Josep Vendrell: ‘Som l’únic antídot per curar una democràcia malalta’

El número 3 de la llista per Barcelona visita Montcada

Josep Vendrell, número 3 de la llista per Barcelona de la candidatura d’En Comú Podem a les elecciones generals del 20 de desembre, va fer campanya ahir a la tarda a Montcada i Reixac amb un acte organitzat a la Casa de la Vila davant d’una quarantena de persones i en el que va estar acompanyat per dos regidors del govern municipal: Óscar Gil (ICV-EUiA-E) i Sergi Martín (Podem Montcada). A cinc dies de la celebració del comicis, Vendrell va qualificar la seva coalició, formada per ICV-EUiA, Barcelona en Comú, Equo i Podem, com una “candidatura de confluència que ha entès la demanda social de la gent treballadora que no accepta viure en el país de les desigualtats i de la precarietat”. Segons el número 3 de la llista per Barcelona, el sistema polític actual està esgotat i la democràcia està malalta per culpa de tres símptomes: desigualtat, corrupció i autoritarisme centralista. Vendrell creu que “l’únic antídot” és el vot a la seva coalició, que proposa “fer un canvi real basat en el sentit comú” i va posar com exemple negatiu de la manca actual de sentit comú la política d’inversions del govern central, que prioritza la xarxa de trens d’alta velocitat per damunt de projectes més econòmics com el soterrament de la línia ferroviària al seu pas per Montcada i Reixac. El polític lleidatà va fer una crida a la participació i a la mobilització social ja que, segons les seves paraules, “l’abstenció és un luxe que la gent normal no es pot permetre”. Sobre els seus rivals, l’exdiputat del Parlament de Catalunya per ICV-EUiA va titllar el PP i Convergència de ser “gent de poc fiar perquè han estat tous amb la corrupció”, va demanar als votants del PSC que “canviïn de vot sense haver de canviar d’idees perquè el seu partit ha perdut les energies per culpa del bipartidisme” i va qualificar a Ciutadans com “un lífting de la dreta i un salvavides del sistema”. Tot i creure que el dilema d’aquestes eleccions està entre la continuïtat o el canvi real, Vendrell veu lícit plantejar la qüestió sobre el dret a decidir de Catalunya i que En Comú Podem és l’instrument per trencar el mur amb Espanya ja que aniran a Madrid a “defensar i recuperar els drets socials, netejar la política de corrupció i guanyar el dret a decidir per construir un Estat del que la gent no tingui ganes de marxar, però que no sigui obligatori quedar-s'hi”.

En la seva intervenció, Óscar Gil (ICV-EUiA), que va parlar en substitució de l’alcaldessa Laura Campos i de la regidora Mónica Martínez, que estaven en aquell moment en un acte cultural a l’Auditori, es va felicitar per la unitat demostrada a Catalunya per les forces d’esquerres que han confluït en la candidatura d’En Comú Podem i ha lamentat la manca d’un acord per fer una coalició a nivell estatal. Tot i aquest handicap, Gil es va mostrar optimista amb el resultat de les eleccions: “Guanyarem a Catalunya, tindrem grup propi al Congrés dels Diputats i defensarem una manera d’entrendre la política”. El regidor montcadenc va definir la coalició d’En Comú Podem com una barreja “entre la esquerra tradicional lluitadora i els nous moviments sorgits del 15M que volen canviar la societat” i considera que en les eleccions de diumenge “no només està en joc el futur del propers quatre anys, sino el de les generacions que han de venir”.

Per la seva part, Sergi Martín (Podem Montcada), va equiparar la situació que es viu actualment amb la faula Mouseland (terra de ratolins) que va fer popular el polític socialdemòcrata canadenc Tommy Douglas als anys 50 on comparava a la gent de classe treballadora amb ratolins que eran dirigits per gats (la classe política) que mai defensaven els seus interessos. “En Comú Podem és el projecte dels ratolins i els gats, siguin vermells, blaus o taronges, sempre governaran per als gats”, va comentar Martín qui, seguint amb la faula dels rosegadors, creu que “s’ha obert una finestra d’oportunitat que no sabem si mai es tornarà a obrir i que pot fer que aquest diumenge els ratolins enviïn els gats a l’oposició”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari