Inici tranquil de la campanya de prevenció d’incendis gràcies a les pluges de la primavera

L’Ajuntament i els cossos de seguretat i de vigilància alerten que el risc augmentarà a mitjan de juliol

L'alcaldessa ha agrait als agents i als voluntaris la seva tasca en el marc de la campanya de prevenció d'incendis forestals
Pilar Abián
Representants de l'Ajuntament i dels cossos de seguretat i vigilància del bosc han assistit a la presentació de la campanya de prevenció d'incendis feta a la Font del Tort

La campanya de prevenció d’incendis forestals en el període estiuenc s’ha presentat aquest matí a la Font del Tort amb presència de representants de l’Ajuntament i dels cossos de seguretat i de vigilància que es coordinen cada estiu per dur-la a terme: la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, el cos d'agents rurals de la Generalitat, l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF), Protecció Civil i el Consorci del Parc de la Serralada de Marina. Avui concretament es posa en marxa la campanya de la Generalitat per potenciar la vigilància davant dels focs, acció que es veu reforçada pel Pla d'informació i vigilància contra els incendis forestals impulsada per la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments i les ADF.

L'Ajuntament ha distribuït per diferents punts del municipi un ban sobre prevenció de focs, en què informa a la ciutadania de les obligacions i normes en aquest sentit. Fins al 15 d'octubre, als terrenys forestals i a la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre cap tipus de foc, sigui quina sigui la seva activitat, ni llençar objectes encesos, ni abocar escombraries ni restes vegetals ni industrials, ni coets, globus o focs d'artifici. "Es tracta de conceptes de sentit comú, però sabem que no tothom està conscienciat i que cada any hem de lamentar algun incident", ha manifestat l’alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA). L’edil també ha fet una crida a la ciutadania perquè s’impliqui en la campanya: "A més de demanar la seva corresponsabilitat tenint conductes cíviques al bosc també recordem que qualsevol persona que descobreixi l'existència o l'inici d'un foc, ha de donar avís de manera immediata al 112 o a qualsevol agent proper".

El president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), per la seva banda, ha alertat que, si bé les pluges han mantingut fins ara un bon grau d’humitat als boscos també han generat molta massa forestal que, en arribar la calor, pot fer augmentar el risc d'incendis. Mentre que el regidor de Medi Ambient, José Domínguez (Círculo), ha destacat que Montcada i Reixac és una localitat especialment complexa, pel fet de tenir part del seu territori en dos parcs forestals i també extenses zones agràries, com ara el Pla de Reixac.

 

Evolució positiva

Tot i la sequera, en els últims anys el nombre d’incendis i de superfície cremada als boscos s’ha reduit sensiblement gràcies a l’augment dels recursos per fer actuacions de prevenció i a les campanyes de sensibilització ciutadanes. “Les administracions hi destinen cada cop més mitjans i es fa molta pedagogia, abans la gent anava a la muntanya a canviar l’oli del cotxe o a netejar-lo i ara això gairebé ja no es fa” ha explicat a laveu.cat Cinta Pérez, directora del Consorci del Parc de la Serralada de Marina. No obstant això, sempre hi ha negligències i el factor humà continua sent el causant de més del 90% dels focs que es produeixen. Per això, malgrat que enguany l’inici de l’operatiu és, a priori, més tranquil, Pérez adverteix que no es pot abaixar la guàrdia: El mes de juny amb la festa de Sant Joan sol ser el més crític però, tot i que després amb la calor baixa el nombre de visitants al Parc, el risc en manté fins a l’octubre”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari