorda que l’alcalde es va implicar en el trasllat de Valentine “propiciant una operació que va beneficiar clarament l’empresa” i no entén perquè en aquesta ocasió es mostra reaci a fer-ho. ICV acaba el seu escrit acusant l’alcalde de “mentider i demagog”.

En declaracions a laveu.cat, el portaveu de la coalició, Josep M. González, ha lamentat l’actitud d’Arrizabalaga. “En cap moment s’ha posat en contacte amb mi per parlar de la proposta, l’únic que ha fet és criticar-la al seu blog sense fer aportacions constructives; està clar que no té cap voluntat política per avançar en una qüestió que, de fet, consta en la moció aprovada per tots els grups en el Ple”, ha dit González. L’alcalde, per la seva banda, ha declinat fer declaracions.

La polèmica sorgida al voltant de la proposta del principal grup de l’oposició a l’Ajuntament sobre el futur de la cimentera fa preveure que en el Ple de maig el debat serà intens i que la moció, que s’ha fet arribar a tots els regidors del plenari, no comptarà amb el suport del PSC.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari