Jordi Sánchez: ‘Durant més de 40 anys l’Ajuntament no ha fet res per evitar aquesta il·legalitat’

El president de l’Àrea Territorial critica que el govern anterior enganyés els propietaris amb falses promeses

Jordi Sánchez, president de l'Àrea Territorial
Pilar Abián

Per al president de l’Àrea Territorial del consistori montcadenc, afrontar la problemàtica del Bosc d’en Vilaró és un dels principals reptes, sinó el més important de l’actual mandat.

-Només fa un any que és al càrrec i ja vol resoldre una de les situacions urbanístiques més conflictives.

Fa molts anys que s’hauria d’haver actuat i és precisament per això que no volem perdre més temps. Es tracta d’un tema enquistat que s’agreuja per moments. Les condicions del veïnat són indignes. Els habitatges estan fora de la legalitat, amb l’espasa de la disciplina urbanística a sobre i sentències d’enderroc imminent, sense serveis i amb accessos que s’estan descalçant, entre d’altres.

-I per què no es fa res per millorar les condicions de la urbanització?

Perquè la llei ens ho impedeix. Les cases es troben en zona forestal i no podem donar cap permís de construcció ni tampoc actuar com a administració sinó és en un marc com el que proposa el pla d’actuació de l’AMB, que estableix mecanismes de contenció, per evitar que continuï creixent, i de restitució de l’espai.

-Què és el que impedeix legalitzar una urbanització que fa més de 50 anys que existeix?

La legislació urbanística general i sectorial, així com el planejament vigent.

-I no es pot fer una excepció tenint en compte el nombre d’habitatges i residents afectats?

El que planteja l’AMB ja és excepcional en si mateix. Amb la llei a la mà, els habitatges haurien d’estar enderrocats fa temps. Precisament per evitar una solució tan dràstica es planteja que els titulars cedeixin la propietat a canvi de poder-la gaudir durant un termini de 35 a 40 anys, està per definir.

-I què passarà mentrestant?

Un cop registrat el dret de superfície, se suspendran els expedients de disciplina urbanística i podrem fer actuacions per resoldre els problemes de seguretat i de manteniment que hi ha en l’actualitat.

-La majoria no vol cedir la propietat i se sent enganyada per les administracions.

Ho comprenc. Durant més de 40 anys l’Ajuntament no ha fet res per evitar aquesta il·legalitat i també s’ha enganyat els propietaris amb falses promeses, animant-los a construir amb l’argument que, amb el temps, l’espai es legalitzaria. Fins i tot es va fer un parc amb el nom de l’antic alcalde, César Arrizabalaga.

-Els veïns es queixen de no haver pogut participar en el disseny del pla de l’AMB.

Es tracta d’adaptar la realitat a la legalitat i això no permet fer, d’entrada, un procés participatiu. El pla sí que recull que, en el moment en què la propietat sigui pública, es crearà una comissió de treball amb els veïns per acordar les actuacions a fer.

-I com se sufragaran?

Amb aportacions municipals i dels propietaris i amb l’ajuda d’altres administracions.

-Els veïns estaran obligats a cedir la propietat?

Serà una decisió personal i les negociacions seran individualitzades. Ara bé, el pla preveu expedientar totes les finques que no s’ajustin a la normativa urbanística, ja que fins ara s’han obert expedients de forma discrecional i arbitrària.

-Totes les cases es mantindran dempeus durant el temps que es fixi?

Gairebé totes. N’hi haurà, però, una quinzena que s’hauran d’enderrocar abans pel seu estat de deteriorament i per l’afectació de la línia d’alta tensió que travessa la urbanització.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari