Inversió pública de 500 milions per transformar el tram final del Besòs

Les intervencions més rellevants a Montcada seran la recuperació mediambiental del Pla del Besòs i la construcció d’habitatges de protecció oficial

Vista aèria de la panoràmica del Riu Besòs des del nus de la Trinitat i de les ciutats de Sant Adrià del Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet
AMB

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i els ajuntaments del tram final del Besòs han presentat un programa d’actuacions per transformar, cohesionar i dinamitzar aquest àmbit territorial. El pla preveu invertir 500 milions d’euros en l’anomenat Eix Besòs en un termini de 10 anys i es farà amb la col·laboració interinstitucional entre les administracions que el lideren amb la Generalitat, el Govern central i la Diputació.

La intervenció més rellevant a l’àmbit de Montcada i Reixac inclosa al projecte és la restitució de la legalitat urbanística i la recuperació mediambiental del Pla del Besòs, on hi ha més de 31 hectàrees ocupades per barraques. A banda s’ha anunciat la construcció de 225 habitatges de protecció oficial a càrrec de l’IMPSOL i Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB).

En el marc del projecte, empreses públiques com l’IMPSOL i l’HMB tenen previst construir al municipi 225 habitatges de protecció oficial

La presentació del programa s’ha fet a Montcada, a la Casa de la Vila, amb la presència d’Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB, i els alcaldes i representants polítics de l’àmbit afectat: Filo Cañete, alcaldessa de Sant Adrià; Núria Parlón, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, i Rubén Guijarro, alcalde de Badalona. En absència de Laura Campos, per motius de salut, la representació montcadenca ha anat a càrrec del primer tinent d’alcaldessa de Montcada i Reixac, Jordi Sánchez.

L’àmbit en què es farà l’actuació compta amb una població de 450.000 habitants

“El pla del Besòs necessita d’una visió i una potència supramunicipals per transformar i cohesionar un territori fragmentat, dotar-lo d’habitatge públic, impulsar la recuperació ambiental del riu o la reactivació econòmica de la zona”, ha manifestat Balmón a través d’un comunicat de premsa. L’àmbit per al qual es formulen propostes d’actuació és el que conformen els municipis de Badalona, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i els barris de Barcelona confrontants amb el riu: Vallbona, Trinitat Vella, Baró de Viver i Bon Pastor, un territori que compta amb una superfície total de gairebé 60 km2 i una població de prop de 450.000 habitants.

Les propostes de millora i transformació a l’Eix Besòs es basen en la integració urbana, la connectivitat, la recuperació ecològica i paisatgística del riu, la protecció i resiliència de la franja costanera, la rehabilitació i reactivació econòmica i l’impuls d’habitatge protegit. Entre les actuacions previstes hi ha la reforma de la C-31 a Badalona; la creació de noves passeres per a vianants i bicicletes que connectin els marges del riu, la renaturalització i millora ambiental de la llera; la descontaminació de les platges que hi ha a la desembocadura del Besòs; la rehabilitació de polígons i habitatges, i la construcció de promocions públiques de pisos.

Deixa un comentari